Karkówka na wiele sposobów

Czym jest karkówka?

Zanim dowiemy się, jaki przepis na karkówkę będzie dla nas najsmaczniejszy, w pierwszej kolejności dobrze jest dowiedzieć się, czym jest tego typu mięso, a także skąd dokładnie pochodzi. Już wiemy, że jest to wieprzowina. jest to część mięsa podchodząca z odcinka wieprzowego. Możemy odkroić ją na wysokości 4 oraz 5 kręgu. Warto dodać, że karkówka jest mięsem dość mocno przerośniętym tłuszczem, ponieważ na jej powierzchni znajduje się słonina, która jest odcinana.

Mimo dość dużej zawartości tłuszczu, karkówka uchodzi również za wyjątkowo soczyste mięso. Warto dodać, że również w mięsie znajdziemy wiele elementów tkanki łącznej. Dlatego właśnie nie za bardzo ten rodzaj mięsa sprawdzi się jako rozbijane kotlety. Oczywiście możemy mieć również do czynienia z karkówką wołową, a także karkówką cielęcą. Jednak jest już ona zdecydowanie rzadziej wybierana. Mięso te jednak pochodzi również z tego samego fragmentu ciała pozostałych zwierząt.

Obróbka karkówki - popularne rodzaje

Ze względu na dość duże warstwy tkanki łącznej oraz tłuszczu, mięso powinniśmy przede wszystkim przyrządzić w formie karkówki pieczonej, a także duszonej. Ponadto ciekawy sposób na obróbkę mięsa dotyczy jego peklowania. Przepis na karkówkę może dotyczyć również wędzenia jej, jednak faktycznie tutaj mamy do czynienia z o wiele rzadszą formą przygotowania mięsa.

Zdecydowanie częściej karkówka nadaje się na potrawy duszone, smażone, a także gulaszowe. Mięso doskonale sprawdza się do mielenia, a także wykorzystania go do charakterystycznych potraw. Natomiast wybierając karkówkę wołową, możemy na bazie mięsa przyrządzić świetny wywar pod rosół wołowy. Oczywiście będzie on o wiele bardziej tłusty oraz syty w porównaniu do znanego nam rosołu z drobiu.

Potrawy z karkówki

Jakie przykładowe potrawy z karkówki możemy wykonać na obiad? Chociaż jak już wiadomo, karkówka zalicza się jednak do mięs, w których nie brakuje tłuszczu, to jednak wychodzą z niej wspaniałe tradycyjne potrawy. Pieczona karkówka w odróżnieniu od innych rodzajów mięs, które przyrządzimy w podobny sposób, jest bardzo soczysta, miękka, a także sprężysta. Ponadto wybór dobrego karczku idealnie sprawdzi się w przypadku duszonych potraw, a także dań z grilla.

Warto mieć na uwadze, iż pyszna karkówka doskonale łączy się z tradycyjną cebulą, papryką, grzybami, w tym pieczarkami, a także suszonymi pomidorami. Dodatkowo możemy ją w ciekawy sposób przyrządzić z ogórkami kiszonymi, czy też w obecności dużej ilości sera żółtego. Raczej dobieramy do karkówki również konkretne składniki, które znajdziemy w przepisach kuchni polskiej. Jednocześnie w przypadku karkówki nie brakuje ciekawych receptur na przygotowanie sosów.

Przepis na karkówkę

Jak przyrządzić karkówkę do obiadu?

Jeżeli poszukujemy prosty przepis na karkówkę na obiad, to nie ma żadnego problemu z improwizowaniem. Ponieważ tak naprawdę karkówkę dzielimy na plastry lub mniejsze części, traktujemy ją solą i pieprzem, a następnie obsmażamy. Istnieje również ciekawy trik, który podpowiada, by jednak taka karkówka była solona dopiero po uduszeniu jej do miękkości. Ponieważ sól może opóźniać znacznie ten proces.

Po obsmażeniu potrawy wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Następnie możemy warstwami przesypać dowolne dodatki, wśród których jak wiemy, najczęściej zaliczają się cebula, papryka lub pieczarki, a także czosnek. Marynaty przygotowujemy na bazie tłuszczu i wody, którą przelewamy z patelni. Możemy dodawać dla dobrego smaku ketchup, a także musztardę. Dość ciekawy przepis na karkówkę, obejmuje nawet podlanie mięsa colą. W związku z tym możemy z powodzeniem stwierdzić, że karkówka pod żadnym pozorem nie daje nam zbyt dużych ograniczeń, w przypadku samodzielnego eksperymentowania.

Pieczona karkówka

Przygotowanie karkówki pieczonej, tak naprawdę nie sprawi nam najmniejszego kłopotu. Ponieważ do tego celu potrzebujemy oczywiście stosownej, najlepiej 1-2 kilogramowej porcji mięsa. Dodatkowo musimy przygotować olej, a także zioła, którymi będziemy chcieli przyprawić nasze mięso. Pamiętajmy o tym, iż przygotowanie karkówki pieczonej nie będzie wymagać od nas wcześniejszego smażenia. Do połowy filiżanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, przygotowujemy odpowiednią mieszankę ziół, którymi chcemy wzbogacić naszą potrawę.

Następnie zawijamy karkówkę w folię aluminiową lub po prostu decydujemy się na jej umieszczenie w przykrytym naczyniu żaroodpornym. W ten sposób przygotujemy naprawdę dobrą i soczystą karkówkę pieczoną. Pamiętajmy o tym, aby upiec taką karkówkę w ok. 180 stopni Celsjusza, aż do odpowiedniego ścięcia się białek. Przygotowanie karkówki pieczonej pozwoli nam nie tylko na przyrządzanie dobrego obiadu, ale później takie mięso z powodzeniem możemy również wykorzystać do innych posiłków. Plastry schłodzonego karczku możemy układać na pieczywo. Ponadto taki wyrób z karkówki pieczonej doskonale będzie smakować z różnymi sosami i dipami.

Pyszna karkówka z grilla

Kolejnym pomysłem na przyrządzanie karkówki jest jej smażenie na grillu. Wcześniej oczywiście warto ją zamarynować w oliwie oraz ulubionych ziołach, a następnie w tak przygotowanej marynacie przechować ją przez cały noc w lodówce. Przepis na mięso z grilla nie musi się wcale różnić od karkówki pieczonej. Chociaż oczywiście największą różnicą jest sposób obróbki termicznej, ponieważ taką porcję mięsa smażymy bezpośrednio na grillu.

Karkówka z grilla na obiad
Karkówka na grillu, a także prosty przepis na karkówkę krok po kroku, najlepsze pomysły na pyszny karczek

Niektórzy uważają, że najlepszy przepis na karkówkę z grilla jest w pikantnej marynacie. Taką marynatę przygotowujemy przede wszystkim na bazie ostrej papryki, czosnku, cebulki, pieprzu, kminku, a także kolendry. Oczywiście całą marynatę dosalamy do smaku. Jednocześnie wszystkie przyprawy i zioła mieszamy w oleju lub oliwie z oliwek, a następnie nacieramy rozbite plastry karkówki, pozostawiając je w takim sosie na całą noc. Kolejnego dnia wykładamy mięso na specjalne tacki, które układamy następnie na ruszcie. Sprawdź także ten artykuł z poradami, co przygotować na grilla.

Karkówka a oryginalny sposób przyrządzenia

Jakie przyprawy dodać do potrawy z karkówki?

Chcąc przygotować naprawdę dobrą karkówkę na obiad lub inne danie, warto wcześniej przygotować sobie listę ziół oraz przypraw, które doskonale podkreślą smak mięsa. Oczywiście przygotowując szybkie potrawy, możemy posłużyć się gotowymi mieszankami do wieprzowiny. Jednak w ten sposób nie wydobędziemy charakterystycznej nuty, którą chcemy uzyskać w konkretnej potrawie.

Niewątpliwie do karkówki pasuje czosnek, ostra papryka, papryka chili, cebula, pieprz, imbir, curry, czy też sama kurkuma, to najlepszy zestaw do karkówki, jeżeli chcemy ją upiec lub udusić do obiadu w wersji pikantnej. Natomiast chcąc podkreślić tradycyjny smak mięs, wtedy idealnie sprawdzi się majeranek, kolendra, kminek, czy też liść laurowy. Potrawy z karkówki, które mają mieć nutę słodyczy, a także w wersji mocno aromatycznej, doskonale będą współgrać z kminem rzymskim, cukrem brązowym, miodem, czy też słodką papryką.

Mięso z karkówki w kuchniach całego świata

Okazuje się, że karkówka na obiad, nie jest jedynym pomysłem w tradycyjnej polskiej kuchni. Ponieważ oprócz tego, warto jeszcze wspomnieć o tym, iż karkówka doskonale sprawdza się na danie azjatyckie. Dzięki temu możemy spróbować niecodziennych smaków, a także naprawdę oryginalnych połączeń składników. Wystarczy, że połączymy mięso ze słodko-pikantną marynatą, aby spróbować powstała pyszna, orientalna karkówka. Marynatę przygotowujemy na bazie soku z ananasów w połączeniu z przecierem pomidorowym. Do marynaty dodajemy również łyżkę octu ryżowego oraz sosu sojowego. Do smaku dodajemy ostrą paprykę, sól, a także pieprz. Oczywiście całą karkówkę marynujemy przez noc w przygotowanej zalewie, by następnie ją usmażyć lub poddusić.

Jeżeli chcemy przygotować szybki azjatycki obiad z karkówki, to możemy przygotować prostą marynatę na bazie samego sosu sojowego, chili oraz czosnku. Do przełamania ostrości warto dodać łyżeczkę lub dwie brązowego cukru. Danie przygotowujemy poprzez zamarynowanie mięsa na noc, po to by następnie dusić je na wolnym ogniu, podlewając karkówkę od czasu do czasu wodą. Tak, aby nie zdążył odparować cały sos. Następnie kroimy mięso na drobne kawałki, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i jeszcze chwilę dusimy. Jest pyszna i prosta wersja na dobrą, orientalną karkówkę.

Jeżeli wiemy już, że kurkuma, jak i również inne składniki przyczyniają się do tego, że karkówka jest naprawdę pyszna, to z pewnością chcemy również dowiedzieć się, w jaki sposób możemy przygotować dania z innych mięs. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się przepis na bogracz. Okazuje się, że jest to tradycyjne danie węgierskie, które nazywane jest zupą gulaszową lub kociołkiem. Oczywiście nie każdy przepis na bogracz odzwierciedla idealną recepturę węgierską, ale większość z nich pokazuje, czym rzeczywiście wyróżnia się to ciekawe danie.

ikona podziel się Przekaż dalej