Pyszne serniki w każdym domu

Skąd się wziął sernik?

Mogłoby się wydawać, że pyszne ciasto, jakim jest sernik, wymyślono właśnie w Polsce. W końcu nie wyobrażamy sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia, a także Świąt Wielkanocnych. To jednak chcąc zobaczyć jego prawdziwe korzenie, musimy sięgnąć aż do czasów starożytnych. Doniesienia o tym smakołyku były opracowane przez Agimusa, który był greckim filozofem. W tamtych czasach placek ten był popularny szczególnie w trakcie Igrzysk Olimpijskich. Jednak tak naprawdę pozostałe narodowości w Europie poznały smak ciasta dzięki starożytnym Rzymianom. To oni właśnie podbijając kolejne tereny, przenosili na nie nie tylko swoją kulturę, ale również dobrodziejstwo w postaci sernika.

W naszym kraju ciasto to zrobiło się wyjątkowo popularne dopiero w okresie renesansu. Ponieważ właśnie z 1545 roku pochodzi pierwszy przepis na sernik, który odnaleziono w Polsce. Natomiast jednym z największych propagatorów tego ciasta był Jan III Sobieski. Według doniesień historycznych właśnie wtedy mieliśmy rozsmakować się sernikiem wiedeńskim. Jednak niedługo później został zmodyfikowany pod nasze rodzime potrzeby.

Rodzaje serników

Mając na myśli sernik, przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że jest to ciasto na bazie twarogu. Obecnie nie musi to być tradycyjny twaróg, jednak nadal ser jest jednym z najważniejszych składników. Przede wszystkim serniki między sobą różnią się nie tylko sposobem przygotowania, ale także rodzajem zastosowanego sera. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje serników możemy upiec, dzięki czemu przygotować pyszne wypieki na święta, jak i również inne okazje.

Do najpopularniejszych rodzajów sernika zalicza się:

  • Sernik wiedeński - jest to najbardziej tradycyjny przepis na sernik, który powinien bazować na mielonym tłustym twarogu. W odróżnieniu od innych typów serników placek ten nie posiada kruchego spodu. Dodatkowo zaleca się, aby do środka dodać sporą ilość bakalii. Dzięki czemu jest wyjątkowo smaczny, a także słodki. Oprócz twarogu ciasto zawiera w swoim składzie bardzo dużą liczbę jaj.
  • Sernik nowojorski - określany jest jako New York Cheescake. W odróżnieniu od innych serników te wypieki wymagają pewnego nakładu pracy, ponieważ są pieczone w specjalnej kąpieli wodnej. Jednak właśnie dzięki temu są idealnie gładkie, a na swojej powierzchni nie zawierają żadnych spękań. Pomysł na sernik nowojorski, czy też inaczej amerykański, nie musi zawierać w sobie tradycyjnego twarogu. Zazwyczaj wykonuje się go na bazie serka Philadelphia.
  • Sernik królewski - to czym się charakteryzuje sernik królewski, to przede wszystkim kakaowy spód, który przygotowuje się z kruchego ciasta. Takim kruchym ciastem o smaku czekolady możemy wykonać również pyszną posypkę. Jest to smaczny przepis na sernik pieczony przede wszystkim na bazie mielonego twarogu. Do środka masy serowej można dodawać wedle uznania wybrane bakalie.
  • Sernik krakowski - jest to sernik, który swoje korzenie ma w serniku wiedeńskim. Najczęściej piecze się go na kruchym spodzie, jednocześnie dbając o charakterystyczną ozdobę w postaci kratki na wierzchu ciasta. Cały placek jest polany lukrem o smaku cytryny lub pomarańczy. Dodatkowo do ciasta można z powodzeniem dodawać rodzynki nadające sernikowi słodkości.
  • Sernik na zimno - jeżeli wypieki nie są naszą mocną stroną, ale mamy ochotę na szybki i udany placek, to sernik na zimno okaże się strzałem w dziesiątkę. Masę serową przygotowuje się najczęściej na bazie zmielonego twarogu lub gotowej masy serowej z wiaderka. Aby cała masa stężała, nie możemy zapomnieć o dodaniu do niej żelatyny. Serniki na zimno najczęściej przygotowujemy z galaretką z dodatkiem świeżych owoców.
  • Sernik chmurka - oficjalnie nazywany jest sernikiem japoński. Jednak ze względu na swoją puszystą strukturę, przyjęła się nazwa chmurki. Chociaż ciasto prezentuje się naprawdę w sposób imponujący, to jednak sernik ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Przepis na sernik japoński przygotowuje się najczęściej na bazie serka mascarpone lub serka śmietankowego. Sprawdź także ten artykuł z informacjami, dlaczego sernik opada.

Przepis na sernik

Przepis na sernik wiedeński

Jeżeli nauczymy się przygotowywać tradycyjny sernik wiedeński, to nie będziemy mieli problemu z przygotowywaniem innych wypieków z wykorzystaniem twarogu. W staropolskiej recepturze wśród składników znajdziemy:

  • 1 kg zmielonego białego sera
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  •  3-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek klarowanego masła
  • Sok z cytryny

Roboty kuchenne - sprawdź aktualne promocje!

Przygotowanie sernika wiedeńskiego rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie białka, a następnie ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Pozostały cukier puder dodajemy do żółtek i ubijamy wszystko na puszystą i również sztywną masę. Tak przygotowaną masę możemy dodać już do masy serowej. Ponadto do masy serowej dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Następnie ser mieszamy delikatnie z ubitą pianą.

Cały placek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jak widzimy, jest to naprawdę bardzo prosty na pieczony sernik, który tak naprawdę można jeść jeszcze na ciepło. Podobnie przygotowuje się wiele pozostałych rodzajów sernika. Należy jednak pamiętać, że tradycyjny placek jest pieczony bez kruchego spodu. Mimo to jest nie tylko bardzo dobry, ale również doskonale sprawdzi się na święta.

Łatwy i udany pomysł na sernik na zimno

Gdy pieczony sernik na ciepło nie znajduje się na liście naszych ulubionych słodkości, to bez problemu możemy wypróbować dobry przepis na szybki i prosty sernik na zimno. Takie serniki możemy przygotować zarówno na kruchym spodzie, jak i również na biszkoptach lub pokruszonych ciasteczkach. Przygotowanie sernika na zimno nie powinno nam sprawić żadnego problemu. Jednak należy pamiętać o tym, by nie przygotowywać go na ostatnią chwilę, ponieważ ciasto potrzebuję przynajmniej kilku godzin w lodówce, aby dobrze stężało.

Do przygotowania sernika na zimno będziemy potrzebowali 1 kg sera z wiaderka wraz ze śmietaną kremówką i niepełną szklanką cukru pudru, do których dodajemy pół szklanki wcześniej zagotowanego mleka z żelatyną. Dzięki temu masa serowa nam nie opadnie. Masę serową wykładamy do tortownicy i czekamy, aż stężeje. W tym czasie przygotowujemy galaretkę i dowolnie wybrane owoce. Gdy tylko galaretka zacznie tężeć, możemy położyć pokrojone owoce na masę serową, a następnie zalewamy całość galaretką. Jest to naprawdę dobry przepis, który sprawdzi się szczególnie w czasie upalnych dni.

sernik pokrojony w kwadraciki, sernik podany na talerzu, ciasto na talerzu, jak ładnie podać ciasto, jak długo i w jakiej temperaturze piec sernik
Jakie są najpopularniejsze rodzaje serników, jaki ser wybrać do zrobienia sernika, sernik z owocowymi dodatkami, jak zrobić sernik na zimno

Wegańskie serniki

W obecnych czasach, kiedy mamy do czynienia z coraz większą liczbą nietolerancji pokarmowych, jak i również bardziej świadomego wyboru spożywanych produktów, coraz większym zainteresowaniem cieszą się wegańskie zamienniki sernika. Okazuje się, że nie ma najmniejszego problemu, aby przygotować bardzo dobry i prosty wypiek bez użycia prawdziwego twarogu. Co ciekawe, wypiek jest w swoim smaku naprawdę bardzo podobny do tradycyjnego sernika, dzięki czemu można go bez obaw serwować na święta i inne ważne dla nas uroczystości.

Pojawia się jednak pytanie, czym możemy zastąpić biały twaróg. Okazuje się, że możliwości jest na tyle dużo, że każdy z powodzeniem znajdzie dla siebie ulubiony zamiennik. Najczęściej możemy wykorzystać tofu lub też śmietankę przygotowaną na bazie mleczka kokosowego. Innym zamiennikiem jest kasza jaglana. Nie zapomnijmy o jej dokładnym przepłukaniu kaszy w celu pozbycia się jej goryczkowego posmaku. Do niej powinniśmy dodać jogurt sojowy, a także mleko sojowe. Tutaj na pewno sprawdzą się również inne mleka roślinne, które dają nie tylko dobry wygląd sernika, ale również doskonale smakują.

Pozostałe wypieki

Oczywiście nasze słodkości nie kończą się tylko i wyłącznie na serniku. Tutaj powinniśmy koniecznie jeszcze zastanowić się nad pozostałymi wypiekami. Dlatego warto sprawdzić dobry przepis na ciasteczka, a dokładniej przepis na kruche ciasteczka, a także przepis na faworki. Podczas gdy po przepis na ciasteczka możemy sięgnąć niemalże w każdej chwili, to smażone smakołyki raczej przygotowujemy w czasie karnawału. Wtedy też bardzo dużą popularnością cieszy się przepis na faworki i pączki.

Chcąc uniknąć tak dużej ilości kalorii, z powodzeniem możemy spróbować upiec faworki lub pączki w piekarniku. Dzięki temu nasze wypieki pozbawione będą bardzo dużej ilości tłuszczu. Chcąc poczęstować się czymś słodkim, na co nie chcemy zbyt długo czekać, dobrze jest wypróbować przepis na kruche ciasteczka. Rzeczywiście możemy je podawać w różnych kombinacjach. Zaczynając, między innymi, od zwykłych ciasteczek z cukrem pudrem, kończąc na ciasteczkach z nadzieniem. Wtedy też możemy z ciasta wycinać różne kształty, a także lepić ciekawe formy.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny