Przypalona patelnia - jak ją umyć i skutecznie usunąć przypalenie z patelni?

Każdemu może zdarzyć się chwila nieuwagi, podczas której przygotowywane dania zaczną się palić i przywierać do dna. Przypalone resztki jedzenia daje się ściągnąć gąbką, ale pozostawiają ślady na powierzchni patelni. Trudno je potem doczyścić w trakcie zwykłego mycia naczyń. Dowiedz się, jak i czym umyć przypaloną patelnię, by lśniła jak nowa.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także artykuł o czyszczeniu przypalonego garnka.

Przypalona patelnia z kiełbaskami

Spalona patelnia ceramiczna – jak ją wyczyścić?

Przypalone resztki na ceramicznej powłoce są najtrudniejsze do wyczyszczenia. Im szybciej zabierzesz się do czyszczenia, tym lepiej. Przypalony garnek lub patelnia ceramiczna powinny zostać zalane ciepłą wodą. Najlepiej zostawić je na trzy godziny, by resztki dobrze odmiękły.

Potem możesz spróbować usunąć zabrudzenia sodą oczyszczoną. Wystarczy, że wsypiesz trzy łyżeczki sody i zalejesz gorącą wodą. Postaw na gazie i gotuj przez około 15 minut. Podgrzewanie w połączeniu z sodą oczyszczoną sprawia, że spalona patelnia ceramiczna zacznie wyglądać jak nowa. Następnie umyj patelnię miękką, delikatną gąbką z płynem do mycia naczyń. Potem dokładnie wytrzyj ją do sucha. W przeciwnym razie na ceramicznej powierzchni zacznie odkładać się kamień, który zmniejszy nieprzywieralność powłoki i przypalone resztki będą się bardziej przyklejać w przyszłości. A może zainteresuje cię także ten artykuł o czyszczeniu mikrofalówki?

Przypalona patelnia teflonowa

Jak umyć przypaloną patelnię z teflonu? Należy używać do tego środków, które są na tyle delikatne, by nie zadrapać powierzchni. Na mniejsze zabrudzenia świetnie sprawdzi się połączenie płynu do mycia naczyń i soli. Do naczynia należy wlać trochę wody wymieszanej z rozpuszczoną solą. Taką mieszaninę należy zostawić na mniej więcej 12 godzin. Po tym czasie, jeśli zabrudzenia nie odmiękną, należy zagotować wodę przez około 10 minut. Po lekkim przestudzeniu należy wlać do roztworu nieco płynu do mycia naczyń i potem można delikatnie przetrzeć przypalenia gąbką. Ten sam sposób świetnie działa także na przypalony garnek.

Patelnia teflonowa, na której są większe zabrudzenia, może zostać wyszorowana także niezawodnym, ekologicznym sposobem – ocet z sodą oczyszczoną. Najpierw należy przypalone miejsce pokryć sodą, później zalać octem z gorącą wodą tak, by cała plama znajdowała się pod powierzchnią. Soda z octem stworzą reakcję chemiczną – roztwór zacznie się pienić i uwalniać aktywne substancje czyszczące. Po kilku minutach możesz wylać płyn i umyć delikatnie patelnię gąbką. To powinno wystarczyć, by usunąć wszystkie przypalone resztki, także zacieki tłuszczu. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu domowe sposoby.

Czym wyczyścić przypaloną patelnię?

Możesz także zdecydować się na któryś z chemicznych preparatów do czyszczenia przypalonej patelni. Tego rodzaju środki świetnie sprawdzają się także do mycia kuchenki lub garnka. Niestety takie środki mogą być bardzo żrące, dlatego używając ich należy zachować szczególną ostrożność i chronić przed nimi skórę.

Po zastosowaniu wszystkich środków, także tych domowych, należy dokładnie umyć patelnię i dobrze ją wypłukać. Dzięki temu substancje chemiczne nie przedostaną się do jedzenia. Na dodatek płyn do mycia naczyń pomaga usunąć tłuszcz, więc czyszczenie jest bardziej efektywne.

Przypalona patelnia – tego unikaj

Kiedy zauważysz, że na powierzchni patelni pojawiają się przypalone resztki, pierwszym odruchem jest usunięcie ich łopatką lub drucianą gąbką. Jest to jednak największy błąd. Zarysowana warstwa teflonu to najlepszy sposób na wyposażenie jedzenia w rakotwórcze cząsteczki. Porysowanie innej powierzchni może sprawić, że potrawy będą się szybciej przypalały i przywierały do patelni.

Unikaj także używania płynów przeznaczonych do mycia piekarnika. Powłoka wewnątrz niego jest pokryta emalią, która nie poddaje się kwasom znajdującym się w tych środkach. Patelnia natomiast jest wrażliwa na jego działanie, jej wierzchnia warstwa może ulec zniszczeniu. Nie używaj środków zawierających amoniak. Patelnie raczej także niezbyt często powinny trafiać do zmywarki. Dzięki temu będą o wiele bardziej trwałe.

Ocena: 4,9/5 (głosów 16)
, aktualizacja 27 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij