Foremki do ciast

Rodzaje foremek do ciast

Foremki ocynowane

Są najbardziej dostępne w sklepach z artykułami domowymi (i nie tylko), występując w przeróżnych kształtach i rozmiarach. Ich zaletą jest niewątpliwie lekkość, co ułatwia wygodne przekładanie foremek np. z blatu do piekarnika. Warto wspomnieć również o tym, że kosztują zdecydowanie najmniej ze wszystkich dostępnych foremek na rynku – przez co łatwiej jest też kompletować całe zestawy.

Niestety, ale foremki te nie są odporne na rdzewienie, a także łatwo jest je pognieść. Należy więc koniecznie wykładać blaszki papierem do pieczenia – inaczej powłoka foremki może źle zareagować na np. kwaśne odczyny owoców dodawanych do ciast. Mimo wszystko, to znakomite rozwiązanie dla… oszczędnych!

Foremki ze stali nierdzewnej

Mogą posiadać wyjmowane dno, służące do szybkiego i wygodnego wyjmowania wypieków z formy. Przez to nie trzeba obawiać się o np. porysowanie powierzchni czy jakiekolwiek uszkodzenie ciasta. Trzeba jednak pamiętać, aby nasmarować je tłuszczem przed włożeniem do piekarnika.

Wyglądem przypominają ocynowane, jednak są od nich o wiele twardsze. Powłoka tych foremek zapobiega przywieraniu ciasta, a także występuje w różnych wielkościach i kształtach. Można więc kupić blachy prostokątne i okrągłe, ale też kwadratowe czy w dość… nietypowych kształtach (np. serca).

Foremki ceramiczne

Są chyba najbardziej efektowne wizualnie. Można spotkać się zarówno z białymi foremkami, jak i zdobionymi w wymyślne wzorki. Jeżeli chcesz więc podać ciasto z piekarnika od razu na stół, warto będzie zastanowić się nad foremką ceramiczną. Ceramika powoli przepuszcza ciepło, więc nie trzeba martwić się o przypalenie ciasta.

Minusem jest fakt, że foremki  te wydłużają czas pieczenia i… nie są zbyt tanie. Są także dość ciężkie, więc trzeba się z nimi wyjątkowo ostrożne obchodzić. Ceramiczne foremki będą jednak niezastąpione w pieczeniu niezbyt wysokich ciast.

Jakie foremki do ciast warto kupić?

Foremki szklane

Najczęściej są to foremki wykonane ze szkła żaroodpornego. Warto szukać blach zwłaszcza ze szkła boro-krzemowego, które odporne jest na matowienie czy tzw. „szok termiczny”. Zaletą foremek jest fakt, że można dzięki nim obserwować proces pieczenia ciasta. Szklana forma służy również do wielu innych wytworów (np. zapiekanek czy mięs), przez co będzie uniwersalnym elementem kuchni.

Należy jednak ostrożnie obchodzić się z formą, ponieważ szkło jest dość kruche. Jeżeli wypadnie z rąk, raczej „nie przeżyje” kontaktu z twardą podłogą.

Foremki silikonowe

W sklepach możesz spotkać się z ich różnymi wielkościami, kolorami czy kształtami – również dopasowanymi do poszczególnych świąt i okazji. Silikonowe foremki wykazują właściwości nieprzywierające, a także są wyjątkowo elastyczne. To sprawia, że błyskawicznie i bez problemu wyciągniesz z nich ciasto. Foremki silikonowe będą idealne do tworzenia wypieków bazujących na cieście babkowym – przy wilgotnych ciastach już się niestety… nie sprawdzą.

Minusem jest fakt, że nie da się kroić ciasta w foremce silikonowej – w ten sposób można ją bowiem uszkodzić.

Wybór foremek – o czym pamiętać?

Staraj się zawsze dopasować blachę pod wypieki, jakie tworzysz. Szukasz czegoś uniwersalnego? Zdecyduj się na foremkę ocynowaną – zawsze możesz ją za jakiś czas… wymienić na inną. A może nie lubisz piec zbyt często, ale za to przyrządzasz mnóstwo dań w piekarniku? Zakup więc foremkę ze szkła żaroodpornego – przyda się na wiele okazji! Jesteś miłośnikiem designu? Ceramiczna foremka będzie strzałem w dziesiątkę! No chyba, że jesteś rodzicem małego dziecka – wówczas forma silikonowa w bajecznym kształcie oczaruje zupełnie każdego domownika!

Możesz także do woli przebierać w gamie kolorystycznej i licznych kształtach foremek – bo kto powiedział, że w kuchni musi być... nudno?

Akcesoria do pieczenia można znależć na stronie https://swiat-agd.com.pl/1174-formy-do-pieczenia/

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny