Jaka ryba na wigilię?

Smaczna ryba na wigilię

Ryba na wigilię to niekoniecznie świeży karp. Jeżeli mamy przepis na dobrą rybę, to możemy poszerzyć nasze menu. Warto przyjrzeć się różnym gatunkom, jakie mamy do wyboru. Dużą popularnością cieszą się łososie. Ta pyszna ryba o charakterystycznym, czerwonawym mięsie podniesie prestiż wigilijnej kolacji. Dla osób, które wolą bardziej tradycyjne rozwiązania, alternatywą jest śledź, którego zwykle zjada się na zimno lub dorsz, świetny do potraw takich jak ryba po grecku.

Zanim zdecydujesz, która ryba na święta powinna najbardziej zasmakować twoim domownikom, dobrze jest przyjrzeć się właściwościom poszczególnych gatunków. W poniższej tabeli znajdują się podstawowe informacje o wybranych rybach.

Rodzaje ryb i ich cechy

Nazwa ryby

Tłustość mięsa

Charakterystyka i smak

Cena

Karp

Ryba słodkowodna, średniotłusta, 6-8% tłuszczu w mięsie

Duże ości, waga (optymalnie) – 1,2-1,5 kg, wartości odżywcze zależą od wieku i właściwej hodowli. Smak delikatny, nieco mulisty posmak

Niska do średniej;

Lepiej kupić karpia trochę drożej, ale mieć pewność, że mięso będzie dobrej jakości

Łosoś

Ryba morska, tłusta, wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

Mięso czerwonawe lub pomarańczowe, charakterystyczny, wyrazisty smak. Ryba z dobrych hodowli powinna mieć świeży, morski zapach

Średnia do wysokiej; Łososie dobrej jakości nie są tanie! Te z masowych hodowli są tańsze, ale mają mniejszą wartość odżywczą.

Dorsz

Ryba morska (oceaniczna), chuda, wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

Mięso białe, łuszczące się, o łagodnym smaku

Średnia

Śledź

Ryba morska, tłusta, wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka

Mięso żółtawe (śledź świeży) lub białe (śledź solony), jędrne; smak niewyraźny, dlatego zwykle podaje się go z wyrazistymi przyprawami, wędzonego lub w marynacie

Niska

Pstrąg

Ryba słodkowodna (rzeczna), duża zawartość białka i witaminy B

Mięso białe, różowe lub pomarańczowe, o wyrazistym smaku

Średnia do wysokiej (zwłaszcza pstrąg tęczowy)

Jak widać smaczna ryba na wigilię może oznaczać wiele odmian ryb i wiele różnych potraw. Ponieważ przygotowania do wigilijnej kolacji zajmują i tak dużo czasu, to warto zrobić coś prostego i efektownego zarazem. Poniżej proponujemy trzy łatwe do wykonania przepisy na wigilijną rybę.

Trzy proste przepisy na wigilijną rybę

Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów. Każdy pomysł na potrawę z ryby ma trochę inny charakter. Pierwsza potrawa to korzenny śledź na zimno, druga to łatwy do przyrządzania karp smażony. Najbardziej wykwintna jest trzecia potrawa, którą można potraktować jak pełnoprawne danie obiadowe.

Śledzie korzenne

Korzenny smak, aromatyczny i rozgrzewający jest chętnie wybierany do potraw zimowych. Szczególnie chętnie korzenne przyprawy dodajemy do świątecznych słodyczy, ale warto wzbogacić nimi również rybę na święta. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie przyprawy do piernika, jeżeli została wam resztka po wypiekach. Ważne tylko, żeby nie zawierała mąki ani cukru.

Składniki:

  • Solone filety śledziowe (ok. 0,5 kg)
  • 1 średnia cebula lub dwie małe
  • 2 łyżki miodu – najlepiej płynnego, skrystalizowany można podgrzać
  • ok. 3/4 szklanki (150 ml) oleju rafinowanego (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • ocet jabłkowy (3-4 łyżki)
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Jeżeli nie macie gotowej przyprawy, to trzeba zmielić i wymieszać te przyprawy korzenne, które macie w domu. Przede wszystkim goździki, cynamon i imbir w proszku. Dobrym dodatkiem będzie też ziele angielskie i kolendra.

Śledzie namaczamy od 1 do 3 godzin. Ryba na wigilię nie może być za słona! Następnie mieszamy przyprawy lub szykujemy gotową przyprawę do piernika. Cebulę kroimy w kostkę. Śledzie najlepiej pokroić w poprzek, na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce z przyprawami i cebulą, dodajemy miodu i octu. Następnie całość przekładamy do słoika i zalewamy olejem. To jeden z tych przepisów, których nie da się zrealizować na ostatnią chwilę. Najlepiej zostawić słoik na kilka dni w lodówce. Wtedy śledzie wystarczająco przegryzą się z innymi przyprawami. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o 12 potrawach wigilijnych.

Smażony karp

To jeden z naprawdę prostych przepisów. Wszystko, czego potrzebujemy to dzwonka karpia, cytryna, panierka z mąki pszennej, olej, sól i pieprz. W przepisie na dobrą rybę nie można zapominać o szczegółach poprawiających smak. Jeżeli sami szykujemy karpia do smażenia, to warto go namoczyć w mleku lub wodzie przez 12 godzin. Dzięki temu straci mulisty posmak. Po oddzieleniu i osuszeniu kawałków ryby posypujemy ją solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej (optymalnie 180 stopni). Smażymy 5-7 minut z każdej strony. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odsączyć tłuszcz, kładąc papierowy ręcznik na talerz. Następnie przekładamy rybę na półmisek lub elegancki talerz i przystrajamy plastrami cytryny. Dobrym pomysłem będzie też dodanie liści pietruszki.

Pieczony pstrąg z warzywami na półmisku, a także najlepsza ryba na Wigilię, sprawdzone, szybkie przepisy
Ryba na Wigilię, czyli 3 najlepsze przepisy na świąteczne dania z ryb w tradycyjnym wydaniu

Pieczony pstrąg z warzywami

Pieczony pstrąg to może nie jest typowa ryba na wigilię, ale urozmaicenie przepisów pozwoli zaskoczyć domowników. Poza tym pstrąg jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Oto jeden z prostych przepisów na tę pyszną rybę:

Przygotuj 2 świeże pstrągi (na około 4 porcje), 2 marchewki, 2 cebule średniej wielkości, cukinię, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Pstrągi umyj i osusz, nakrój w kilku miejscach na grzbiecie. Warzywa pokrój (w plasterki, cebulę w pióra) i podsmaż na patelni. Dodać przyprawy. Nafaszeruj pstrągi warzywami i włóż do folii do pieczenia. Piec należy przez 20-30 minut w 180 stopniach. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Tę smaczną rybę na wigilię można też podawać z chlebem.

Pomysł na dodatki do świątecznej ryby

Do potraw wigilijnych z ryb można też zaliczyć zupy rybne, kotleciki z karpia czy nawet pasztet z dorsza. Jednak nic nie zastąpi smacznej ryby na wigilię poddanej niewielkiej obróbce. Im szlachetniejszy gatunek wigilijnej ryby, tym mniej trzeba go przerabiać. Królem jest tu łosoś i pstrąg tęczowy. Jednak z przepisem na dobrą rybę smacznie przyrządzimy również mniej szlachetne odmiany.

Zwykle rybę na święta podaje się samą lub z ziemniakami. Dużo zależy od lokalnej i domowej tradycji. Jednak ilość potraw na wigilijnym stole ogranicza stosowanie dodatków do dań. Mimo wszystko dobrze jest podać dobrej jakości chleb. Pasuje praktycznie do wszystkich wigilijnych potraw z ryb – od śledzi po pieczonego pstrąga. W przypadku ciężej przyrządzonych potraw typu smażony karp można podać jakąś sałatkę lub surówkę. Łatwym dodatkiem do wigilijnej ryby będzie surówka z marchwi lub marchwi z kiszoną kapustą. Do bardziej wykwintnych potraw z ryb warto podawać też białe wino.

Podając pyszną rybę na wigilijny stół, zachwycimy domowników i gości. Poza tym będziemy mieć okazję, żeby popisać się umiejętnościami kulinarnymi, których nie rozwijamy na co dzień.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny