Kiedy i od czego pojawia się gorycz na języku

Dlaczego czujemy gorzki smak

Nieprzyjemny, gorzki posmak w ustach jest jedną z form dysgeusji, czyli zmienionego smaku w ustach. Dolegliwość ta sprawia, że czujemy nieprzyjemny gorzki, metaliczny lub zgniły smak. Jeśli nieprzyjemny, gorzki smak utrzymuje się przez dłuższy czas, mimo prawidłowej higieny zębów, warto wykryć jego przyczyny, gdyż może on oznaczać objaw poważnej choroby.

Jednym z zadań języka jest wykrywanie 5 podstawowych smaków i ich modyfikacji. Język zaopatrzony jest w kubki smakowe, które odróżniają smak słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. Odczuwanie smaku jest niezbędne dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim zmusza nas do urozmaiconej diety i przyjmowania różnych pokarmów o różnych smakach. Dzięki temu dostarczamy organizmowi wszystkie potrzebne mu składniki. Smak i przyjemność z jedzenia zmusza człowieka do poszukiwania różnych potraw, nierzadko kosztem znacznych wysiłków.

Ważną funkcją zmysłu smaku jest także sygnalizowanie substancji nie nadających się do jedzenia, niejadalnych, zepsutych lub trujących. Produkty niejadalne są bez smaku i trudno je zjeść, zaś produkty trujące lub zepsute mają gorzki smak. Organizm jest bardzo wyczulony na gorzki smak i wyczuwa nawet bardzo małe ilości niebezpiecznych substancji zagrażających zdrowiu lub życiu.

O czym świadczy gorycz w ustach - najczęściej występujące przyczyny

Gorzki smak jest zwykle nieprzyjemny. Lubimy lekką goryczkę niektórych potraw, a czasami po jedzeniu niektórych produktów pojawia się gorzki posmak. Utrzymuje się on dość krótko i wystarczy popić czymś, wypłukać usta, aby posmak zniknął. Od czego mamy gorzki posmak po jedzeniu? Krótki, gorzki smak na języku powodują takie produkty, jak:

  • orzechy włoskie lub orzechy pinii,
  • kawa lub herbata,
  • wytrawne wino lub piwo,
  • wątróbka,
  • jagnięcina,
  • rukola, seler lub cykoria.

Jeśli gorycz lub zmieniony smak pojawia się nie tylko po jedzeniu i utrzymuje się długo, może to świadczyć o nieprawidłowej higienie. Przyczynę tę możemy podejrzewać, jeśli goryczy na języku towarzyszy nieświeży oddech lub zażółcony język lub zęby. Należy w takim przypadku poprawić higienę jamy ustnej, czyli dbać o odpowiednio długie szczotkowanie zębów, najlepiej po każdym jedzeniu, oraz korzystać z nici dentystycznej, irygatora lub innych przyborów ułatwiających usuwanie zanieczyszczeń z zębów. Odpowiednie czyszczenie zębów i usunięcie kamienia nazębnego może zlikwidować problem. Warto także zbadać uzębienie, gdyż gorzki posmak może towarzyszyć chorobom zębów lub dziąseł.

Jeśli gorycz w ustach utrzymuje się, mimo prawidłowej higienie, może to oznaczać poważne schorzenie. Dlatego też lepiej nie lekceważyć problemu, lecz skonsultować się z lekarzem.

Nieprzyjemny, gorzki smak w ustach może pojawiać się przy takich chorobach, jak:

  • refluks żołądkowo przełykowy,
  • choroby pęcherzyka żółciowego,
  • drożdżyca jamy ustnej,
  • wrzód żołądka,
  • niewydolność wątroby,
  • schorzenia neurologiczne,
  • schorzenia metaboliczne.

Gorzki posmak na języku może pojawić się także w wyniku przyjmowania niektórych leków, na przykład antybiotyków, antydepresantów, suplementów cynku, leków na astmę, na serce, czy też chemioterapii. Na gorzki posmak w ustach skarżą się także kobiety w ciąży i kobiety w czasie menopauzy.

Domowe sposoby na gorzki smak w ustach

Długo utrzymujący się gorzki posmak na języku należy zbadać i ustalić jego przyczyny. Aby jednak doraźnie poprawić sobie komfort życia i zlikwidować gorzki posmak, warto zastosować domowe sposoby na gorzki smak w ustach.

Czy domowe sposoby są bezpieczne, skuteczne i warto je stosować? W wielu przypadkach są w stanie doraźnie pomóc i poprawić komfort życia. Na przykład, na szybkie przeczyszczenie domowe sposoby są łatwe do zastosowania.

Podstawowym sposobem na gorzki smak w ustach jest regularna higiena jamy ustnej, stosowanie irygatorów i płukanek do ust. Najłatwiej jest zlikwidować nieprzyjemny posmak w ustach stosując płyny odświeżające i przeciwbakteryjne.

W przypadku gorzkiego posmaku w ustach warto suplementować cynk. Niestety suplementacja cynku może zarówno wywołać gorzki posmak w ustach, jak i go zlikwidować. Pomocne jest również mocne przyprawianie potraw oraz picie herbat ziołowych, jak również płukanie ust wywarem z szałwi. Substancją, która bardzo dobrze neutralizuje gorzki smak jest sól. Warto także nawadniać organizm. Jeśli zmagamy się z gorzkim posmakiem w ustach warto unikać cukru i słodyczy, gdyż wbrew pozorom właśnie te pokarmy wzmagają goryczkę. Należy również unikać potraw powodujących wzdęcia. Na gorzki smak w ustach pomaga także żucie gumy bez cukru.

W przypadku braku poprawy lub pogorszenia się stanu zdrowia, koniecznie wybierz się jak najszybciej do lekarza! Powyższe porady są tradycyjnymi, domowymi metodami leczenia, a nie popartą badaniami naukowymi wiedzą medyczną. Stosowanie ich nie może być zatem alternatywą dla skorzystania ze standardowych usług medycznych i konsultacji lekarskich!

ikona podziel się Przekaż dalej