Kuchnia polska gołąbki z kapusty

Historia gołąbków z ryżem i kapustą

Jeżeli chcielibyśmy dowiedzieć się, skąd wywodzą się pyszne gołąbki, które tak naprawdę oznaczają ryżowo-mięsny farsz zawinięty w liście kapusty, to powinniśmy poszukać krajów, z których wywodzi się właśnie jeden z głównych składników. Mowa jest oczywiście o kapuście. Dlatego uznaje się, że gołąbki były już znane w Środkowej oraz Wschodniej Europie. Do Polski przywędrowały one mniej więcej w XIX wieku.

Początkowo potrawa ta była nazywana kapustą faszerowaną, a za farsz w tamtym czasie była uznawana zwykła kasza. Ciekawostką jest to, że we Francji rzeczywiście zawijano niegdyś w kapustę mięso z gołębi. Dlatego w uboższych krajach, starano się dorównać takim możliwościom, jednak przy użyciu zdecydowanie łatwiej dostępnych i mniej kosztownych składników. Kolejną ciekawostką jest to, że liście kapusty służyły do zawijania nie tylko farszu z kaszy, ale również innych składników, a nawet potraw. Tutaj koniecznie należy wspomnieć o zawijaniu w liście kapusty pierogów lub nawet mięsnych pulpecików.

Pyszne gołąbki nie tylko z ryżem

Już sama geneza nam pokazuje, że gołąbki były i nadal są podawane nie tylko z ryżem oraz mięsem wieprzowym. Takich kombinacji jest zdecydowanie więcej. Do nich zaliczają się na przykład gołąbki, w których znajduje się farsz rybny. Ponadto możemy powrócić do bardziej pierwotnego przepisu, w którym dominowały kasze. Najlepiej gołąbki z kapusty będą smakować z kaszą  jaglaną, pęczakiem, a także kaszą gryczaną. W przypadku postnych gołąbków przygotowuje się farsz na bazie kasz oraz suszonych grzybów.

Domowe gołąbki oczywiście przygotowuje się na bazie kapusty włoskiej. Jednak nie jest to jedyna możliwość, z jaką spotyka się kuchnia polska. Ponieważ tutaj często przepisy udostępniają możliwość wyboru kapusty pekińskiej, modrej, a nawet kiszonej. Natomiast tradycyjne tatarskie gołąbki były przygotowane nie z kapustą, ale na bazie liści winorośli. Na uwagę zasługują jeszcze tureckie odpowiedniki gołąbków, które piecze się z mięsem jagnięcym.

Nie trzeba jednak zbyt daleko po świecie szukać zupełnie innych odmian gołąbków, ponieważ we Wschodniej części Polski, je się raczej z ziemniakami niż z ryżem. Ugotowane na tarce ziemniaki miesza się z jajkiem oraz cebulą, a następnie tak przygotowany farsz zawija się w liście kapusty. Jednak tutaj również przepisy omijają sos pomidorowy. Natomiast całość zalewa się śmietaną o kwaśnym smaku, po to, by następnie całość zapiec w piekarniku.

Przepis na gołąbki

Jak zrobić domowe gołąbki?

Pojawiające się pytanie, jak zrobić pyszne domowe gołąbki, dotyczy przede wszystkim tych osób, których interesują tradycyjne kulinaria. Oczywiście sposobów na przygotowanie gołąbków jest naprawdę sporo. Jednak warto zainteresować się najbardziej podstawowym przepisem, który wśród składników ma trzy najważniejsze: mięso wieprzowe, ryż oraz kapustę. Niespełna 1 kg mięsa wieprzowego zmielić, a następnie połączyć z wcześniej ugotowanym oraz ostudzonym ryżem. Ryżu powinniśmy dodać w proporcji około 1,5 woreczka na każdy kilogram mięsa.

Przygotowując farsz do gołąbków, należy dodać startą cebulę. Pamiętając o tym, żeby do kilogramowej porcji mięsa dodać ok. 3 średniej wielkości cebule. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Chcąc zrobić domowe i przede wszystkim tradycyjne gołąbki, musimy przejść do kolejnego kroku. W takim razie możemy skorzystać z łatwiejszego, jak i nieco bardziej skomplikowanego rozwiązania.

Pierwszy sposób zakłada rozpracowanie główki kapusty poprzez wcześniejsze wycięcie głąba. Następnie pozostałą część główki gotujemy przez około 10-15 minut, aż do miękkości liści. Po ugotowaniu kapusty studzimy ją, a następnie odcinamy kolejno liście, na które nakładamy porcje farszu. Pamiętajmy o tym, aby nałożyć farsz na dole liścia. Wtedy też dolną krawędź zawijamy na farsz. Kolejnym krokiem jest zawinięcie boków, po to, by ostatecznie zwinąć liść z farszem jak rulonik.

Drugi sposób na to, jak możemy ugotować kapustę, zakłada, aby włożyć całą główkę do gotującej się wody. Podczas gotowania, sprawdzamy wierzchnie liście czy już są odpowiednio miękkie. Tutaj odcinamy każdy liść po kolei, który już się ugotował. W ten sposób na bieżąco wyciągamy gorące liście, które z łatwością zwiniemy. Jest to sposób trudniejszy, ponieważ cały czas mamy do czynienia z gotującą się kapustą. Jednak z drugiej strony nie doprowadzimy do rozgotowania wierzchnich liści i zbyt twardych liści znajdujących się w samym środku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak ugotować pierś kurczaka?

Kulinarne przygotowanie gołąbków

Gdy już mamy przygotowane gołąbki, kolejnym krokiem będzie ich dalsze gotowanie, wraz z przygotowaniem sosu pomidorowego na bazie przecieru pomidorowego i bulionu. Pamiętajmy o tym, aby ugotować gołąbki w garnku, wyłożonym na dnie liśćmi kapusty. Dzięki temu nasze zawijańce na pewno się nie przypalą. Wszystkie wyłożone gołąbki z mięsem należy zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy aż do momentu, gdy kapusta całkowicie zmięknie.

Gołąbki w naczyniu żaroodpornym, Pieczone gołąbki, gołądki z piekarnika, w jakiej temperaturze piec gołąbki
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki i jakie składniki potrzebne są do przyrządzenia gołąbków

Pozostaje nam jeszcze tylko przygotować sos pomidorowy, który przyrządzamy w oparciu o gotujący się bulion, a także przecier pomidorowy. Takie połączenie składników oczywiście gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Wcześniej do wywaru oraz przecieru pomidorowego dodajemy mąkę pszenną. Cały sos możemy również zabielić śmietaną. Gdy przygotujemy sos, możemy go przelać z powrotem do gołąbków, aby całość się ze sobą odpowiednio scaliła.

Przepis na gołąbki dla leniwych

Widzimy już, że powyższy przepis na gołąbki nie wymaga od nas wykorzystania skomplikowanych składników. Jednak czas potrzebny na przygotowanie całego dania jest bardzo długi. Dlatego właśnie wymyślono przepis na gołąbki dla leniwych. Chociaż takie gołąbki robi się znacznie szybciej, są one także bardzo pyszne. Na szczęście kuchnia polska ma to do siebie, że możemy ją bardzo łatwo modyfikować, nie tracąc przy tym walorów smakowych.

Na czym dokładnie opiera się przepis na gołąbki dla leniwych? Zamiast zawijać mięso z ryżem w kapustę, pokrojone warzywo dodajemy do farszu. W ten sposób utworzą nam się mięsno-kapuściane kotlety, które wystarczy podsmażyć, a następnie ugotować w garnku. Zanim jednak dodamy kapustę do mięsa, musimy ją pokroić na cienkie paski, tak aby nie było problemu z wymieszaniem jej z farszem.

Tak przygotowaną kapustę dobrze jest lekko osolić i odstawić na jakiś czas. Wtedy warzywo puści sok, który należy odcisnąć, ale jednocześnie zmięknie. Tak przygotowaną kapustę mieszamy z mięsem mielonym, ryżem, a także zeszkloną, pokrojoną w kosteczkę cebulą. Tradycyjny przepis na gołąbki nie wymagał od nas tego, aby sklejać ze sobą farsz przy pomocy jajka. Tutaj jednak domowe gołąbki wymagają zastosowania właśnie tego składnika. Dzięki zastosowaniu jajka będzie nam łatwiej uformować nieduże kotleciki. Oczywiście dodajemy również przyprawy, a także bułkę tartą.

Pozostałe przepisy z kapustą

Kapusta jest warzywem, które wydaje się być bardzo zwyczajnym składnikiem w wielu potrawach, ale jednocześnie daje ogromne możliwości. Kulinaria międzynarodowe pokazują, że można zrobić pyszne i wręcz niespotykane potrawy, które będą bardzo mocno różnić się od tradycyjnych gołąbków. Kulinarne podróże doprowadzą nas do Korei, w której niezwykle popularną przystawką jest kimchi. Bardzo dobre kimchi możemy wykonać we własnym zakresie z kapusty pekińskiej, czosnku, a także ostrej papryki.

Wydawać by się mogło, że przepis na karkówkę jest typowym przepisem na domowe danie. Jednak pamiętajmy, że karkówka jest mięsem, które jest bardzo dobre z konkretnymi dodatkami. W związku z tym naprawdę pyszne danie będziemy mogli przygotować, jeśli przepis na karkówkę będzie zawierał w sobie kapustę kiszoną. W tym celu karkówkę pokrojoną na plastry marynujemy w oliwie wraz z wybranymi przez siebie przyprawami i ziołami. Pyszne domowe danie przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym, przekładając mięso wraz z kapustą kiszoną. Wszystko ostatecznie zapiekamy w piekarniku.

Poszukując innych dań od popularnych gołąbków, możemy znaleźć bardzo ciekawy przepis na łososia. Okazuje się, że jest to również domowe danie, które opiera się nie tylko na tej wykwintnej rybie, ale jednocześnie na kapuście pak choi, która staje się coraz popularniejsza. W tym przypadku kapustę pak choi smażymy na woku, dodając również inne warzywa, takie jak papryka, czy też cebula. Przepis na łososia podpowiada, aby był on zapiekany w marynacie w piekarniku. Następnie wszystko wykładamy na talerz, by móc cieszyć się pysznym daniem. Jak widzimy mamy naprawdę wiele dań z kapustą, które mogą okazać się doskonałą alternatywą dla gołąbków. Jednak to właśnie gołąbki najbardziej kojarzą nam się z tradycyjną kuchnią.

ikona podziel się Przekaż dalej