Przepis na kruche ciasteczka

Czym wyróżnia się kruche ciasto?

Kruche ciasto jest nie tylko pyszne, ale jednocześnie wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Stanowi ono doskonałą bazę pod różne smakołyki, takie jak mazurki, serniki, tarty, makowce, a także wiele innych. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy zapominać również o tym, przepis ten doskonale nadaje się na kruche ciastka, które możemy upiec w maksymalnie kilkanaście minut. Co ciekawe, możemy kruche ciasto również wykorzystać do naszych słonych wypieków. Ponieważ wystarczy, że do przepisu nie dodamy cukru, a zamiast deseru możemy przygotować niesamowite danie.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ciasto kruche tak naprawdę wywodzi się z Francji. Mogliśmy tak naprawdę przez bardzo długi czas odbierać, że wyrób kruchych ciasteczek był zajęciem naszych babć. Rzeczywiście przepis na kruche ciastka oraz ciasto jest znany oraz modyfikowany od bardzo dawna. Wyróżnić możemy 3 rodzaje kruchego ciasta, do którego zalicza się Pâte Brisée, Pâte Sucrée, a także Pâte Sablée. Pierwsze z nich, w swoim przepisie nie zawiera cukru. W związku z tym nadaje się zarówno do deserów, jak i również do wytrawnych wypieków. Bardzo dobrze smakuje po dodaniu różnych aromatów. Co ciekawe, w swoim składzie, nie zawsze zawarte jest również jajko. Ciasto kruche Pâte Sucrée to łatwy i szybki przepis na deser. W odróżnieniu od pierwszego rodzaju ciasta, mamy do czynienia z cukrem, a także żółtkami. Jest to doskonały przepis na ciasteczka, które, można z powodzeniem łączyć z lodami lub owocami. Ale oczywiście taki typ ciasta kruchego, doskonale wspiera także przepis na sernik lub też inne wypieki. Ostatni typ kruchego ciasta, wyśmienicie pasuje do tego, aby na jego podstawie upiec różnego rodzaju babeczki. Przepis na kruche ciasteczka opiera się głównie na dodaniu jajek, a także odpowiednim ucieraniu ich z cukrem. To właśnie dlatego to ciasto jest tak wyjątkowo pyszne.

Jak w prosty sposób zrobić kruche ciastka?

Próbując poszukać uniwersalnego przepisu na kruche ciastka, warto pamiętać o kilku podstawowych składnikach, które stanowią bazę praktycznie dla każdego deseru. Oczywiście podstawowym składnikiem jest mąka pszenna. W przypadku ciasta kruchego najlepiej sprawdzi się mąka krupczatka, która jest bardzo delikatna, i nie sprawia żadnego problemu podczas zagniatania. Gdy zależy nam na upieczeniu pysznych ciasteczek, wtedy powinniśmy koniecznie dodać do przepisu cukier. Nie powinien to jednak typowy kryształ, ponieważ nie będzie on się dobrze rozcierał. Dlatego zaleca się dodawać cukier puder.

Kolejnym składnikiem, który wchodzi w przepis na kruche ciasteczka, jest oczywiście tłuszcz. Najlepiej do kruchego ciasta, szczególnie dla dzieci dodać prawdziwe masło. Można je zastąpić margaryną, a nawet smalcem. Jednak pamiętajmy, że wybór tłuszczu ma również wpływ na plastyczność, a także smak ciasta. Najczęściej do kruchych ciasteczek dodajemy również jaja, ale nie całe tylko same żółtka. Tak jak już wcześniej wspomniano, najczęściej z żółtek oraz cukru robi się puszystą masę. Jednak oczywiście sposobów przygotowania żółtek jest znacznie więcej. Do nich zalicza się również między innymi możliwość ich ugotowania w gorącej wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Robi się to na sitku. Po ugotowaniu dodajemy do pozostałych składników, dzięki czemu ciastka będą jeszcze bardziej kruche.

W niektórych przepisach sporadycznie możemy zobaczyć niewielką zawartość śmietany. Jeżeli chcemy zrobić aromatyczne wypieki, wtedy możemy dodać różne olejki zapachowe, które będą odpowiednio dopasowane do naszego kulinarnego gustu. Cechą charakterystyczną kruchego ciasta jest między innymi to, aby nie dodawać żadnych środków spulchniających, takich jak proszek do pieczenia bądź soda oczyszczona.

Jak upiec półkruche ciasto?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że również istnieje bardzo łatwy przepis na ciasto półkruche. Tutaj mamy do czynienia nie tylko z nieco innymi proporcjami, ale jednocześnie dochodzą dodatkowe składniki. Przede wszystkim musimy pamiętać o zachowaniu proporcji 1:3, która dotyczy tłuszczu oraz mąki. Zatem na jedną porcję masła lub margaryny, dajemy 3-krotnie większą porcję mąki. Pamiętajmy również o tym, aby dać odpowiednią porcję mleka, które może zostać zastąpione także śmietaną.

Tak jak w przypadku kruchych ciasteczek, półkruche ciasto robi się z dodatkiem składników spulchniających. Zatem zalecane jest dodanie odpowiedniej ilości sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia. Pamiętajmy o tym, aby środki spulchniające były przesiane wraz z mąką. Wtedy kruchość naszych ciasteczek będzie jeszcze większa. Dodatkową radą jest to, aby masło lub margaryna były schłodzone przed wymieszaniem. Niestety zagniatanie ciasta z rozpuszczonym tłuszczem wcale nie będzie łatwiejsze. Gdy uda nam się już uformować ciasto półkruche, wtedy wkładamy je zawinięte w folii przynajmniej na pół godziny. Czasami nawet zaleca się nieco zmrozić, aby później zetrzeć je na tarce. Wtedy z pewnością uzyskamy doskonały spód pod różne wypieki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z prostymi przepisami na ciasteczka.

Pomysły na kruche ciastka

Jakie desery możemy zrobić z kruchych ciasteczek?

Już wiemy, że kruche ciasto jest nie tylko pyszne, ale również daje naprawdę wiele możliwości na rozmaite wypieki. Skupiając się na samych ciasteczkach, doskonałym pomysłem jest robienie kruchych rogalików z dowolnym nadzieniem.  W tym celu po wyciągnięciu schłodzonego ciasta, rozwałkowujemy je na placek o grubości kilku milimetrów. Staramy się go rozwałkować w dość kształtne koło. Następnie nacinamy promieniście od środka w kierunku zewnętrznej krawędzi placka. Tak, aby najszerszy bok każdego rogalika osiągał do 5-7 cm szerokości.

Na brzegach układamy dowolne nadzienie. Może to być owoc, czekolada, lub też konfitura. Następnie każdego rogalika z osobna zawijamy, delikatnie zaklejając jego brzegi, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Aby rogaliki były naprawdę pyszne i jeszcze bardziej chrupiące, ich wierzch można posmarować rozbełtanym żółtkiem oraz pomoczyć w kryształowym cukrze. Wstawiamy do piecyka rozgrzanego na ok. 180 do 200 stopni Celsjusza i pieczemy aż do ich zrumienienia.

Kruche ciasteczka na kratownicy, okrągłe ciastka na blaszce, czy kruche ciasto można mrozić, jaką konsystencję powinno mieć kruche ciasto
Prosty przepis na kroche ciastka, skąd wywodzi się przepis na kruche ciasteczka, co wpływa na to, że ciasto jest kruche

Każdy z nas doskonale wie, jak wyglądają tradycyjne pierogi. Okazuje się, że możemy zrobić również słodkie pierogi dla dzieci na bazie kruchego ciasta. W tym celu na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka przy pomocy szklanki. Na środku każdego z nich układamy wybrane nadzienie, następnie składamy na pół i sklejamy tak samo, jak pierogi. Tutaj jednak falbankę na brzegu ciasta robimy nieco delikatniej.

Prosty sposób na dekorowanie kruchych ciasteczek

Najczęściej kruche ciastka dekorujemy zwykłym lukrem. Wykonujemy go na podstawie całej szklanki cukru pudru, dwóch białek jajka, a także łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą dokładnie mieszamy, pamiętając o tym, aby oczywiście wcześniej jaja sparzyć, aby nie doszło do zakażenia Salmonellą. Taki lukier bardzo szybko zrobi się sztywny. Możemy go nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego. Oczywiście wykorzystując lukier, możemy przyozdobić ciastka również w prosty sposób, wykorzystując w tym celu posypkę cukrową.

Mniej popularnym sposobem jest wykorzystanie różnych barwników spożywczych, dzięki czemu możliwe tak naprawdę jest zrobienie ciekawych ciasteczek dla najmłodszych. Dobre ciasteczka na pewno wyjdą, jeżeli będziemy wykorzystywać naturalne składniki do ich dekorowania. Do nich zalicza się kakao, wiórki kokosowe, czy też najzwyczajniej w świecie orzechy lub pozostałe bakalie. Dzięki nim możemy naprawdę w bardzo smaczny i elegancki sposób udekorować nasze ciasteczka. Czasami wcale nie trzeba wykonać zbyt dużej pracy, ponieważ dobre ciastka uzyskamy również po posypaniu ich cukrem pudrem.

Przepis na sernik z kruchym spodem i nie tylko

Już wiemy, w jaki dokładnie sposób możemy wykonać kruche ciasto. Dzięki temu bazowemu przepisowi nie będziemy mieli żadnego problemu z pozostałymi wypiekami. Pamiętajmy, że w wielu przepisach dobre ciasto kruche pomogą nam zastąpić pokruszone herbatniki. Gdy już mamy spód kolejnym krokiem tak naprawdę jest przygotowanie masy serowej. Najszybciej przygotujemy ją z 1 kg twarogu z wiaderka, który mieszamy z kostką masła, a także szklanką cukru. Do całej masy dodajemy od 6 do 8 jajek, jak i również 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego.

Całość wykładamy na herbatniki lub kruchy spód, by potem upiec sernik w ok. 170 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę. Podobny sposób możemy wykorzystać na inne wypieki. Kruche ciasto, jak i również pokruszone herbatniki doskonale sprawdzą się w przypadku tart, Filadelfii, czy też mazurków wielkanocnych. Znając podstawowy przepis na ciasto kruche, możemy przygotować naprawdę wiele przepysznych deserów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny