Lazania - niekoniecznie włoska kuchnia

Kto wymyślił przepis na lasagnie?

Już od wielu lat przepisy na lasagne kojarzą nam się ze słonecznymi Włochami. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy to kulinarne danie rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy może jednak wymyślono je w zupełnie innym miejscu. Rzeczywiście pierwsza lazania była robiona już w Starożytności przez Greków oraz Rzymian. Jednak ówczesne przepisy na lazanię były raczej prymitywne. Ponieważ dotyczyły one po prostu potraw zapiekanych w naczyniach określanych mianem lasanon. Później dopiero przepis na lasagne zaczął obejmować potrawy opierające się długich płatach makaronu zapiekanych w piecu.

W historycznych zapiskach, przepisy na lasagne dalekie są od potrawy, którą znamy dzisiaj. Ok. 2000 lat przed naszą erą, wspomniany makaron zjadano na przykład z cieciorką oraz porem. Dopiero w średniowieczu lazania zaczęła przypominać znane nam wykonanie. Ponieważ w tamtym czasie płaty makaronu zaczęto posypywać serem, a następnie zapiekać. Dopiero później zaczęto dodawać mięso oraz pomidory. Takie modyfikacje już zawdzięczamy Włochom.

Rodzaje lasagne

Czasami możemy sobie zadawać pytanie, czemu widujemy różne przepisy na lasagne? Okazuje się, że jest to potrawa kształtowana przez dwa regiony Włoch. Wersja bogatsza, czyli bolońska, posiada bardzo mocno rozwinięte składniki. To właśnie w tej wersji mamy do czynienia z mięsem mielonym, a także sosem pomidorowym. Oprócz tego bogatsi mieszkańcy Włoch, dodawali jarzyny, ale ich przepis na lasagne nie obejmował praktycznie ziół.

Nieco inne wykonanie miało miejsce w biedniejszym Neapolu, gdzie zamiast mięsa, dodawano głównie pomidory z ziołami. Dlatego jest to również bardzo dobry i łatwy przepis, który cechuje się bardzo silnym aromatem oregano, bazylii, tymianku oraz czosnku. Chcąc zrobić lasagne, a także poszukując ciekawego przepisu, możemy często natknąć się na nietypowe składniki. Okazuje się, że lazania stała się dość kultową zapiekanką, składającą się głównie z dużej ilości sera oraz makaronowych płatów. Jednak do farszu wykorzystuje się między innymi szpinak, czy też łososia.

Lazania - ciekawostki na temat potrawy

Teraz już wiemy, że kulinarne podróże do początku powstania lazanii wcale nie kierują nas do Włoch. Jednak warto przyjrzeć się również innym ciekawostkom na temat tego pysznego dania. Jedną z takich informacji jest to, iż danie ma swoje święto, obchodzone 29 lipca. Wtedy rzeczywiście we włoskich restauracjach króluje przede wszystkim to danie. Inną ciekawostką, jest to, że ten dobry makaron z serem oraz pomidorowym sosem jest ulubionym daniem najsłynniejszego kota na świecie, czyli Garfielda.

To, że lasagne jest pyszna i znana na całym świecie nie powinno być dla nas żadnym zaskoczeniem. Warto dowiedzieć się, w jakim kraju przyrządzono największą lazanię na świecie. Dużym zaskoczeniem na pewno jest to, że rekord został pobity w Krakowie. Lasagne, która była przygotowana przez tę restaurację, ważyła aż 4,8 tony. Ponadto mierzyła ona aż 23 metry długości. Co ciekawe, wykorzystano tutaj podstawowe składniki, do których wliczało się między innymi 300 kilogramów sera. Całą lazanię podzielono i poczęstowano osoby, które miały okazję podziwiać gigantyczną potrawę.

Przepis na lasagne

Przepisy na lazanię bolońską

Już wiemy, że przepis na lasagne bolognese jest nie tylko bardzo dobry, ale jednocześnie składniki w nim zawarte bazują na mięsie mielonym oraz warzywach. Jest to zatem bogatsza wersja lazanii. Jednocześnie tę wersję włoskiej zapiekanki robi się nieco dłużej i trudniej. Jednak jest ona warta zachodu, ponieważ jest naprawdę przepyszna. Sposób przygotowania lazanii bolońskiej opiera się przede wszystkim na przygotowaniu płatów makaronu, sera parmeńskiego, a także mięsa mielonego.

Mięso mielone mieszamy z wcześniej pokrojoną i zeszkloną cebulą, a także startą marchewką. Według uznania można do mięsa dodać również nieco startej pietruszki oraz selera naciowego lub też korzenia selera. Warzywa oczywiście krótko podsamażamy na chrupko, nie mieszając zbyt wiele, aby nie puściły soku. Natomiast mięso smażymy na rumiano. Całość przyprawiamy tylko solą i pieprzem, pamiętając o tym, że lazania bolońska, nie jest przyprawiana ziołami.

Szybkowary - sprawdź aktualne promocje!

Kolejnym krokiem, który należy zrobić, jest tak naprawdę przygotowanie sosu beszamelowego, który jest nie tylko łatwy i bardzo dobry w smaku, ale jednocześnie można go wykorzystać do innych zapiekanek. Składniki, które są zawarte w przepisie, to przede wszystkim ¾ litra mleka, 3 czubate łyżki mąki, a także niespełna 5 łyżek masła. Sposób przygotowania sosu beszamelowego jest bardzo dobry i łatwy nawet dla początkujących. Na początku robi się go przez całkowite rozpuszczenie masła, do którego dodajemy mąkę. Intensywnie mieszając po kilku minutach, dodajemy mleko. Sos będzie dobry, jeżeli nie tylko będzie gładki, ale również nieco zgęstnieje. Całość możemy doprawić do smaku gałką muszkatołową.

Ostatni krok, jaki należy zrobić, to układanie warstwami całej zapiekanki. Zaczynamy od wyłożenia sosu beszamelowego na dno naczynia żarododpornego, by na to ułożyć ściśle warstwy płatów makaronu. Kolejno nakładamy mięso z warzywami, sos beszamelowy i makaron. Warstwy nakładamy tak długo, aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy grubą warstwą sera żółtego. Następnie lazanię wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się sera. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak ugotować makaron różnego rodzaju?

Bardzo dobry i szybki przepis na lazanię neapolitańską

Pamiętamy na pewno, że w przypadku lazanii neapolitańskiej, składniki są nieco inne. Przede wszystkim pomijamy w tym przepisie mięso, a w zamian do pomidorów dodajemy aromatyczne zioła, takie jak bazylia, oregano, czy też tymianek i cząber. W tym przypadku może sprawdzić się nawet kurkuma lub ostra papryka. Wszystkie kroki robimy tak samo. Dzięki czemu wyjdzie nam naprawdę dobry obiad lub kolacja z kuchni włoskiej.

Lazania w naczyniu żaroodpornym, upieczona lazania na blacie kuchennym, jak użożyć składniki na lazanię
Lagagne krok po kroku, ciekawostki na temat lazanii, jakiego mięsa użyć do zrobienia lasagne, w ilu stopniach piec lasagne

Zamiast mięsa podsmażamy na patelni obrane ze skórki pomidory, które następnie przyprawiamy ziołami. Możemy do sosu dodać również zeszkloną cebulkę oraz rozgnieciony czosnek. Sos beszamelowy, który jest najlepszy również w wersji, którą mieliśmy okazję poznać w poprzednim przepisie. Jest to dobry i jednocześnie najbardziej uniwersalny przepis na lazanię neapolitańską.

Kuchnia włoska i nie tylko

Przepisy na potrawy z kuchni włoskiej

Kulinarne podróże do Włoch pod żadnym pozorem nie kończą się tylko i wyłącznie na lazanii. Do typowych dań kuchni włoskiej zaliczają się różnego rodzaju makarony, takie jak tagliatelle, czy też pyszne cannelloni. Nie zapominajmy o tym, że w kuchni włoskiej nie brakuje typowych śródziemnomorskich przypraw, takich jak bazylia, oregano, estragon, rozmaryn, czy też tymianek.

Na uwagę zasługuje również calzone z ricottą. Najlepszy przepis obejmuje tak naprawdę niewielką ilość składników, do których zalicza się między innymi pomidor, mozzarella, a także ricotta. Warto wspomnieć, że nie jest tylko bardzo dobry pomysł na coś innego w naszej kuchni, ale jednocześnie taki zapiekany pieróg z ciasta jak na pizzę, smakuje naprawdę wybornie. Skoro już jesteśmy przy cieście na pizzę, to rzeczywiście jest to danie, które chyba obecnie cieszy się największą popularnością na całym świecie.

Łatwy i szybki pomysł na pyszny obiad

Jak doskonale zdajemy sobie sprawę, nie zawsze mamy ochotę lub możliwość przygotowania czegoś z kuchni międzynarodowej. Jeśli interesuje nas pomysł na dobry posiłek w ramach naszych rodzimych kulinariów, to z pewnością warto sprawdzić przepis na polędwiczki wieprzowe na obiad. Tutaj z pewnością doskonałą wiadomością jest to, że sięgamy jednak po wyjątkowo szlachetne mięso wieprzowe, które jest nie tylko chude i kruche, ale również niesamowicie delikatne w smaku.

Patrząc na przepis na polędwiczki wieprzowe na obiad, najczęściej znajdujemy propozycje podania mięsa w marynacie lub sosie pieczarkowym. Nie powinniśmy bać się różnych eksperymentów w dobieraniu ciekawych przypraw i ziół do wykonania marynaty. Wśród takich przypraw na pewno sprawdzi się papryka słodka i ostra, kurkuma, bazylia, oregano, czy też po prostu nasz rodzimy majeranek.

Istnieją oczywiście różne przepisy, które pozwalają łączyć nasze upodobania z kuchnią włoską. Jak już wspomniano, nie musimy tak naprawdę przygotowywać tradycyjnej lazanii. Bardzo często mielone mięso i sos pomidorowy zamieniany jest łososiem, pieczarkami, czy też szpinakiem. Właściwie, sposób przygotowania lazanii można potraktować jako inspirację i samodzielnie eksperymentować z różnymi składnikami. Tak jest w końcu nie tylko ze słynną zapiekanką, ale również pizzą, którą możemy próbować w wielu restauracjach, często przy kompozycji niespodziewanych i niecodziennych składników.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny