Drewniana deska kuchenna

Deski kuchenne - zalety

Deska wykonana z drewna jest najczęstszą królową polskich kuchni. Przemawia za tym bowiem wygoda w jej użytkowaniu, dostępność, a także niesamowita trwałość. Deski drewniane zazwyczaj wykonane są z akacji, gruszy, buku, dębu bądź cisu. Oczywiście są też wersje twardsze, np. z kokosu. Główną zasadą ich użyteczności jest fakt, że im drewno będzie twardsze, tym lepsza będzie deska do krojenia. Niewątpliwą zaletą desek jest to, że drewno działa… bakteriobójczo! Jednak wymaga przy tym większej pielęgnacji niż szklana deska do krojenia.

Ciekawostką jest też, że drewniana deska ma właściwość zasklepiania niewielkich nacięć na jej powierzchni oraz – w przeciwieństwie do desek szklanych – nie stępi twojego kuchennego noża. Jej kolejnym plusem jest możliwość zastosowania jej jako… podkładki pod gorący garnek! A może zainteresuje cię także ten artykuł o wyborze deski do krojenia?

Deseczki do krojenia - wady

Deski te błyskawicznie wchłaniają wodę, co może je odkształcać. Dodatkowo, odbarwiają się i potrafią przesiąkać zapachami! Wilgoć może namnażać w nich bakterie, dlatego ważne jest by deski drewniane utrzymywać w czystości. Myj ją za każdym użyciem, co jakiś czas dezynfekując (np. sypiąc na nią sól i zostawiając na noc). Pamiętaj tylko, że deseczki te nie mogą być czyszczone w zmywarce!

Bambusowa deska do krojenia – dobra alternatywa?

Jest to deska często mylona z drewnianą. Jednak nie jest wykonana z drewna, ale z… mocno sprasowanej trawy! Wyróżnia się twardością i tym, że nie tępi noży. Co ciekawe, jej mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci. Wysycha dość szybko, co przeważa nad zwykłym drewnem. Jednak podobnie jak deski drewniane, nie można jej myć w zmywarce. Większa ilość wody może sprawić bowiem, że bambusowa deska do krojenia straci swoją odporność na uszkodzenia – dzieje się tak, ponieważ znaczna ilość wody osłabia strukturę bambusa.

Wybrane modele desek drewnianych

Drewniana deska kuchenna, która zebrała sobie pozytywne opinie użytkowników, to np. EH Excellent Houseware, wykonana z twardego drewna kauczukowego. Kosztuje między 40-80 zł, w zależności od rozmiaru i profilu.

Drewniana deska do krojenia to świetne rozwiązanie. Jest to chyba najtańsza opcja, o wiele tańsza niż szklana deska do krojenia. Jednak ta także zbiera dobre opinie.
Szklana czy drewniana deska do krojenia? Porównanie, opinie, ceny, porady

Kolejnym, bardzo popularnym modelem, jest drewniana deska kuchenna producenta Hendi. Wykonana jest z drewna bukowego i świetnie nadaje się do krojenia chleba! Jej koszt to między 30-40 zł. Jeśli szukasz więcej porad, przeczytaj ten artykuł o czyszczeniu przypalonego garnka.

Szklana deska kuchenna

Zalety szklanej deski

Szklana deska do krojenia jest bardzo odporna na działanie bakterii. Jest niezwykle higieniczna, a także możesz ją umyć w zmywarce! Szklana deska kuchenna dostępna jest w różnych kolorach i rozmiarach, stając się dodatkową ozdobą kuchni. Co ważne, jest ona również odporna na silne detergenty i ich działanie. Deseczki te nie chłoną zapachów, a więc śmiało możesz kroić na nich zarówno ryby i mięso, jak intensywnie pachnące produkty spożywcze.

Szklana deska kuchenna i jej wady

Niestety, szklana deska do krojenia jest bardzo twarda – to powoduje szybsze tępienie się noży. Właśnie dlatego, najlepiej będzie kroić na nich nożami ceramicznymi! Należy też ostrożnie obchodzić się z deskami, gdyż mogą się potłuc bądź wyszczerbić. Są dość śliskie, więc trzeba mocno uważać w trakcie przygotowywania posiłków.

Silikonowa deska do krojenia?

Alternatywa desek szklanych i drewnianych. Można ją myć w zmywarce oraz kroić na nich dosłownie wszystko. Mimo nieniszczenia się dzięki niej noży, wciąż jest to materiał sztuczny. A taki materiał jest słabym przewodnikiem ciepła – nie osiąga więc potrzebnej do dezynfekcji temperatury. Minusem jest również fakt, że szybko widać na niej każde drobne nacięcie. Dlatego też, jeżeli silikonowa deska do krojenia jest na twojej liście must have, koniecznie poszukaj tej z twardego i wysokojakościowego silikonu!

Szklana deska kuchenna – jaką wybrać?

Popularnym modelem są deski kuchenne firmy Zeller w motyw kwiatów, kamieni czy… drewna! Wysoka jakość hartowanego szkła pozwoli zarówno na łatwe krojenie, jak i będzie niesamowitą ozdobą w kuchni. Kosztuje około 30zł, co na pewno nie zrujnuje budżetu domowego.

Kolejna szklana deska kuchenna, która również przypadła wielu „kuchennym artystom” do gustu, to przezroczysta deska z kolekcji Classic Designs Joseph Joseph. Jej mocne szkło jest odporne na pęknięcia oraz posiada antypoślizgowe nóżki – co zabezpiecza ją przed przesuwaniem się po blacie. Ta wyjątkowa szklana deska do krojenia produkowana jest w wielu wzorach, a jej cena oscyluje między 60-80 zł.

Uwaga!

Niezależnie od wyboru deski kuchenne muszą być zawsze czyste! Warto mieć również w kuchni co najmniej dwie – jedną do mięsa i drugą, np. do warzyw i owoców. Wybierz jednak taki rodzaj deski, która ułatwi ci wygodną pracę. Pamiętaj też, że deseczki muszą być… bezpieczne. Niezależnie od materiału wykonania, deska musi mocno trzymać się powierzchni i nie stanowić zagrożenia w kuchni!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny