Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Kulinaria
        • Pieczona szynka w rękawie: przepis

        Szynka pieczona w rękawie w piekarniku - sprawdzony przepis

        Pieczona szynka na desce
        Szynka pieczona w rękawie krok po kroku, najlepsze przepisy, składniki, porady, marynata i wykonanie
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ludwika WykurzUdostępnij

        Jeżeli chcesz zrobić szynkę z piekarnika, która będzie soczysta i aromatyczna, to może przypadnie ci do gustu szynka pieczona w rękawie. Dzięki umieszczeniu w foliowym rękawie nie ucieka z niej wilgoć, a aromat z ziół i warzyw dokładnie przenika mięso. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na szynkę pieczoną w rękawie foliowym.

        Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Mięso od szynki – jak wybrać i przygotować
        2. Jak upiec szynkę w piekarniku
        3. Szynka w rękawie foliowym – porady, przyprawy i dodatki

        Mięso od szynki – jak wybrać i przygotować

        Dobra szynka wieprzowa

        Żeby twoje danie było naprawdę dobre warto zacząć od wyboru mięsa dobrej jakości. Mięso od szynki, które wybieramy na pieczeń powinno być świeże, nie za tłuste. Świeża szynka wieprzowa jest zawsze sprężysta i nie śliska, nie powinna mieć też wyraźnego zapachu. Jeżeli masz możliwość, to kupuj takie mięso od szynki, które pochodzi z ekologicznych hodowli lub z wolnego wybiegu. Jeżeli nie, to przynajmniej kup świeże mięso na wagę.  Mięso szynki wieprzowej może ważyć nawet do kilkunastu kilogramów, dlatego nie kupujemy go w całości. Tym bardziej, że pieczeń ma być robiona w rękawie, co ogranicza jej objętość. W większości przepisów na szynkę z piekarnika waga kawałka nie przekracza 2-2,5 kg. Tzw. kulka wieprzowa, czyli szynka bez kości może ważyć ok. 1-1,5 kg.

        Zanim napiszemy, jak przygotować i jak upiec szynkę w piekarniku jeszcze kilka słów o jej wartościach odżywczych. Zaletą szynki wieprzowej jest to, że nie ma dużo tłuszczu. Jest jednym z najzdrowszych kawałków mięsa wieprzowego. Zawiera dużo białka (ok. 20,5 g na 100 g mięsa), szereg witamin z grupy B, pewną ilość witaminy C i E, a także śladowe ilości witaminy A. Poza tym znajdziemy w niej mikro i makroelementy tj. magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń.

        Marynata – sprawdzony przepis

        Częścią sekretu doskonałej pieczeni jest właściwa marynata. Można ją przygotować na wiele sposobów. Tutaj ograniczymy się do jednego przepisu. Jeżeli chcesz zrobić szynkę wieprzową z warzywami, to jej smak dobrze będzie się komponować z marynatą ziołową.

        Składniki:

        • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
        • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
        • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
        • 3 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
        • 1/2 łyżeczki soli
        • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
        • 3 łyżki soku z cytryny
        • szczypta mielonego pieprzu

        Głównym źródłem ziołowego smaku są aromatyczne zioła. Szczególnie ważny w marynacie do pieczeni jest rozmaryn. Używamy suszonych, bo mają intensywniejszy zapach i są łatwo dostępne przez cały rok. Nie powinno zabraknąć także czosnku (polecamy raczej świeży, ale granulowany też spełni zadanie).

        Sól mieszamy z wodą, dodajemy do niej przyprawy, oliwę, sól i pieprz, a także rozgniecione lub starte ząbki czosnku. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym kawałek mięsa od szynki umieszczamy w tak przygotowanej zalewie. Powinien się w niej schować w całości. Odkładamy najlepiej na całą noc (do doby).

        Alternatywą jest marynata bez wody. Olej miesza się z przyprawami i tą miksturą naciera się mięso.

        Jak upiec szynkę w piekarniku

        Umieszczanie szynki w rękawie foliowym

        Potrawy z piekarnika robione w rękawie foliowym mają wiele zalet. Jedną z ważniejszych jest zapobieganie wysychaniu pieczeni. Dzięki temu, że warzywa i szynka znajdują się blisko siebie aromaty doskonale się przenikają. Oto jak umieścić kulkę wieprzową z warzywami w rękawie.

        Krok 1. Przygotuj 1 marchew średniej wielkości, 1 pietruszkę, paprykę czerwoną, 1 pora. Warzywa pokrój w słupki. Por pokrój w plasterki.

        Krok 2. Rękaw zamknij z jednej strony klamrą (klamerki do rękawa powinny być w zestawie), żeby powstała torebka. Włóż do niego mięso z marynaty i warzywa. Zamknij rękaw z drugiej strony. Najlepiej jeżeli mięso ma z obu stron trochę luzu. Trzeba pamiętać o sosie, który pojawi się podczas pieczenia.

        Krok 3. Przewróć całość kilka razy, żeby mięso wymieszało się z warzywami. Rękaw ułóż na blasze do pieczenia i przekuj w kilku miejscach.

        Niektórzy kulkę pieczoną w całości wiążą sznurkiem. Dzięki temu mięso jest bardziej zwarte. Jeżeli mamy zwarty kawałek mięsa od szynki, to nie ma potrzeby go wiązać. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami, jak upiec szynkę w piekarniku?

        Pieczeń – jak upiec i podać

        Szynka pieczona w rękawie powinna być przygotowana w temperaturze 180-190 stopni. Temperatura pieczenia na pewno nie powinna przekraczać 200 stopni. Nie chcemy, żeby szynka spiekła się od zewnątrz, a w środku pozostała surowa. Lepiej dać jej więcej czasu na przeniknięcie ciepła do środka, przegryzienie różnych aromatów i puszczenie soków. Nie chcemy też, żeby warzywa za bardzo nam się spiekły.

        Soczysta szynka pieczona w rękawie
        Szynka pieczona w piekarniku w rękawie, czyli sprawdzone przepisy, najlepsze składniki oraz porady

        Mięso w rękawie foliowym najlepiej piec do dwóch godzin. Następnie przeciąć rękaw i dopiec 15-20 minut od góry, żeby się ładnie zarumieniło.

        Według alternatywnego przepisu marynuje się mięso w rękawie i następnie w całości wkłada do piekarnika.

        Ten sposób na pewno oszczędzi wam trochę przekładania. Ale wtedy całość przypraw i warzyw musicie umieścić poprzedniego dnia w marynacie.

        Po wyjęciu z piekarnika można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub przestudzić i jeść jako wędlinę. Jako część dania doskonale komponuje się z ziemniakami i surówką. Nie ma reguł co do rodzaju surówki. Kierujemy się tutaj własnym gustem i dostępnością składników w domu.

        Szynka w rękawie foliowym – porady, przyprawy i dodatki

        Ponieważ mamy już warzywa upieczone razem z szynką, to dobrze jest przygotować jakąś kontrastową surówkę, bez zbyt wielu składników np. mizerię, posiekaną kiszoną kapustę czy starty seler ze śmietaną.

        Zamiast typowo ziołowych przypraw można zastosować ostrzejsze, które zmienią nieco smak potrawy. Dobrą alternatywą jest tutaj sproszkowana papryka słodka i ostra oraz pieprz ziołowy. Jeżeli chcemy uzyskać smak przypominający bardziej dziczyznę, to warto dodać jagody jałowca.

        Szynki w rękawie foliowym nie musimy robić w całości. Alternatywą jest pokrojenie mięsa i wymieszanie go z warzywami i przyprawami. W takim wypadku możemy pominąć etap macerowania, co skróci czas przygotowania. Niemacerowane mięso nie będzie jednak tak kruche i aromatyczne.

        Szynkę można podawać z czerwonym winem wytrawnym, które doskonale pasuje do każdego rodzaju pieczeni.

        Szynka w rękawie foliowym z warzywami jest dobrym pomysłem na świąteczne lub uroczyste danie. To również doskonały sposób na domową wędlinę, bez żadnych konserwantów. Dodajmy jeszcze, że szynka pieczona jest dość lekkim mięsem. Zwłaszcza w porównaniu z innymi potrawami z wieprzowiny.

        Czytaj także:
        • Wędzarnia we własnym domu? To możliwe!
        • Prosty przepis na karkówkę. Wypróbuj koniecznie!

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.