Z pomocą tych urządzeń przyrządzisz pyszną i zdrową wędlinę – sprawdź je!

Co to jest szynkowar i jak działa? W taki sposób zrobisz w nim szynkę!

Szynkowar jest bardzo ciekawym urządzeniem kuchennym, które umożliwia przygotowywanie domowych wyrobów mięsnych. Właśnie ten sprzęt pozwala tworzyć wędliny bez zbędnych ulepszaczy, barwników czy konserwantów w zaciszu własnej kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem domowego przetwórstwa, koniecznie przemyśl zakup szynkowaru. Urządzenie pozwoli ci nieco poeksperymentować z mięsnymi przysmakami, będącymi dzięki niemu zdrowymi i pełnymi cennych substancji odżywczych. Chcesz być pewien tego, co jesz? Warto zatem sprawdzić szynkowar i być może raz na zawsze rozstać się z półproduktami niejasnego pochodzenia ze sklepów. Nigdy nie można zapominać o sobie – a przede wszystkim o swoim zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Niektórzy są zdania, że szynka nie jest najbardziej dietetycznym produktem do jedzenia. Tymczasem odpowiednio przygotowana wędlina może jak najbardziej stać się częścią zdrowego i pełnowartościowego menu.

Zestaw wędliniarski, jak inaczej mówi się na szynkowar, skonstruowany jest z korpusu ze spiralną nakładką i termometru. Wśród produktów dostępnych w sklepach z artykułami AGD zakupić można urządzenia o różnej wielkości, a także kształcie. Zwykle mają one od 1 do 3 kilogramów pojemności – oznacza to, że za jednym włączeniem sprzętu jesteś w stanie przyrządzić naraz np. wędlinę o danej gramaturze. Szczególną popularnością cieszą się szynkowary w formie walca. Właśnie w takie urządzenia wkłada się później wkład mięsny, używa spiralnej nakładki, przydusza i kompresuje wybrany rodzaj mięsa. Najlepiej przechowywać je później przez całą dobę w lodówce po to, aby struktura mięsa stała się zbita i przybrała kształt mięsnego bloczku.

Wieczko od nakładki urządzenia powinno mieć pośrodku wykonany specjalny otwór na termometr. Właśnie on odpowiada za stałe kontrolowanie temperatury, jaka panuje w środku mięsa – to bardzo istotne podczas przyrządzania domowej wędliny. Szynkowar powinno się włożyć do garnka wypełnionego gorącą wodą, a następnie parzyć w odpowiedniej temperaturze (do 90 st. C), zgodnie z wybranym przepisem na mięsny przetwór. Trwa to zwykle od 2 do 3 godzin. Co w przypadku, gdy zestaw wędliniarski nie ma termometru? Wówczas należy mocno pilnować, aby nie doprowadzić do wrzenia wody. Co ciekawe, w jednym naczyniu możesz używać nawet kilku szynkowarów – o ile pojemność garnka na to pozwala. Po ukończonym parzeniu szynki trzeba odstawić ją na bok, aby wystygła. Później powinna jeszcze przeleżeć w lodówce przynajmniej przez jedną dobę.

Wyroby mięsne w szynkowarze. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Jeśli zależy ci na jedzeniu dobrej jakości mięsa, które będzie miało zdrowy skład i dostarczy do organizmu wiele cennych składników odżywczych, koniecznie wypróbuj szynkowar. Możesz w nim przygotować wiele rodzajów domowej wędliny i innych mięsnych wyrobów, takich jak mielonka, szynka, blok mięsny, pasztet, golonka, salceson, boczek lub mortadela. Przed przygotowaniem możesz natrzeć wybrane mięso ziołami albo je w nich zamarynować. Wyrób zależeć będzie od kreatywności, a także zapotrzebowania użytkownika urządzenia. Dlaczego wędliny z szynkowaru zachowują swoje cenne właściwości? Otóż w przeciwieństwie do mięs z piekarnika, są poddawane obróbce cieplnej w znacznie niższej temperaturze. Właśnie dlatego podtrzymują swoją naturalność, a do ich przygotowania nie trzeba zupełnie żadnych konserwantów. W zupełności wystarczą zioła lub sól do peklowania. Zaczynasz swoją przygodę z wyrabianiem domowych wędlin? Warto więc wypróbować dobrej jakości szynkowar, który znacznie ułatwi start tej fascynującej przygody kulinarnej.

Czym różnią się urządzenia, takie jak szynkowary? Oczywiście materiałem ich wykonania. Starsze sprzęty robione były z aluminium, głównie za sprawą ich doskonałego przewodnictwa cieplnego. Aluminium wyparte zostało później przez plastik ze specjalnego, wytrzymałego tworzywa. Dziś większość szynkowarów robiona jest ze stali nierdzewnej, która jest bezpieczna i doskonała w obróbce cieplnej. Urządzenia różnią się od siebie również kształtem korpusu – zwykle są one cylindryczne, a także foremkowe. Gdy będziesz wybierać szynkowar, pamiętaj o jego wysokości i wymiarach! Urządzenia te mogą również różnić się od siebie funkcjonalnością. Niektóre z nich będą wobec tego bardzo proste w obsłudze, a inne z wieloma ciekawymi, nieco bardziej skomplikowanymi funkcjami.

Domowa wędzarnia i nadziewarka – urządzenia, które warto mieć!

Wędlina z balkonu? Przyda się wędzarnia elektryczna!

Chcesz zrobić swoją własną, domową wędlinę? W tym celu warto wykorzystać specjalną wędzarnię balkonową, dzięki której stworzenie wędzonego wyrobu będzie proste, szybkie i niezwykle przyjemne. To wspaniały pomysł, zwłaszcza jeśli mieszkasz w bloku wielorodzinnym i chcesz żywić się zdrowymi, naturalnymi oraz świeżymi wędlinami bez konserwantów i wzmacniaczy. Polskie prawo nie zakazuje wędzenia na balkonie czy tarasie. Trzeba oczywiście pamiętać o regulacjach przepisów przeciwpożarowych w budynkach z uwagi na sąsiednie obiekty lub obecność materiałów palnych. Elektryczne urządzenia dostępne obecnie na rynku bezpośrednio nie wytwarzają jednak ognia – jest to więc ogromne udogodnienie i jednocześnie gwarancja bezpieczeństwa użytkowników i sąsiadów.

W wędzarni elektrycznej głównym źródłem ciepła jest grzałka elektryczna, więc nie ma w niej żadnego żywego ognia. W dodatku elektryczne urządzenie nie emituje zbyt dużej ilości dymu – a na pewno wydziela go o wiele mniej niż klasyczna wędzarnia. Nie jest też jednak oczywiście tak, że nawet niewielki dym nie będzie przeszkadzać sąsiadom. Lepiej więc zawsze upewnić się, czy w regulaminie spółdzielni nie ma zakazu korzystania z wędzarni na balkonie. Warto dodać, że na rynku dostępne są też urządzenia na paliwo żelowe. W takich wędzarniach nie ma grzałki elektrycznej, a jednym źródłem ciepła jest spalający się żel. Co możesz przygotować w wędzarni balkonowej? Oczywiście własną wędlinę, ale też innego rodzaju mięso (np. boczek). Wędzarni możesz używać również do obróbki cieplnej warzyw, serów albo ryb. Jedzenie z pewnością będzie smaczniejsze i zdrowsze niż produkty spożywcze dostępne w marketach spożywczych. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak upiec szynkę w piekarniku.

Nadziewarka do kiełbasy – o tym warto pamiętać!

Samodzielnie przyrządzane wyroby domowe cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się robić wędliny we własnych mieszkaniach. Nie dość, że są one zdrowsze niż paczkowane ze sklepu, to w dodatku dostarczają do organizmu mnóstwa cennych składników odżywczych. Wraz ze wzrostem zainteresowania domowymi wyrobami ludzie coraz chętniej rozglądają się za urządzeniami, które ułatwiają ich produkcję. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje nadziewarka do kiełbasy. Nie ma jednak jednego uniwersalnego modelu dla każdego. Kupując ten sprzęt, należy pamiętać o swoich własnych potrzebach i planach związanych z użytkowaniem nadziewarki. Musisz przede wszystkim określić, do czego dokładnie ma ona służyć – czy chcesz używać jej okazjonalnie (np. na Wielkanoc), czy też częściej (np. na użytek codzienny).

Nadziewarki do kiełbasy podzielić można na ręczne i elektryczne. Oba urządzenia mają oczywiście swoje plusy. Ręczna nadziewarka nie wymaga podłączania do prądu, co zmniejsza koszt jej użytkowania. Z kolei elektryczna pozwala na szybsze i często efektywniejsze przyrządzanie domowych wyrobów mięsnych. Urządzenia różnią się też pod względem konstrukcji – mogą być wobec tego pionowe lub poziome. Pionowe służą do wyrabiania większej ilości wędlin, natomiast pionowe zajmują mniej miejsca – jednocześnie zrobisz też w nich mniej kiełbas lub innych domowych mięs. Niezależnie od rodzaju nadziewarki, każdą zawsze trzeba bardzo dokładnie wyczyścić. W tej kwestii najbardziej skomplikowane jest urządzenie z dużą ilością wyjmowanych elementów. Łatwiej z kolei zadbać o materiał ze stali nierdzewnej.

Jak dużą kupić nadziewarkę do kiełbasy? Jest to uzależnione od własnego zapotrzebowania. Oczywiście wszystkie te urządzenia produkowane są w różnych pojemnościach, zatem będziesz mieć w czym wybierać. Najmniejsze nadziewarki są wypuszczane a rynek z cylindrami mniej więcej od 3 do 5 litrów pojemności – takie sprawdzą się idealnie do wytwarzania domowych wyrobów mięsnych. Wśród niezbędnych akcesoriów do tworzenia kiełbas czy wędlin przyda się np. lejek. Z jego pomocą zrobisz choćby cienkie kabanosy, ale też grubsze pęta kiełbasy. Przydatna okazuje się także specjalna uszczelka, którą zakłada się na tłok urządzenia. Właśnie ona jest gwarancją dokładnego wtłoczenia mięsa do osłonki spożywczej – farsz na pewno nie zostanie wówczas na ściance cylindra. Oprócz tego możesz rozejrzeć się również za wilkiem do mięsa i klipsownicą. Wilk umożliwi szybkie zmielenie mięsa do gładkiej i zwartej konsystencji, a klipsownica przyda się na końcu obróbki mechanicznej mięsa – dokładnie w momencie, gdy będzie już w osłonce. Klipsownica umożliwia automatyczne i szybkie zakładanie zacisków na jednym i drugim końcu jelita. Właśnie dlatego, aby ułatwić sobie pracę, warto kupić nadziewarkę wyposażoną w kilka przydatnych gadżetów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny