Naturalne antybiotyki ziołowe i roślinne

1. Ekstrakt z pestek grejpfruta

To naturalny antybiotyk, który dobry będzie również dla dzieci. Ekstrakt z pestek grejpfruta można zakupić w formie tabletek, syropu albo olejku. Ekstrakt jest bardzo skutecznym środkiem antyseptycznym, hamującym rozwój patogenów chorobotwórczych. Wykazuje również antyoksydacyjne właściwości. Środek może szczególnie pomóc, gdy brakuje nam witaminy C i A, korzystnie wpływając tym sposobem na serce. Ekstrakt grejpfrutowy to skarbnica przeciwutleniaczy, ułatwiający oczyszczanie organizmu toksyn i działający zarówno przeciwwirusowo, jak i antybakteryjnie. Może więc z powodzeniem zastąpić antybakteryjne produkty, zwłaszcza że potrafi zniszczyć kilkaset gatunków grzybów, wirusów i bakterii.

Wyciąg z pestek grejpfruta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, jak flawonoidy. Dzięki nim można więc poprawić przyswajalność witamin, ale też związków mineralnych. Sprawia to, że wzmacniają się ściany naczyń krwionośnych, a odporność organizmu znacznie wzrasta. Ekstrakt grejpfrutowy to także doskonały środek na problemy żołądkowe, więc przy okazji wspomagający zrzucanie zbędnych kilogramów. Same plusy!

2. Cebula i czosnek

Cebula potrafi świetnie poradzić sobie z bakteriami, ponieważ w trakcie jej krojenia uwalniane są m.in. fitoncydy – czyli substancje hamujące rozwój grzybów, wirusów i bakterii. Cebula sprawdzi się jako naturalny antybiotyk, zwłaszcza przy zwalczaniu zakażeń przewodu pokarmowego czy nieżytu górnych dróg oddechowych. Cebula przywróci również samoistne ruchy nabłonka rzęskowego, by zwiększyć wytwarzanie śluzu, konieczne w walce z np. przeziębieniem.

Czosnek już od dawna ceniony jest zaś w medycynie naturalnej. Pomaga on w walce z patogenami, wytwarzając allicynę – czyli substancję bakteriobójczą. Cebula i czosnek to świetne, naturalne antybiotyki na sezon grypowy. Czosnek pozwala zapobiegać grypie i jej rozprzestrzenianiu się. Działa silniej nawet od… penicyliny!

3. Miód

Bez obaw, może być podawany dla dzieci. Miód jest smaczny, zdrowy i zwalczający różnego rodzaju bakterie. Miód wykazuje poza tym właściwości osmotyczne, więc odwadnia komórki bakteryjne – ostatecznie je eliminując. Za pomocą miodu można skutecznie wyleczyć się z infekcji, a także uodpornić się na chorobę. Dzięki miodowi, bakterie będą dla naszych organizmów mniej inwazyjnie. Już dodając łyżkę miodu do herbaty, można zyskać większą odporność na wirusowe choroby, przenoszone zwłaszcza jesienią i zimą.

Dzięki wielu substancjom, które w miodzie występują, może on zwalczać bakterie (np. paciorkowce i gronkowce). Miód dobrze działa też na likwidowanie laseczek wąglika, rzęsistka pochwowego czy prątków gruźlicy. Poradzi sobie również z grzybami typu Candida. Żeby jednak skutecznie korzystać z właściwości antybakteryjnych miodu, zaleca się sięgać po miody spadziowe, grykowe oraz lipowe – mają najwięcej inhibiny. Sprawdź także ten artykuł z poradami, czym i jak wzmocnić odporność.

Po jakie naturalne antybiotyki warto sięgać jesienią i zimą?

4. Imbir i cynamon

Imbir stosuje się do walki z przeziębieniem już od wielu lat. Działa on przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także rozrzedza krew – wpływając pozytywnie na zdolność koncentracji i zwiększając naszą energię. Cynamon z kolei nie tylko wzmacnia smak deserów, ale też potrafi znacznie złagodzić ból gardła i kaszel, zapobiec grypie czy wspomóc trawienie, a także zmniejszyć poziom cukru we krwi. Aby pozbyć się kaszlu w okresie jesienno-zimowym, warto stworzyć z imbiru i cynamonu leczniczy napój. Będzie on doskonałym środkiem antybakteryjnym! Mało tego, możesz wzmocnić go również miodem. Wystarczy użyć do tego:

  • 1 laski cynamonu
  • 1 kawałka korzenia imbiru
  • 1 łyżeczki miodu
  • 3 szklanek wody
Herbara z cytryną, imbirem i cynamonem, a także naturalne antybiotyki ziołowe i roślinne
Naturalne antybiotyki roślinne i ziołowe krok po kroku, czyli polecane produkty

Korzeń imbiru i cynamon należy zagotować w wodzie przez ok. 15 minut. Później napar odstawia się na 10 minut i dodaje miód. Proste, smaczne, rozgrzewające i – co najważniejsze – lecznicze!

5. Kiszonki, oregano, tymianek i szałwia

Na koniec postanowiliśmy przedstawić jeszcze kilka naturalnych antybiotyków, które skutecznie wzmocnią organizm jesienią i zimą.

  • Kiszonki – podczas kiszenia, cukry proste zmieniają się w kwas mlekowy. Reguluje on naszą florę bakteryjną, wzmacniając system odpornościowy i chroniąc przed chorobami. Dodatkowo, kiszone ogórki czy kapusta są znakomitym źródłem witaminy C, a także magnezu, potasu czy wapnia. Wzmacniają więc odporność, wspomagają kurowanie się po antybiotykach i zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.
  • Oregano – olejek z oregano może być doskonałym antybiotykiem naturalnym. Będzie on chronił organizm przed wirusami, zapobiegając infekcjom zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawiera witaminę C, E, B6, tiaminę, żelazo czy też wapń, chroniąc przed wirusami.
  • Tymianek – jest nie tylko popularnym ziołem, jak niektórym mogłoby się wydawać. To ziołowy antybiotyk, który mogą stosować również dzieci. Oprócz tego, tymianek posiada właściwości lecznicze, a także przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Poza tym, działa wykrztuśnie, zatem poleca się go szczególnie stosować na kaszel. Z pomocą tymianku można leczyć się naturalnie, ograniczając lub w niektórych przypadkach całkowicie eliminując pojawianie się skutków ubocznych.
  • Szałwia – to jedna z najbardziej skutecznych broni w walce z zakażeniami. Szałwia działa grzybobójczo oraz antyseptycznie, hamując namnażanie się bakterii oraz rozwijanie się infekcji. W przypadku zachorowania, zaleca się płukanie ust naparem z szałwii. Dzięki temu można nie tylko złagodzić ból gardła i zapalenie migdałków, ale też afty lub pleśniawki. Napar z szałwii ułatwi z kolei oczyszczenie oskrzeli, działając ściągająco i wykrztuśnie.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 86.3% czytelników artykuł okazał się być pomocny