Dieta bezglutenowa

Jedzenie bezpieczne dla bezglutenowca

Jeszcze do niedawna nikt nie wiedział co to jest celiakia. Dziś lekarze zalecają unikanie glutenu również osobom z problemami skórnymi i alergiami innego typu. Dla bezglutenowca zjedzenie niewłaściwej potrawy może się skończyć wstrząsem anafilaktycznym. Dlatego bezglutenowy sposób żywienia jest tak ważny.

Szczególnym utrudnieniem okazują się świąteczne spotkania rodzinne. Nie każdy zrozumie, dlaczego placek drożdżowy jest dla kogoś zagrożeniem. Na święta częściej niż w innym czasie korzystamy z tradycyjnych przepisów. Niestety większość dotyczy wypieków z mąki pszennej. Tymczasem zmiana przepisów, żeby pasowały do innych mąk jest dość proste. Łatwe wypieki bezglutenowe mogą pojawić się na Wielkanoc i Boże Narodzenie na stole obok tradycyjnych potraw.

Niektóre placki i ciasta są tak pyszne, że coraz więcej członków rodziny woli je od tradycyjnych wypieków pszennych. Trzeba jednak pamiętać, że dla osoby uczulonej nie ma alternatywy. Może lepiej na kolejne święta po prostu przygotować więcej ciast bez glutenu?

Żywność bez glutenu – podstawy

Głównym zagrożeniem są wypieki z mąki pszennej i żytniej. To większość oferty piekarni i cukierni. Niestety również owies i mąka owsiana, kukurydziana lub gryczana może być zanieczyszczona glutenem. Najlepiej kupować te ze specjalnym oznaczeniem. Piekąc ciasto bezglutenowe zwracajmy uwagę na to czy mąka ma takie oznaczenie.

Szybkie przygotowanie potrawy bez glutenu najlepiej oprzeć na owocach i warzywach. Ciasto z owocami na cienkim spodzie bezglutenowym powinno składać się głównie z owoców. Istnieją liczne przepisy kulinarne na tego typu potrawy.

Jeżeli wolimy pieczenie z użyciem kasz, to najlepsza jest kasza jaglana. Z kaszy jaglanej można zrobić praktycznie każde ciasto – od sernika po blok czekoladowy. Nadaje się też na pyszne ciasteczka czekoladowe.

Inne podstawy ciast bezglutenowych to najczęściej mąki: ziemniaczana, gryczana, kukurydziana czy ryżowa. Do wyrobu ciast bezglutenowych używa się też zmielonych orzechów. Trzeba jednak uważać, bo orzechy są dla niektórych silnym alergenem.

W przepisach poniżej mąka bezglutenowa oznacza mieszankę, jaką możemy zrobić sami lub kupić gotową. Nie każda mąka bez glutenu nadaje się sama do robienia wypieków! Sprawdź także ten artykuł z przepisami, jak zrobić pizzę - również bezglutenową.

Przepisy na ciasto bezglutenowe

Drożdżowy placek bezglutenowy

Placki drożdżowe to ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Nie tylko na święta stanowią tradycyjny deser w każdym domu. To najlepsze ciasto niestety nie jest dostępne dla osób z uczuleniem na gluten. Ale nie ma tragedii. Szybkie ciasto bezglutenowe można też robić na drożdżach. Warto pamiętać, że drożdżowe wypieki bezglutenowe robi się z nieco luźniejszego ciasta niż placek pszenny.

Istnieją różne przepisy kulinarne na placek dla bezglutenowca, poniżej znajdziecie jeden z nich. Można tak zrobić świąteczne ciasto albo proste ciasto weekendowe.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki bezglutenowej
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 200 g cukru (najlepiej pudru)
  • 2 łyżeczki drożdży (bez glutenu)

Kruszonka:

  • 90 g mąki bezglutenowej (mix B)
  • 50 g schłodzonego masła
  • 40 g cukru pudru

Wykonanie:

Żółtko roztrzep w mleku. Dodaj jajka i cukier puder. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, możesz dodać więcej cukru. Zmiksuj na puszystą masę. Mąkę zmieszaj z drożdżami. Dodawaj mleko i mąkę do jajek utartych z cukrem. Ciasto na placek bezglutenowy ma być dość luźne. Tak wymieszane odstaw na godzinę, żeby wyrosło. W tym czasie możesz zrobić kruszonkę, po prostu mieszając ze sobą trzy składniki. Zagniecione ciasto kruche włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Łatwe prawda?

Teraz nagrzej piekarnik do 190 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż ciasto na blasze. Placki drożdżowe warto smarować żółtkiem. Piecz całość przez około pół godziny. Jeżeli nie masz pewności czy jest gotowe sprawdź suchym patyczkiem. Ciasto będzie najlepsze do pokrojenia po ostudzeniu. Można posypać je cukrem pudrem.

Według tego podstawowego przepisu można też zrobić pyszne ciasto z owocami. Z ciasta na kruszonkę wyjdą też wspaniałe ciasteczka bez glutenu.

Ciasto ucierane bez glutenu

Pośród przepisów na wypieki na Wielkanoc i na co dzień nie może zabraknąć ciasta ucieranego. Obok drożdżowego jest to podstawa kuchni polskiej. Istnieją bardzo różne przepisy kulinarne na ciasto bezglutenowe w wersji ucieranej. My proponujemy zebrę. To ciasto nie tylko jest szybkie i łatwe do przyrządzenia, ale wygląda dekoracyjnie na stole.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • szklanka wody gazowanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem (ciasto będzie dość słodkie) i dodaj oleju. Całość powinna nabrać jasnego koloru. Odłóż 3-4 łyżki mąki, resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesyp do utartych żółtek. Dodaj wodę (ewentualnie ekstrakt). Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją powoli do ciasta. Mieszaj delikatnie (łyżką lub szpatułką).

Ciasto rozdziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z kakao, drugą z pozostałą mąką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką (bezglutenową). Lejące ciasto nakładaj warstwami za pomocą chochli.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, piecz przez 20 minut, potem jeszcze 50 minut zwiększając do 180 stopni. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest suche. Przed wyjęciem odczekaj około 10 minut.

Ciasto owocowe

Bezglutenowy jabłecznik lub ciasto ze śliwkami można przygotować podobnie jak placek drożdżowy. To proste rozwiązanie, jeżeli chcemy, żeby ciasto było bardziej świąteczne. Do podanego wcześniej przepisu wystarczy około 0,5 kg jabłek lub śliwek. W przypadku jabłek najlepiej pokroić owoce w grube plastry. Śliwki w ćwiartki. Owoce kładziemy na ciasto bezglutenowe i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Dopiero po wyrośnięciu posypujemy kruszonką i zaczynamy pieczenie. Wypieki z owocami mają tendencję do opadania, warto doglądać ich co jakiś czas. Jabłecznik dla bezglutenowca można też upiec bez kruszonki. Zamiast tego po wyjęciu z piekarnika posypujemy go cukrem pudrem.

To co przedstawiliśmy powyżej to propozycja na szybkie i łatwe ciasto z powszechnie dostępnych owoców. Oczywiście istnieją przepisy kulinarne z innymi wariantami ciast owocowych bez glutenu. Dieta bezglutenowa w dużej mierze opiera się na potrawach z owocami i warzywami.

Ciasto bezglutenowe z owocami na drewnianej desce, a także przepisy na ciasta bez glutenu

Blok czekoladowy

Czekoladowe ciasto bezglutenowe to w tym przypadku właściwie masa czekoladowa z bakaliami. Klasyczny blok czekoladowy jest masą wymieszaną z bakaliami i pokruszonymi ciastkami. Dzięki temu jest chrupiący. W wersji bezglutenowej można użyć ciastek bez glutenu.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4-5 łyżek kakao
  • garść ulubionych bakalii
  • opcjonalnie pokruszone herbatniki bezglutenowe

Wykonanie:

Mleko z masłem podgrzać na małym ogniu. Dodać kakao i cukier i poczekać aż składniki się wymieszają. Niektóre przepisy kulinarne radzą podgrzewać wszystko jednocześnie. Nie doprowadzać do wrzenia! Po zdjęciu z ognia dodawać mleko w proszku miksując. Powinna powstać jednolita masa. Wówczas wrzucamy bakalie i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą).

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć i wyrównać. Odstawić do lodówki. Tężenie powinno zająć kilka godzin.

Nie jest to ciasto bezglutenowe, ale można je podawać obok innych wypieków. Za to na pewno wymaga mniej czasu i pracy niż wypieki. Chociaż nie jest za szybkie, biorąc pod uwagę czas tężenia.

Sernik dla bezglutenowca

Sernik bez glutenu można zrobić na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie przepis ze spodem z mąki migdałowej. Jest to alternatywa dla mieszanek bezglutenowych, zwłaszcza kupnych. Ma też zdecydowanie bogatszy smak.

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

Masa:

  • 0,5 kg białego sera na sernik
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki bezglutenowej
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Wykonanie:

Formę smarujemy tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy około 10 minut.

Miksujemy ser i cukier do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie śmietanę, mąkę i sól. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wylewamy masę na spód. Piec około godziny, aż góra zacznie się rumienić, a środek będzie się nieznacznie zapadał. W jakiej temperaturze piec sernik? Najlepiej w 180 stopniach. Po prostu nie wyłączamy piecyka po upieczeniu spodu. Przed podaniem studzić, najlepiej przez kilka godzin.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy przydadzą się wszystkim, którzy chcą poeksperymentować z kuchnią bezglutenową.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny