TOP 5 przepisów na zapiekankę ziemniaczaną. Poznaj sprawdzone przepisy
Zapiekanka ziemniaczana to nie jedna potrawa, ale wiele różnych potraw. Każdy przepis ma swoją specyfikę. Są zapiekanki regionalne i wymyślane przez indywidualnych kucharzy. Pieczone ziemniaki w piekarniku można piec w całości, w postaci zapiekanego puree lub w talarkach. W naszym poradniku prezentujemy pięć pomysłów na pieczone ziemniaki.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Szybki obiad regionalny
Prażonka kartoflana
Ziemniaki pochodzą z andyjskiego regionu w Ameryce Południowej, ale zadomowiły się właściwie na całym świecie. W samej Polsce każdy region ma swoje potrawy z ziemniaków. Poniżej znajdziecie pomysł na szybki obiad z rejonu Śląska, Jury Krakowsko-Częstochowskiej i Zagłębia. Najlepsza zapiekanka tego typu powstaje w garnku myśliwskim na ognisku. Jednak nie musicie wyjeżdżać w plener, ani rozpalać ogniska na podwórku, żeby jej spróbować. Pieczonkę lub prażonkę można zrobić w piekarniku.
Najlepszym odpowiednikiem garnka myśliwskiego będzie garnek rzymski. Jednak szybka wersja zapiekanki doskonale upiecze się w dużym naczyniu żaroodpornym. Dobra prażonka kartoflana powinna być prosta, jeżeli chodzi o składniki, dlatego poniżej podajemy wersję podstawową.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 buraki
- marchew
- 1/2 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku lub wędzonki
- 100 g smalcu do smażenia (lub masła)
- 4-5 liści kapusty
- 3 cebule
- sól, pieprz, koperek
Wykonanie:
Dno naczynia posmaruj smalcem lub masłem. Dno zakryj liściem kapusty. Na liściu ułóż pokrojony boczek. Ziemniaki pokrój w grube plastry lub kostkę. Ułóż jako kolejną warstwę, dopraw szczyptą soli i pieprzu. To samo zrób z marchewką i buraczkami. Jako kolejną warstwę ułóż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Na to plastry cebuli. Na wierzch połóż kolejną warstwę ziemniaków, przykryj boczkiem. Całość nakryj liśćmi kapusty.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw naczynie na godzinę. Żeby zapiekanka była naprawdę pyszna najlepiej jest potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i trzymać w piekarniku jeszcze przez godzinę.
Ta zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym sposobem na obiad dla większej ilości gości. Jeżeli chcecie zrobić szybki obiad dla niedużej rodziny, to proponujemy zmniejszyć proporcje.
Pieczone ziemniaki po francusku
Prezentowana tu zapiekanka francuska jest łatwa do przygotowania. Nie wymaga tyle krojenia i obierania co prażonka. Jest też bezmięsna. Poniższy przepis starcza na cztery porcje obiadowe. Dobra domowa zapiekanka dauphinoise powinna być robiona ze świeżych składników, przede wszystkim z prawdziwej słodkiej śmietanki i mleka dobrej jakości. Do przyprawienia używamy białego pieprzu, chociaż nic się nie stanie jak dodasz czarnego czy ziołowego.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml (ok. 3/4 szklanki) mleka
- 450 ml (niecałe 2 szklanki) śmietanki
- 50 g masła
- 1 główka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Mleko i śmietankę wlej do garnka. Przeciśnij lub drobno posiekaj czosnek i dodaj go do mleka. Zagotuj całość. Dopraw. Naczynie wysmarowane masłem wyłóż warstwami plastrów ziemniaczanych. Zalej przygotowaną mieszanką i wstaw do piekarnika na około godzinę. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 180 stopni. Po godzinie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli nie, to możesz jeszcze dopiec przez około pół godziny.
Pyszna i prosta zapiekanka ziemniaczana z Francji może być podawana jako całościowe danie bez dodatków. Dla przełamania smaku można do niej zrobić sałatkę lub surówkę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 10 pomysłami na szybki obiad.
Pyszna „pokusa Janssona”
Szwecja słynie z łączenia smaku ryb i ziemniaków. Jedna z najbardziej znanych potraw to pokusa Janssona, którą przyrządza się z marynowanymi szprotami lub anchois. Oryginalny przepis dotyczy szprotów, ale te nie tak łatwo dostać u nas w postaci marynowanej. Równie dobra jest jednak zapiekanka kartoflana z anchois. Oto jaki pomysł na szybki obiad mają nasi północni sąsiedzi.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g szprotów marynowanych (mały słoik)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 100 g bułki tartej
- 60 g masła
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w słupki i zalej zimną wodą. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki (półpierścienie) podsmaż na maśle, dopraw solą i duś aż będzie miękka. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, ułóż 1/3 odcedzonych ziemniaków, na to ryby i cebulę. W ten sposób układaj trzy warstwy. Na wierzch polej śmietaną i posyp bułką tartą i pokrój lub zetrzyj resztę masła. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 1 godzinę. Sprawdź czy ziemniaki są miękkie i ewentualnie potrzymaj jeszcze chwilę w piekarniku.
Najlepsza zapiekanka na szybki obiad
Puree zapiekane w piekarniku
Jeszcze lepszym pomysłem na szybki obiad jest zapiekanka ziemniaczana z puree. To dobra propozycja zwłaszcza jeżeli zostały nam gotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu. Poniższy przepis można zrobić w kilku wariantach. Tutaj podajemy podstawową wersję. Jest ona bardzo łatwa do realizacji, a nadaje się do zwykłych dań obiadowych jak i dań świątecznych.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka mleka
- 50 g masła
- bułka tarta
- szczypiorek posiekany
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purree. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj ją do ziemniaków, wtłucz do tego jajka, dodaj dwie łyżki masła, mleko i szczypiorek. Dopraw. Uformuj placuszki z ziemniaczanego ciasta i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je bułką tartą i resztą masła startą na zimno.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 10 minut. Placuszki powinny być złote z wierzchu. Taka zapiekanka będzie najlepsza w połączeniu z sosem np. pomidorowym lub grzybowym.
Domowa zapiekanka ziemniaczana a la pizza
Pieczone ziemniaki w piekarniku można też zrobić zamiast spodu do pizzy. Jak zrobić pizzę z ziemniaków? Istnieje kilka sposobów. Szybka i łatwa jest pizza przygotowana z puree ziemniaczanego. Puree najlepiej wymieszać z odrobiną oliwy i ziołami śródziemnomorskimi. To nada im bardziej włoskiego charakteru. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pizzę ziemniaków. Podajemy składniki samego spodu, ale na to można położyć dowolny dressing – pieczarki, sery, bekon, vo tylko lubicie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- łyżka oliwy z oliwek
- zioła śródziemnomorskie (lub tymianek, bazylia, oregano)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj i ubij na gładką masę. Dodaj jajek, oliwy i przypraw. Czosnek posiekaj lub wyciśnij wyciskarką. Zagnieć dokładnie masę i rozprowadź równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Dopiero na podpieczonym spodzie układaj dodatki. Piecz kolejne 20-25 minut (zależy od ilości dodatków). I już masz szybki obiad.
Domowa pizza kartoflana jest jednym z łatwiejszych dań ziemniaczanych. Jest to przepis, który można dość dowolnie modyfikować. Na przykład tę samą masę można zrobić z innymi przyprawami. Jeżeli chodzi o dodatki, to ogranicza nas tylko wyobraźnia. Trzeba jednak pamiętać, że taka pizza jest raczej dobra z dodatkami wytrawnymi niż słodkimi.
Pomysł na dodatki do ziemniaków
Sałatki a zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana ma niejedno oblicze. Jednak zwykle jest potrawą dość suchą. Doskonałym dodatkiem do wszelkich zapiekanych ziemniaków będzie więc sałatka. Nawet prosta sałatka z ogórka, sałaty i śmietany powinna dobrze się komponować z pieczonymi ziemniakami. Naprawdę pyszna będzie taka zapiekanka z dodatkiem wszelkich kiszonek. Surówki z kapustą lub ogórkami kiszonymi powinny stanąć na stole obok pieczonych ziemniaków.
Inny dobry pomysł na sałatki do ziemniaków to wszelkie mieszanki z ostrymi przyprawami i sosami. Sałatka z chilli, ostrą musztardą czy chrzanem doskonale złamie łagodny smak ziemniaków. Jeżeli ziemniaki zostały zapieczone z dodatkiem śmietany lub mleka, to w sałatce lepiej unikać dodatków mlecznych. Mogą to być proste warzywa z dodatkiem przypraw i oliwy. Dobra zapiekanka ziemniaczana w formie pizzy będzie się świetnie komponować z sałatką śródziemnomorską.
Zapiekanki z mięsem połączone z sałatkami to już syty i szybki obiad dla całej rodziny. Jeżeli chcemy, żeby miał trochę bardziej uroczysty charakter, to można odrobinę zmodyfikować oryginalny przepis. Na przykład zapiekanka z puree może być ozdobnie przybrana i połączona z wykwintniejszą sałatką np. z dodatkiem pikli czy anchois.
Zapiekanka ziemniaczana po wegańsku
Do tej pory pisaliśmy o zapiekankach z dodatkiem jajek, mleka, a nawet mięsa. Jednak ziemniaki są przede wszystkim doskonałym rozwiązaniem dla wegan. Oto kilka wskazówek jak można wykorzystać każdy niewegański przepis i zrobić go w wersji wegańskiej.
Zwykle mięso w przepisach wegańskich zastępuje się soją, ale nie komponuje się ona dobrze z ziemniakami. Wyjątkiem jest wędzone tofu, ale zamiast tego możemy szukać podobnych smaków. Świetnym zamiennikiem mięsnych wędzonek jest wędzona i podsmażana papryka. Można też wykorzystać grzyby. Odpowiednio doprawione będą dobrze zastępować mięso.
Trudniejsze jest znalezienie zamiennika dla jajek, które w tradycyjnej zapiekance trzymają ciasto w jednym kawałku. Warto tu zastosować mleko kokosowe, olej lub oliwę. Jeżeli nie macie uczulenia na gluten, to można bez problemu wzmocnić masę puree dodatkiem odrobiny mąki.
Zapiekanka ziemniaczana, to najlepsza potrawa do eksperymentowania. Praktycznie każdy przepis można udoskonalić i zmodyfikować. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do kuchennych eksperymentów z pieczonymi ziemniakami.