Jaki wałek do ciasta? Zalety modeli z drewna

Odpowiednio wyposażona kuchnia sprawi, że przygotowanie potraw będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. Wśród akcesoriów, których nie może w niej zabraknąć, wymienia się wałek do ciasta. Na rynku znaleźć można różne modele. Jeśli jednak szukasz sprawdzonych wariantów, sprawdź ofertę sklepu internetowego www.sklep.polmarkus.com.pl. Znajdziesz tutaj szeroki wybór wałków kuchennych. Z pewnością znajdziesz więc model najbardziej odpowiadający Twoim potrzebom.

Przy wyborze wałka kuchennego należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany. Wśród najpopularniejszych rozwiązań wymienić można wałek drewniany. To model dobrze znany naszym babkom. Także i dzisiaj cieszy się dużym uznaniem. Jest bowiem wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne.

Ponadto, drewno wyróżnia się właściwościami antybakteryjnymi. Sprawdza się więc bardzo dobrze w kontakcie z żywnością. Jest również wygodny w użyciu. Co jednak ważne, przy wyborze wałka drewnianego warto zwrócić uwagę na to, czy materiał został odpowiednio zabezpieczony. Ułatwi to jego czyszczenie i pielęgnację, a także pozwoli zachować walory użytkowe modelu na dłużej.

Wałek kuchenny – co poza drewnem?

Wałek kuchenny nie musi być drewniany. Na rynku znaleźć można także inne rozwiązania. Jakie?

1. Wałki silikonowe. Są trwałe, a zarazem lekkie. Niewielka waga sprawia, że są wygodne w użyciu, a długotrwała praca za ich pomocą nie jest tak męcząca jak w przypadku wałków z drewna. Dzięki specjalnej powłoce ciasto nie przywiera do wałka i dobrze od niego odchodzi. Co więcej, wałki silikonowe są łatwe w czyszczeniu. Można je nawet myć w zmywarce.

Ponadto są trwałe. Nie odbarwiają się, ani nie chłoną zapachów z żywności. Występują w wielu różnych kolorach, dzięki czemu można je dostosować do indywidualnych preferencji kolorystycznych.

2. Wałki stalowe. Są cięższe od zarówno od wałków silikonowych, jak i drewnianych. Najczęściej można je spotkać w profesjonalnych kuchniach. Pozwalają na szybkie rozwałkowanie ciasta. Dodatkowo są pokryte specjalną powłoką, dzięki której ciasto się do nich nie przykleja. Wykazują właściwości antybakteryjne.

Można je myć w zmywarce, co ułatwia ich czyszczenie. Są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Przez lata zachowują swoje walory użytkowe i wizualne.

Na rynku dostępne są również wałki wykonane z innych niż silikon tworzyw sztucznych. To lekkie i wygodne w użyciu modele, które kuszą atrakcyjnymi cenami.

Wałek do ciasta – jak wybrać?

Wałek do ciasta – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Odpowiednio dobrany wałek kuchenny pozwoli rozwałkować praktycznie każde ciasto. Dlatego jego wybór powinien być poprzedzony skrupulatną analizą dostępnych na rynku możliwości. Jeśli zależy Ci na wygodzie użytkowania, sięgnij po model z uchwytami na łożyskach. Wybrać możesz także specjalistyczny model, który nie tylko pozwoli na rozwałkowywanie, ale również zawijanie ciasta francuskiego.

Przy zakupie wałka do ciasta warto również zwrócić uwagę na jego rozmiar. Do użytku domowego w zupełności wystarczające będą modele 30-50 cm. Na rynku znaleźć można jednak i większe warianty, np. 70 cm. To, na jaki rozmiar się zdecydujesz, zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny