Wolnostojące kuchenki indukcyjne - popularne modele, marki, opinie, ceny, zalety i wady

Kuchnie indukcyjne zbierają coraz lepsze opinie użytkowników jako energooszczędne, bezpieczne i łatwe w obsłudze. Ich liczne zalety sprawiają, że coraz więcej osób wybiera wolnostojące kuchenki indukcyjne do swojej kuchni. Do niedawna wadą kuchenki indukcyjnej była konieczność zakupu specjalnych, kosztownych naczyń. Obecnie cena garnków i czajników znacznie spadła, dlatego też nawet mniej zasobne gospodarstwo domowe może sobie pozwolić na kuchenkę z płytą indukcyjną i komplet garnków.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o AGD.

Wolnostojące kuchenki indukcyjne - popularne modele, marki, opinie, ceny, zalety i wady

Wolnostojące kuchenki indukcyjne - jaką wybrać?

Rozważając zakup kuchni indukcyjnej, mamy do wyboru płyty indukcyjne do zabudowy oraz wolnostojące kuchenki indukcyjne z piekarnikiem elektrycznym. Wolnostojące kuchenki indukcyjne posiadają płytę indukcyjną, zaś piekarnik jest elektryczny. Piece indukcyjne służą do ogrzewania i nie są stosowane w piekarnikach. W małej kuchni lub w kawalerce sprawdzi się kuchenka indukcyjna jedno- lub dwupalnikowa.

Kuchenka indukcyjna z piekarnikiem wolnostojąca

Kuchenka z płytą indukcyjną z piekarnikiem elektrycznym jest coraz bardziej popularna. Ceny kuchenek indukcyjnych zaczynają się od 1290 zł, zaś najdroższe modele kuchenek Amica czy Electrolux osiągają cenę około 2400 zł. Wśród producentów kuchenek z płytą indukcyjną zdecydowanie króluje Amica. Cena modeli kuchenek indukcyjnych Amica zaczyna się od 1765 zł. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o kuchenkach indukcyjnych.

Wśród najchętniej kupowanych modeli króluje Amica 58IES3.318HTaDQ (Xv) z piekarnikiem elektrycznym w cenach od 1859 do 1949 zł. Model ten zasłużył sobie na świetnie opinie, dzięki klasie energetycznej A, cichej pracy i łatwości obsługi. Płyta indukcyjna tego modelu Amica posiada 4 pola grzewcze. Użytkownicy chwalą takie zalety piekarnika tej kuchenki jak pojemność 66 l i bezpieczny chłodny front.

Wolnostojące kuchenki indukcyjne - popularne modele, marki, opinie, ceny, zalety i wady

Sporą popularnością cieszy się kuchenka z płytą indukcyjną Electrolux EKI6451AOX z piekarnikiem elektrycznym. Cena tego modelu Electrolux kształtuje się od 2340 do 2449 zł, zaś płyta indukcyjna wyposażona jest w 4 pola grzewcze. Zalety tego modelu to klasa energetyczna A oraz szybkość gotowania i pieczenia. Jako wady można wymienić cenę oraz głośną pracę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o płytach indukcyjnych Bosch?

Wolnostojące kuchenki indukcyjne jednopalnikowe i dwupalnikowe

Posiadacze małych kuchni w kawalerce często wybierają małą kuchenkę indukcyjną jedno lub dwupalnikową, którą można postawić na blacie. Kuchenki te są tak małe, że można je trzymać w szafce, gdy nie są używane, i nie trzeba wygospodarować w kuchni miejsca na dużą kuchnię. To świetnie rozwiązanie dla osób wynajmujących mieszkanie, gdyż małą kuchenkę można zabrać ze sobą. Takie rozwiązanie ma również wady, gdyż mała kuchenka indukcyjna nie posiada piekarnika, a jedno lub dwa pola grzewcze mogą nie wystarczyć do ugotowania dużego obiadu. Dobre opinie zbierają kuchenki Esperanza czy Sencor.

Z uwagi na niskie ceny garnków do indukcji użytkownicy wyposażający swoje kuchnie w sprzęt AGD mogą wybrać nowoczesne rozwiązanie jakim jest kuchenka indukcyjna. Czy bardziej odpowiednia będzie kuchenka z płytą indukcyjną, płyta indukcyjna do zabudowy czy też kuchenka indukcyjna jedno lub dwupalnikowa na blat zależy od ilości miejsca w kuchni. Piece indukcyjne to wybór wart rozważenia.

Ocena: 4,7/5 (głosów 19)
, aktualizacja 5 lipca 2019
Komentarze (31)
  • 08 października 2019 12:10 - ~Kinga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Jeszcze trzeba umiejętnie dobrać garnki na indukcję, żeby spełniały swoją funkcję

  • 09 października 2019 08:10 - ~Sara napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    ja sie złapałam ze dwa razy z kupnem nowego garnka i nie działał na indukcje . Może dno za cienkie , nie wiem... może droższych potrzeba?

  • 09 października 2019 02:10 - ~Kinga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Sara z drugiej strony drogie niekoniecznie równa się dobre. Część z nich jest zwyczajnie przereklamowana :/ Ja działałam na zasadzie prób i błędów.

  • 12 października 2019 07:10 - ~Misia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    No ale jak się kupuje takie garnki to raczej powinno się zapytać czy dany garnek jest na indukcję. Wtedy nie będzie żadnych rozczarowań, no może nie powinno być.

  • 13 października 2019 09:10 - ~noga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Misia ja nie wiedziałam wczesniej że są garnki na indukcji i są takie które nie działają. musiałam pół kuchni wymienić ;d
    @misia to samo tyczy sie zmywarek. są rzeczy których zmywać nie wolno :<

  • 13 października 2019 11:10 - ~Misia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @noga no niestety to jest ten mankament, że jak nie działa na indukcję, to trzeba po prostu wymienić i tyle. Tego się nie przeskoczy
    @noga no tak dlatego warto na to uważać i po prostu pytać. Poza tym jak od czasu do czasu coś się umyje ręcznie to nic się nie stanie :p

  • 13 października 2019 10:10 - ~kaja napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @noga haha nie przejmuj się, przechodziłam przez to samo przy przeprowadzce. Na szczęście teraz garnki na indukcję są tak popularne, że to nie był jakiś mega problem...
    @Misia są specjalne oznaczenia i wystarczy na nie patrzeć i wszystko będzie jasne. Jak ktoś raz się z tym zetknie to już później nie problem

  • 15 października 2019 01:10 - ~noga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @kaja przejmuje bo to był niespodziewany wydatek ;d
    @kaja zgadza się, jak ktoś nie miał z tym styczności to wczesniej mogł nie wiedzieć :D

  • 16 października 2019 10:10 - ~Kinga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Misia szkoda tylko, że rzekomo są na indukcję, a po 2 miesiącach nadają się tylko do śmietnika... @noga oj tak, dlatego trzeba wcześniej przeczytać, czy można zmywać czy nie, tak samo czy coś się nadaje do mikrofali

  • 16 października 2019 01:10 - ~Sara napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @misia, mogą byc na indukcje,mogą mieć znaczek itp, a moje musiały być jakies lipne bo nie działały i już , nie wiem. teraz ma takie,że pół wojak wykarmię :D
    @kinga, nie ma w zwyczaju używać mikrofali ale nawet jeśli to też mam taką możliwość, więc sa przestronne

  • 16 października 2019 03:10 - ~Aurelia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Ja mogę powiedzieć, że z moją kuchenką indukcyjną było sporo zamieszania ale jak już zaczęła działać to radzi sobie wyśmienicie. Do niej dokupiłam też nowe garnki z Ambition i teraz na prawdę gotuje mi się rewelacyjnie. Co więcej mogę po ugotowaniu zostawić danie w garnkach, a ono i tak będzie ciepłe dzięki 3 warstwą dna.
    @Sara mikrofala to nie jest najlepsza metoda na "gotowanie" Ja w domu takowej nie posiadam i mi z tym dobrze. Zamiast podgrzewać coś "na szybko" możesz ugotować danie jednogarnkowe albo zrobić zapiekankę. Są fajne patelnie które możesz włożyć do piekarnika również dzięki czemu można wymyślać różne dania.

  • 17 października 2019 06:10 - ~Aldona napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Aurelia Patelnie do piekarnika? Pierwsze słyszę o takim gotowaniu.. Rączka się nie stopi ? Masz może taką patelnię ?
    @Aurelia ja od Ambition mam jedynie zastawę 'Falę' . Ale skoro piszesz, że garnki też są okej, to może powinnam się nimi także zainteresować. Od jak dawna je masz?

  • 18 października 2019 04:10 - ~tirum napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Aldona ja też pierwsze słyszę o takiej patelni ;d raczej to wszystko szło do naczynia specjalnego.
    @Aldona jeżeli chodiz o garnki od ambition to mam od ponad roku kilka i jestem bardzo zadowolony :)

  • 18 października 2019 04:10 - ~Ola napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Aurelia dzięki wielowarstwowemu dnu chyba też się oszczędniej gotuje, prawda? @Aldona niektóre się nadają do piekarnika, nawet do 200 stopni ;)

  • 23 października 2019 06:10 - ~Paula3 napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Ola tak, można zauważyć różnicę. @Ola jaka patelnia przykładowo? Widziałam tylko taką, którą można wrzucić do 180.

  • 23 października 2019 06:10 - ~yudi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Paula3 a ta różnica jest jakaś kolosalna? czy poprostu tak zapewnia producent?
    @jak można wrzucać patelnie do piekarnika :D po co :P

  • 23 października 2019 09:10 - ~Kira napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Paula chyba powyżej 200 stopni są patelnie ambition taurus ale nie dam sobie ręki uciąć
    @yudi na przykład po to żeby zapiec ser na wcześniej usmażonym kurczaku ? lub innym mięsie

  • 24 października 2019 01:10 - ~felga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @kira chyba musze sobie sprawić taka patelnie, ambition to znany producent nawet mam coś w kuchni od nich.
    @kira ja zazwyczja używałem naczynia do zapiekania ;d nie będe musiał go brudzić w takim razie.

  • 24 października 2019 04:10 - ~joanna napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    większośc patelni nie wrzucisz do piekarnika ,jeśli masz pomysł coś zapiec, topią się rączki uchwyty i w ogóle nie działa, a ten od ambition można spokojnie.
    @felga, można polecać spokojnie te produkty bo mam sporo z nich a na żadnym się nie zawiodłam

  • 24 października 2019 05:10 - ~Misia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna a czy w takiej patelni czasem rączka się właśnie za bardzo nie nagrzeje ? Nic się jej później nie stanie ?
    @joanna solidne produkty, za całkiem fajne ceny, nic tylko korzystać i cieszyć się z gotowania

  • 24 października 2019 06:10 - ~Olga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Misia wiesz skoro producent dopuszcza taką możliwość to myślę, że produkt jest odpowiednio przystosowany do takich wysokich temperatur i nie powinno się nic uszkodzić.
    @Misia a jakie masz dokładnie produkty od ambition? Możesz którąś serię polecić?

  • 26 października 2019 09:10 - ~Anka napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Misia korzystam już od jakiegoś czasu i nie ma mowy o żadnym uszkodzeniu.
    @Olga Ja mam np, serię garnków loremis, noże kyoto i jeszcze zastawę kawową. Bardzo sobie cenię firmę i ich produkty przede wszystkim za jakość.

  • 27 października 2019 06:10 - ~vira napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Anka ambition to dobra firma jakościowo - nie będziesz miec problemów.
    @Anka to widzę, że jestes fanką bo to ich produkty. ja też mam kilka ale nie aż tyle co Ty :D rozumiem, że jestes zadowlona?

  • 28 października 2019 01:10 - ~liliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @vira a gdzie można dostać ich produkty? @Anka jak często musisz ostrzyć noże?

  • 31 października 2019 03:10 - ~Sonia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @liliana chyba najlepiej zamawiać online, stacjonarnie widziałam pojedyncze produkty w jakiś marketach.
    @Anka a zdradzisz jaką masz zastawę stołowa ? Szukam czegoś klasycznego, bo moja poprzednia cała się potukła. :c

  • 04 listopada 2019 01:11 - ~liliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Sonia właśnie ja też od czasu do czasu widziałam jakiś ich pojedynczy produkt czy to w Kauflandzie czy innym markecie, ale żeby był większy wybór to się nie spotkałam :( @Sonia ale zamawiając online np. tak jak piszesz zastawę to przecież wszystko może się potłuc...

  • 06 listopada 2019 10:11 - ~joanna napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @misia, skoro producnet twierdzi ,że można, to można i nic się nei stanie. Wiadomo może sie nagrzac i dla bezpieczeńsytwa zastosuj rękawice,ale nie stopnieje cała rączka .
    @liliana, ja ,np noży nie ostrze ,są już długi czas bardzo ostre

  • 11 listopada 2019 01:11 - ~liliana napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna wiesz jak to jest. Niby można, a potem garnek do wywalenia. Ale u porządnych producentów chyba nie powinno być takiego problemu. @joanna jak to? W ogóle nie ostrzysz?

  • 13 listopada 2019 10:11 - ~ada napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @liliana tak to może się zdarzyć tylko z garnkami kupionymi nie wiadomo gdzie :) @liliana jeszcze nie widziałam noża, którego nie trzeba w ogóle ostrzyć.

  • 17 listopada 2019 04:11 - ~kamila napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @joanna jak można żyć bez ostrzałki? Nie ma nic gorszego niż nienaostrzone noże.
    @ada dokładnie. Jak ktoś kupuje sprawdzone marki to nie ma takiego ryzyka

  • 18 listopada 2019 07:11 - ~amba napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    @Kamila jest coś gorszego np ostrzenie noży co 2 dni...
    @kamila dlatego nie kupie więcej noname sprzętu do kuchni. cała masa nerwów.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij