Zacznijmy od prawidłowego przygotowania stołu. Jeżeli gości zamierzamy przyjąć w salonie i podać kawę na małym stoliku lub ławie, nie potrzebujemy obrusu. Możemy ewentualnie użyć bieżnika lub serwety. Obrus z kolei jest wskazany, jeśli kawa stanowi dalszy ciąg obiadu i będzie podawana przy tym samym stole co posiłek. Filiżankę należy ustawić po prawej stronie obsługiwanej osoby, a łyżeczkę umieścić na spodku – uchwytem do gościa, po prawej stronie filiżanki.

Zastawa, czyli talerzyki deserowe i cała reszta

Kolejny, bardzo istotny punkt: zastawa. Kawa smakuje sto razy lepiej, jeśli zostanie podana w piękny sposób. Serwis to bardzo dobry pomysł, nawet jeśli gości przyjmujemy raczej sporadycznie. Jeżeli nie chcemy od razu kupować całej zastawy na 6 osób, pomyślmy o samodzielnym skompletowaniu niezbędnych elementów. Potrzebne będą przede wszystkim:

  • filiżanki ze spodkami,
  • talerzyki do ciasta,
  • większe talerze deserowe lub patera na ciasto,
  • dzbanuszek na mleko i cukiernica.

Jeśli pragniemy maksymalnie ograniczyć wielkość serwisu, zamiast filiżanek wybierzmy poręczne kubeczki bez podstawek.

Jak podać ciasto do kawy?

W polskiej kulturze kawa i „coś słodkiego” zawsze idą ze sobą w parze. Należy jednak tak dobrać deser, aby nie przyćmiewał on swoją słodkością smaku i intensywności kawy. Zamiast ciastek z kremem sięgnijmy więc raczej po korzenne herbatniki albo małe, pakowane oddzielnie czekoladki. W przypadku ciast postawmy na (niezbyt słodkie) klasyki, jak szarlotka, marchwiak lub chlebek bananowy.

Jeśli planujemy podać deser, niezbędne będą wspomniane talerzyki deserowe na nettrading.ploraz widelczyki. Jeżeli o to nie zadbamy, goście użyją spodków od filiżanek i łyżeczek do mieszania, a to spore faux-pas – szczególnie ze strony gospodarza. Ciasto można od razu pokroić i wręczyć każdemu lub postawić na środku stołu, na paterze lub większym talerzu deserowym. Dobrym zwyczajem jest nałożenie, a przynajmniej zaproponowanie nałożenia deseru przez gospodarza oraz zachęcenie gości do skorzystania z poczęstunku.

Jaką kawę przyrządzić w domu?

Kawa w pięknej filiżance i w towarzystwie zachwycających talerzyków deserowych do ciasta smakuje lepiej, chyba że… wybierzemy ziarna słabej jakości. Aby sprawić przyjemność gościom, przygotujmy wyjątkową kawę – speciality. Na jej oryginalny smak i zaskakujące aromaty, np. cytrusów, kwiatów, czekolady, orzechów, wpływają m.in. warunki i miejsce uprawy oraz sposób palenia.

Kawowy bon ton, czyli jak pić kawę w towarzystwie

Oczywiście, także sam rytuał picia kawy obwarowany jest pewnymi zasadami. Po pierwsze, pamiętajmy, aby nigdy nie zostawiać łyżeczki w kubku lub filiżance – po zamieszaniu ciepłego napoju należy odłożyć ją na spodek, po prawej stronie od filiżanki. Oblizywanie czy próbowanie łyżeczką nie jest zbyt eleganckie. Jeśli pijemy kawę przy stoliku, do ust podnosimy samą filiżankę. Jeśli jednak jesteśmy na stojącym przyjęciu, filiżankę i spodek trzymamy w lewej dłoni.

Załącznik:
bon-ton-kawa-talerzyki-deserowe.jpg

Jedna kawa i tyle zasad?! Warto mieć na uwadze, że to właśnie przestrzeganie pewnych reguł sprawia, że wspólne picie kawy nabiera znamion celebracji. Zwyczajne popołudnie może dzięki temu stać się bardzo wyjątkowe. 

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny