Logo serwisu: Ania radzi
Menu
  • Utrzymanie czystości
    • Czystość w domu
    • Sprzątanie
    • Czyszczenie sprzętów
    • Środki czystości
    • Akcesoria do sprzątania
    • Insekty w domu
    • Odzież i buty
    • Pranie
    • Prasowanie
    • Higiena osobista
    • Obuwie
    • Nietypowe problemy
    • Uciążliwe zabrudzenia
    • Brzydkie zapachy
    • Inne problemy z czystością
    • Wyposażenie domu
      • AGD i RTV
      • Drobne AGD
      • Duże AGD
      • RTV
      • Naprawa i obsługa AGD i RTV
      • Akcesoria do domu
      • Akcesoria do łazienki
      • Akcesoria do kuchni
      • Sprzęt do prasowania
      • Pozostałe akcesoria
      • Meble
      • Meble do salonu
      • Meble do kuchni
      • Meble do sypialni
      • Wyposażenie łazienki
      • Porady praktyczne
        • Złota rączka
        • Szybkie naprawy
        • Problemy z AGD
        • Codzienne problemy
        • Jak to zrobić?
        • Praktyczne rozwiązania
        • Odnawianie i renowacja
        • W kuchni
        • Warto wiedzieć
        • Zdrowie
        • Ciekawostki
        • Pozostałe
        • Ogród
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Ania radzi
        • Wyposażenie domu
        • Akcesoria do domu
        • Akcesoria do kuchni
        • Efektowna prezentacja przystawek naczyniami

        Wykorzystaj naczynia do przystawek, aby je efektownie zaprezentować!

        Elegancka prezentacja przystawek na talerzach
        Wykorzystaj naczynia do przystawek, aby je efektownie zaprezentować!
        Opublikowano: 01.12.2023Autor: Ania radziArtykuł sponsorowanyUdostępnij

        Finger food to przystawki "na jeden kęs", serwowane dla pobudzenia apetytu przed obiadem lub jako przekąski podczas spotkań biznesowych, bankietów i uroczystości rodzinnych. Finger food mogą być wytrawne lub słodkie, podawane w formie szwedzkiego stołu w hotelowych restauracjach lub jako element menu degustacyjnego. Jedzenie na "jeden kęs" musi być nie tylko smaczne, ale też kusić swoim wyglądem. Niezbędnym elementem pięknej prezentacji finger food są odpowiednio do nich dobrane naczynia.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Rodzaje pojemników na finger food
        2. Miseczki - jak je dopasować do serwowanych przekąsek?
        3. Nieoczywiste zastosowanie kieliszków i szklanek
        4. Jak efektownie prezentować dania typu fast food?
        5. Deski do serwowania, płaskie talerzyki
        6. Naczynia do przystawek - czy warto je mieć?

        Rodzaje pojemników na finger food

        Naczynia do przystawek mają różnorodne i czasem bardzo fantazyjne kształty. Wszystkie są niewielkich rozmiarów, tak aby wygodnie mieściły się w dłoni. Zazwyczaj zrobione z tworzywa sztucznego (np. szkła akrylowego), dzięki czemu są bezpieczne w użytkowaniu. Do najczęściej spotykanych pojemników na finger food (sprawdź na: https://multigastro.pl/finger-food) należą:

        • miseczki do sosów i dipów,
        • miseczki deserowe,
        • kieliszki i szklanki do przekąsek,
        • kubki na frytki,
        • cedzaki,
        • koszyki,
        • deski do serwowania,
        • pucharki.

        Miseczki - jak je dopasować do serwowanych przekąsek?

        Miseczki wykorzystywane są do podawania sosów, dipów, ale także kremów, lodów i innych słodkich deserów. To, co będziemy w nich prezentować, zależy przede wszystkim od wyobraźni i inwencji kucharza. Warto wyposażyć w nie nasz lokal gastronomiczny, ponieważ nadają nawet prostym daniom wyjątkowego charakteru. Miseczki do sosów wykonane ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe (odporne na korozję, uszkodzenia mechaniczne, kwasy owocowe), a ich wersja z młotkowaną powierzchnią prezentuje się bardzo elegancko. Wybór odpowiedniego naczynia zależy jednak przede wszystkim od rodzaju lokalu oraz jego aranżacji. W restauracjach specjalizujących się w kuchni azjatyckiej, przekąski często podawane są w pojemnikach w kształcie kropli oraz w miseczkach o nieregularnych kształtach. Z kolei w lokalach gastronomicznych typu "gourmet" najlepiej sprawdzą się eleganckie pojemniki z melaminy. Tworzywo to jest bezpieczne w kontaktach z żywnością, odporne na uszkodzenia oraz nadaje się do mycia w zmywarkach.

        Nieoczywiste zastosowanie kieliszków i szklanek

        Pojemniki na finger food w kształcie kieliszków, szklanek, pucharków, ściętych tub lub łyżek można śmiało wykorzystać do serwowania kolorowych musów, wielowarstwowych deserów (np. z nasion chia), lodów oraz słupków warzywnych z dipem lub sałatek. Takie podanie przekąsek wygląda bardzo estetycznie, dlatego zachęca gości do degustacji. Mogą oni wygodnie kosztować różnych rodzajów przygotowanych specjałów, nie przerywając prowadzonych rozmów. W ten sposób zorganizowany bufet często można zaobserwować na wernisażach lub spotkaniach biznesowych.

        Jak efektownie prezentować dania typu fast food?

        Frytki możemy podać rozsypane na talerzu lub w specjalnym kubeczku ze stali nierdzewnej - który sposób będzie wyglądał bardziej estetycznie? Małe, efektowne koszyczki, wiaderka, drewniane deski oraz pojemniki w kształcie ściętej tuby, sprawiają, że nawet proste posiłki nabierają dodatkowego szyku. Naczynia do serwowania mini burgerów, tostów i mniejszych wersji popularnych fast foodów można wykorzystać do prezentacji tych dań na bankietach oraz w restauracjach i barach. Często dla lepszego efektu wizualnego pojemniki na fast foody wykłada się papierem pergaminowym z nadrukiem gazetowym, który pochłania także część tłuszczu z potraw, sprawiając, że są one nieco mniej kaloryczne.

        Deski do serwowania, płaskie talerzyki

        Koreczki, szaszłyki lub sery najwygodniej podawać na szerokich drewnianych deskach do serwowania, w ten sposób zapewnimy naszym gościom swobodę wyboru i łatwość dostępu do przygotowanych przez nas smakołyków. Tego typu przekąski najczęściej są przygotowywanie. Płaskie naczynia na finger food, takie jak kwadratowe talerzyki lub drewniane rynienki, możemy wykorzystać w restauracji do podawania eleganckich przystawek np. tatar wołowy, śledzik z musem ogórkowym lub przegrzebki.

        Naczynia do przystawek - czy warto je mieć?

        Wszelkie pojemniki przeznaczone do serwowanie niewielkich porcji potrawy są niezbędnym wyposażeniem większości lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych. Nie można bez nich efektownie podać przystawek, przekąsek lub deserów. Wiele naczyń na finger food jest zrobionych z biodegradowalnych materiałów, co spotyka się z uznaniem klientów lokali gastronomicznych. Pojemniki te są trwałe, lekkie i przystosowane do mycia w zmywarkach. W profesjonalnych sklepach oferujących naczynia do przystawek znajdziemy wiele rozmaitych pojemników - dlatego możemy skompletować, taki zestaw, który najbardziej będzie pasował do naszej restauracji.

        artykuł sponsorowany

        Czytaj także:
        • Jak układać naczynia w zmywarce - sprytne sposoby na załadowanie większej liczby naczyń do zmywarki
        • Nakrycie stołu krok po kroku - zobacz, w jaki sposób zastawić stół

          Ania radzi
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2017-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.