Od teraz wędlina może być dobra i zdrowa. Zobacz, jak to jest możliwe!

Szynkowar, czyli innowacyjne urządzenie do wyrabiania wędliny

Jeśli marzysz o prawdziwej domowej wędlinie do kanapek, być może teraz się zdziwisz. Istnieje bowiem urządzenie, które umożliwia przyrządzanie domowej szynki w sposób prosty, szybki i jak najbardziej profesjonalny. To szynkowar – wysoki garnek o zróżnicowanym kształcie. Najczęściej można spotkać go w owalnej lub prostokątnej formie, chociaż zdarzają się też np. kwadratowe. Tradycyjne urządzenie tego typu powinno się zawsze wkładać do garnka napełnionego wodą, dlatego też zawsze postaraj się wybrać odpowiedni kształt tego sprzętu, dopasowując go do naczynia na wodę. Urządzenie powinno zostać wykonane albo ze specjalnego, wytrzymałego tworzywa sztucznego, albo z metalu. Warto przy okazji zaznaczyć, że szynkowar może mieć też różną pojemność. Dla niektórych sprawdzi się mniejsze, a dla innych duże urządzenie. Wszystko jest kwestią potrzeb – a więc ilości wędliny, jaką masz zamiar przygotować za pomocą szynkowaru.

Urządzenie wcale nie jest niejednoznaczne ani w budowie, ani w obsłudze. W głównym jego pojemniku powinno się ułożyć mięso, po czym zakryć pokrywą, która zabezpieczy szynkowar. Niektóre urządzenia mogą mieć w środku zamocowany termometr, dzięki któremu łatwiej można mierzyć temperaturę podczas przyrządzania domowej wędliny. W środku szynkowaru powinna mieścić się również specjalna sprężynka, a także płytka dociskowa. Właśnie te elementy sprawiają, że mięso jest zwarte, a szynka po wyjęciu z urządzenia się nie rozlatuje na kawałki. Warto wiedzieć, że niektóre nowoczesne szynkowary mają również ciekawe funkcje, takie jak minutnik albo wskaźnik i regulator ciśnienia. Trzeba jednak pamiętać, iż szynkowary z dodatkowymi opcjami mogą kosztować nieco więcej niż klasyczne urządzenia tego typu.

Rodzaje szynkowarów i akcesoria do domowej szynki – to warto wiedzieć!

Szynkowar to urządzenie, które z całą pewnością umożliwi, a także uprości tworzenie pysznej domowej szynki. Możesz korzystać z niego niezależnie od tego, jaką masz kuchenkę. Poradzi sobie zarówno przy elektrycznej, jak i ceramicznej lub gazowej. Działa również na kuchence indukcyjnej. Wystarczy umieścić go na palniku lub polu wybranej z nich, a następnie rozpocząć parzenie. Świetnym wyborem okazują się także szynkowary elektryczne. Nie potrzeba bowiem dostępu do kuchenki, aby móc z nich korzystać. Do uruchomienia szynkowaru potrzebujesz jedynie podpięcia urządzenia do prądu – nic więcej. Jeśli chodzi o dodatkowe akcesoria, można je zawsze kupić albo z wybranym szynkowarem, albo osobno. Warto wyposażyć się np. w woreczki, gdzie chować się będzie zamarynowane na wędlinę mięso – woreczki bardzo ułatwiają cały proces wyrabiania szynki. Termometr również będzie znakomitym pomysłem, gdy nie ma go w zestawie – dzięki niemu nie dopuści się do wrzenia wody. Przyda się też od razu strzykawka do peklowania mięsa.

Jaki szynkowar będzie najlepszy? Jest to kwestia mocno indywidualna. Możesz wybrać go na podstawie materiału wykonania, pojemności, designu lub ceny. Polecane są zwłaszcza szynkowary ze stali nierdzewnej, gdyż wyróżniają się trwałością, solidnym wykonaniem i możliwością przygotowania w nich np. potraw kwaśnych. Urządzenia wykonane z takiego materiału są również odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Można je także bez większego problemu myć w zmywarce. Jeśli chodzi o pojemność, wyróżnia się głównie trzy rodzaje szynkowarów: 0,8 kg, 1,5 kg i 3 kg. Aby przyrządzić wędlinę dla całej rodziny na kanapki, spokojnie wystarczy środkowa pojemność. Szynkowary dzielą się też pod względem kształtu. Dla początkujących w wyrabianiu domowych wędlin polecane są urządzenia w kształcie walca – najłatwiej będzie je włożyć do garnka na wodę. W dodatku dzięki walcowatemu szynkowarowi będzie można uzyskać doskonale okrągłą wędlinę. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak upiec szynkę w piekarniku.

Jak szybko zrobić dobrą domową wędlinę? Oto ciekawe pomysły!

Wędlina z szynkowaru krok po kroku

Aby przygotować pyszną domową wędlinę na kanapki, która nie będzie przepełniona konserwantami, należy parzyć mięso w odpowiedniej temperaturze przez czas określony w wybranym przepisie. Wystarczy najpierw zamarynować mięso, później włożyć je do szynkowaru i wstawić do napełnionego wodą naczynia – zadbaj o to, aby było to ok. ¾ wysokości garnka. Dopiero wtedy zaczyna się cały proces parzenia. Nie doprowadź nigdy do wrzenia wody, bo szynka się nie uda! Aby temu zapobiec, nie ustawiaj palnika na maksymalną moc. Zmniejszyć wysoką temperaturę możesz z kolei poprzez dolanie do naczynia zimnej wody. Gdy parzenie już dobiegnie końca, możesz podlać szynkowar zimną wodą, a następnie odstawić na bok, aby wystygnął. Szybko przekonasz się, jak zdrowe, pyszne i soczyste są w ten sposób przygotowywane wędliny. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Bardzo ważny jest sam proces wyrabiania mięsa. Możesz zacząć np. od szynki wieprzowej, aby z czasem nabrać wprawy.
  • Mięso warto zamarynować na ok. 2 dni przed rozpoczęciem procesu przygotowywania domowej wędliny w szynkowarze. Wówczas znakomicie przejdzie wszystkimi przyprawami i stanie się bardzo aromatyczne.
  • Nie wkładaj zamarynowanego mięsa bezpośrednio do urządzenia! Włóż je wcześniej do specjalnego woreczka albo siatki. Nie dość, że sprzęt pozostanie czysty, to w dodatku mięso będzie mieć odpowiedni kształt i zwartą konsystencję.

Pamiętaj, że…

Wędlina na kanapki przygotowana samodzielnie w szynkowarze będzie znacznie zdrowsza niż większość sklepowych produktów. Będzie też idealnie dopasowana pod gust domowników, ponieważ można samodzielnie zadecydować np. o dodawanych do szynki przyprawach. Wędlina z szynkowaru może stać się niezwykle korzystna dla zdrowia, jeśli nie będziesz dodawać do niej żadnych dodatkowych ulepszaczy w postaci np. barwników albo konserwantów. Warto pamiętać o rym, że proces przyrządzania wędliny wcale nie jest skomplikowany. Każdy jest zatem w stanie sam wyrabiać w szynkowarze swoje własne, pyszne, domowe mięso.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny