Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Wyjaśniamy
Gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza że wiele osób interesuje się zdrowym stylem życia. Garnek do gotowania na parze to dzisiejszy must have w każdej kuchni. Pojawia się tylko zasadnicze pytanie – jakie naczynie do gotowania na parze wybrać? Na rynku istnieje mnóstwo modeli, materiałów i pojemności. Który wybrać, aby gotowanie na parze stało się przyjemnością? Poznaj, jakie są opinie o poszczególnych rodzajach!
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Garczek na parę – dlaczego warto mieć?
Garnek do gotowania na parze i jego zalety
Obecnie niemal w każdej kuchni garnki na parę są wręcz obowiązkiem – nowoczesne modele skutecznie podbijają niejeden ranking, zastępując nawet duże parowary. Te drugie również cieszą się sporym powodzeniem (jak popularny model Tefal VC140131, cena ok. 130), zwłaszcza że nowoczesne naczynia przeznaczone do gotowania na parze są bardzo intuicyjne i wyposażone w wiele przydatnych funkcji (jak np. funkcję bezpieczeństwa).
Szklana pokrywka w garnku pozwala na obserwowanie produktów podczas ich przygotowywania. Dodatkowo, posiłki przyrządzane na parze są o wiele zdrowsze, jak smażone. Współpracuje z nimi obecnie niemal każda indukcja, pozwalając na przyrządzenie lekkostrawnych oraz niezwykle niskokalorycznych dań – a to świetna informacja zwłaszcza dla tych osób, które są na diecie! Brak konieczności używania tłuszczu pozytywnie wpływa na zachowanie zbilansowanej, zdrowej diety. Jak widać, garnek do gotowania na parze to same zalety! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o garnkach.
Naczynie do gotowania na parze – po co kupować?
Jest wiele przyczyn, dlaczego koniecznie trzeba mieć garczek na parę w swoim domu – i to niezależnie od modelu. Oto podstawowe z nich:
- Garnek do gotowania na parze zapobiega utracie cennych składników odżywczych.
- Przygotujesz dzięki niemu posiłek w krótkim czasie – bez zmiany barwy, minerałów, smaku lub witamin ginących już chociażby w procesie smażenia.
- Gotowanie na parze pozwala uniknąć kontaktu produktów z wodą, więc składniki mineralne się nie wytracają.
- Gotowanie na parze sprzyja walczącym z otyłością czy cholesterolem – co potwierdzają opinie wielu urządzeń, m.in. Tefal, Ambition czy garnków z… Ikea.
- Nie trzeba solić gotowanych warzyw (np. ziemniaków), ponieważ para wydobywa z nich sód.
- Garnek do gotowania na parze skraca czas gotowania do nawet 70 % – w trakcie procesu gotowania temperatura może bowiem osiągnąć ok. 120 st. C! Tak więc zyskujesz możliwość przyrządzenia pysznego dania w dosłownie… kilka minut.
- Do gotowania doskonale posłuży zarówno kuchenka gazowa, jak i np. indukcja. Możesz na nich przyrządzić mięso, kaszę, ryż, warzywa bądź ryby.
Naczynie do gotowania na parze
Jak dzielimy garnki do gotowania na parze?
Na rynku wyróżnia się cztery rodzaje garnków, jakie służą do gotowania na parze. Podzielić je można głównie ze względu na materiał, z jakiego zostały przygotowane:
- stal nierdzewna – są to naczynia należące do niezbyt grubych, ale także uchodzących za… najlepsze. Wszystko ze względu na materiał, który jest trwały i bardzo długo podtrzymuje temperaturę. Również nieprędko można zarysować taki garnek bądź go uszkodzić. Garnki ze stali nierdzewnej nie przypalą się ani nie wchłoną w siebie zapachów potraw. Można też zdecydować się na wkład do gotowania na parze ze stali nierdzewnej (np. Stabil z sieci sklepów Ikea, cena ok. 30 zł) – pasować on będzie do większości naczyń 4-5 litrowych.
- ceramika – są cięższe, jednak doskonałe do kuchni tradycyjnych. Trzeba jednak ostrożnie się z nimi obchodzić, gdyż wypuszczenie naczynia może je odkształcić. Ceramiczne garnki są świetne na indukcję. Ranking modeli wyróżnionych przez użytkowników wyszczególnia m.in. modele firmy Ambition, które występują w wielu wariantach (np. Kenya 20 cm, cena ok. 200 zł razem z sitkiem).
- szkło – nowoczesne i piękne, jednak nie nadadzą się do każdej kuchni. Ich trwałość jest bowiem mniejsza w porównaniu do stali czy ceramiki. Jednak szkło pozwala na zdrowsze gotowanie, bo w ogóle nie wchodzi ono w reakcję z potrawami.
- emalia – kosztują niewiele i wyróżniają się bogatą kolorystyką. Jednak powierzchnia z emalii często błyskawicznie odpryskuje się, a jedzenie w takich naczyniach często się… przypala.
Garnek do gotowania na parze – który kupić?
Pamiętaj, że naczynie tego typu powinno składać się głównie z trzech elementów:
- garnka,
- sitka (tu umieścisz żywność),
- pokrywki.
Jeżeli chcesz, aby garnek posłużył jak najdłużej, najbardziej rozsądną opcją będzie stal nierdzewna. Mało tego, naczynie musi mieć też odpowiedni rozmiar – gotowanie na parze wymaga garnka wysokiego i dość pojemnego. Dzięki temu można gotować kilka dań naraz. Możesz na początku zdecydować się jedynie na jeden, duży. Z czasem, o ile gotowanie na parze stanie się jednym z ulubionych sposobów obróbki termicznej, możesz uzupełnić garnek o inne elementy zestawu. Pamiętaj, że potrawy przygotowane na parze są niezwykle zdrowe, a więc warto zdecydować się na taki garnek. Kto wie, może dzięki niemu szybko przekonasz się do zdrowego i zarazem smacznego trybu życia?