Obiad w pół godziny? Z tym urządzeniem to możliwe!
Szukasz sposobu na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny? Dziś istnieje mnóstwo ciekawych i sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym przyrządzenie ciepłego posiłku będzie błyskawiczne oraz niezwykle komfortowe. Jednym ze sprawdzonych urządzeń umożliwiających szybkie gotowanie obiadu jest szybkowar, czyli garnek ciśnieniowy kilkukrotnie przyspieszający przyrządzanie potraw. Co dokładnie potrafi urządzenie i w jaki sposób dokonać prawidłowego wyboru, kupując szybkowar? Sprawdź najważniejsze informacje!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gotowaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Błyskawiczny obiad dla całej rodziny – zobacz, jak go zrobić!
Czym jest szybkowar i jak prawidłowo z niego korzystać?
Szybkowar to popularne w ostatnich czasach urządzenie, które jest po prostu bardzo szczelnym garnkiem służącym do przyrządzania dań. Podczas gotowania potraw dochodzi w nim do wzrostu ciśnienia. Właśnie to sprawia, że temperatura wrzenia wody się podnosi, natomiast poszczególne dania błyskawicznie się dzięki temu gotują. Aby urządzenie działało w prawidłowy sposób, powinno być zawsze wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej. Na pokrywie musi znajdować się z kolei specjalny zawór bezpieczeństwa. Szybkowar przeznaczony może być do każdego rodzaju kuchenki. Możesz wobec tego zakupić urządzenie dedykowane do indukcji, kuchenki gazowej, ceramicznej lub elektrycznej. Wiele osób stawia również na osobny garnek elektryczny, który powinno się podłączyć do prądu. Urządzenia są bardzo zróżnicowane pod wieloma względami. Różnią się wielkością, pojemnością, materiałem i funkcjami, jakie wprowadzone zostały do urządzenia przez producenta.
Szybkowar to sprzęt dedykowany zwłaszcza dla zapracowanych osób, które pragną błyskawicznie zrobić obiad dla całej rodziny. W urządzeniu możesz przyrządzić zarówno proste dania, jak i trudniejsze oraz bardziej czasochłonne potrawy (np. bigos czy gołąbki). Możesz również wykorzystać go podczas robienia świątecznych przysmaków. Szybkowar przyspieszy proces gotowania, dzięki czemu będziesz mógł poświęcić czas na inne ważne przygotowania. Jeśli tylko opanujesz technikę używania sprzętu, bez problemu wykorzystasz jego najważniejsze zalety. Szybkowar nie jest trudny w obsłudze, więc nawet laik gotowania świetnie poradzi sobie z jego opanowaniem. Oto kolejne kroki, jakie należy uczynić, przygotowując obiad w szybkowarze:
- Napełnij urządzenie wodą – musi całkowicie przykryć gotowane produkty.
- Zamknij pokrywę, aby utrzymać w środku stałą temperaturę i parę wodną. Ciśnienie w szybkowarze zacznie wzrastać. Gdy osiągnie maksimum, na pokrywie z gwizdka zacznie ulatniać się nadmiar pary wodnej.
- Od tego czasu zacznij odmierzać czas, który potrzebny jest do zrobienia wybranego dania.
- Odbezpiecz gwizdek, żeby para wydobyła się z garnka. Pozostało już tylko otworzyć pokrywkę i podać rodzinie przyrządzony obiad.
Pamiętaj, aby po przyrządzeniu dania nie otwierać urządzenia zbyt szybko – inaczej możesz się poparzyć! Lepiej najpierw tylko delikatnie uchylić zawór, aby odparować szybkowar. Możesz również schłodzić go pod bieżącą wodą. Po wykonaniu tych wszystkich czynności otwórz urządzenie.
Właśnie dlatego warto rozważyć zakup urządzenia!
Szybkowar jest urządzeniem, które ma naprawdę wiele zalet. Do najważniejszych należy oczywiście skrócony czas gotowania obiadów dla całej rodziny. Dzięki urządzeniu możesz skrócić go nie dwu, a nawet trzykrotnie. Szybkowar sprawi, że ziemniaki ugotują się w zaledwie 6-7 minut, a ulubiona zupa (np. pomidorowa) w zaledwie 25-30 minut. Sprzęt ten sprawi również, że rachunki za prąd lub gaz znacznie się zmniejszą – będzie to pozytywna konsekwencja krótszego czasu przyrządzania posiłków. Poza tym potrawy gotowane w tym urządzeniu zachowają znacznie więcej właściwości odżywczych, substancji mineralnych i witamin niż dania gotowane w klasyczny sposób. Warto dodać, że potrawy z szybkowaru wychodzą znacznie lepsze w smaku i mogą też zachować swoją pierwotną barwę. Wszystko dzięki szczelnej pokrywie, która skutecznie zatrzymuje parę w środku garnka. Sprawia to, że dania zachowują również odpowiednią wilgotność i są dzięki temu smaczniejsze. Z naczyniem tym ciężko również o przypalenie obiadu – ryzyko zmniejsza się w zasadzie do minimum.
Zastanawiasz się, jaki szybkowar kupić, aby potrawy zawsze wychodziły pyszne? Chcesz, aby urządzenie posłużyło przez wiele lat? Warto wobec tego dobrze rozeznać się wśród ofert rynkowych. Najpierw zastanów się, jaki sprzęt wolisz – aluminiowy czy może ze stali nierdzewnej? Aluminiowe szybkowary zwykle są o wiele tańsze i lżejsze, a także zapewniają równomierny, więc najlepszy rozkład ciepła. Faktem jest, że szybko się nagrzewają. Niestety, bardzo szybko ucieka z nich również ciepło. Najgorzej jednak, że w wysokiej temperaturze aluminium może zacząć wydzielać różne szkodliwe substancje, które mogą być toksyczne dla naszego organizmu. Lepiej więc zdecydować się na odporne i trwałe urządzenie ze stali nierdzewnej. Szybkowar jest gorszym przewodnikiem ciepła, ale też wolniej je oddaje. Materiał urządzenia neutralny jest z kolei dla wszystkich potraw, nawet tych kwaśnych. Nie będzie w nich wobec tego żadnego metalicznego posmaku, jak bywa w przypadku gorszej jakości garnków do gotowania. Sprawdź także ten artykuł 6 sprawdzonych pomysłów na obiad w niedzielę.
To urządzenie zrobi obiad w 30 minut! Sprawdź, czy warto je kupić
Na co zwrócić uwagę, wybierając szybkowar?
Musisz pamiętać o tym, że garnek ciśnieniowy powinno się dopasować nie tylko do swoich upodobań, ale i posiadanej kuchenki. Urządzenie może być wobec tego zarówno klasyczne, jak i elektryczne. Oczywiście jeden i drugi szybkowar ma swoje zalety oraz wady. Jeśli chodzi o sprzęt klasyczny, przeznaczony on jest głównie na kuchenkę elektryczną, indukcyjną, ceramiczną lub gazową. Wiele z garnków do gotowania dostosowanych jest również wyłącznie do poszczególnych rodzajów kuchenek. Ich działanie porównać można do tradycyjnych garnków, które powinno się ustawić na wybranym rodzaju kuchenki. Klasyczne szybkowary na pewno kosztują mniej od elektrycznych, a także są znacznie prostsze w budowie. Jeśli chodzi o urządzenie elektryczne, należy je podłączyć do prądu w sposób bezpośredni. Garnek może mieć również wiele dodatkowych funkcji, które na pewno nie pojawią się w klasycznym szybkowarze. Plusem elektrycznego sprzętu jest, że można podłączyć je wszędzie – nawet w miejscu, gdzie teoretycznie wcale… nie ma kuchenki.
Powinieneś również wziąć pod uwagę, czy wolisz większy, czy może mniejszy szybkowar. Możesz bowiem kupić urządzenie zwykle o standardowej pojemności od 2 do 10 litrów. Wielkość szybkowaru zależeć będzie od tego, co chcesz w nim gotować oraz jak liczna jest twoja rodzina – to przecież dla niej chcesz przyrządzać obiady, prawda? Należy pamiętać o tym, że firmy zwykle podają całkowitą pojemność garnka. Wykorzystuje się jednak tylko jego część (np. 1/3 pojemności szybkowaru). Spowodowane jest to faktem, iż do wytworzenia pary potrzeba wolnej przestrzeni – inaczej jedzenie się nie ugotuje. Do czego można wykorzystać szybkowary o konkretnej pojemności? Garnki 4-litrowe nadają się do używania przez singli lub pary. Urządzenia 6-litrowe polecane są dla czteroosobowej rodziny, a większe szybkowary powinno się kupować przy naprawdę dużej liczbie domowników. W tak dużych urządzeniach można też robić potrawy np. na święta lub inne okolicznościowe przyjęcia.
O tych elementach urządzenia powinieneś pamiętać!
Wybierając szybkowar w sklepie, pamiętaj o jego podstawowych elementach. Dokładnie sprawdź pokrywę, ale też uchwyt garnka, jego średnicę, regulator ciśnienia i klasyczny zawór. Nie pomiń też zaworu bezpieczeństwa! Ten ostatni jest szczególnie ważny, ponieważ urządzenie pracuje przecież pod bardzo wysokim ciśnieniem, co może stwarzać zagrożenie. Wróćmy jednak do poszczególnych elementów. Jeśli chodzi o średnicę szybkowaru, musi być dostosowana do posiadanego typu kuchenki. Masz indukcję? Dopasuj więc średnicę urządzenia do pól grzejnych! Nie zapominaj również o porcjach dań, które będziesz chciał przyrządzać dla swojej rodziny. Uchwyt garnka może być jeden, ewentualnie mogą to być również dwie rączki. Gdy jest pojedynczy, musi być możliwie długi i z zatrzaskiem. W przypadku, gdy szybkowar będzie miał dwie rączki, znacznie łatwiej przesuniesz z nimi garnek (np. w przypadku chęci odstawienia gorącego dania na bok).
Nie zapominaj o tym, aby przyjrzeć się pokrywie oraz jej blokadzie. Powinna być ona wyposażona w taką blokadę, która zabezpieczy szybkowar przed otwieraniem się podczas gotowania obiadu. Blokada w pokrywie zapewni bezpieczeństwo również przed dużą ilością wydobywającej się z garnka pary wodnej. Bez zabezpieczenia niestety, ale istnieje poważne ryzyko poparzenia się podczas przyrządzania posiłku dla całej rodziny. Nie zapominaj również o klasycznym zaworze i zaworze bezpieczeństwa do garnka. Jeden powinien znajdować się w pokrywie – to on odpowiedzialny jest za usuwanie nadmiaru pary z urządzenia, a także osłania szybkowar m.in. przed wybuchem, który mógłby być konsekwencją wysokiego ciśnienia. Zawsze szukaj urządzenia ze specjalnym regulatorem ciśnienia. Może być on sprężynowy albo ciężarkowy. Dobrze, gdy będzie można raz na jakiś czas zdemontować go i sprawdzić drożność.
Ciekawe funkcje szybkowaru – czy urządzenie warte jest swojej ceny?
Jeśli chcesz kupić porządny szybkowar, który będzie służyć przez lata, warto postawić na urządzenie pomocne w przygotowywaniu różnego rodzaju posiłków. Chcesz przyrządzać w sprzęcie rozmaite obiady dla swoich najbliższych? A może pragniesz wstawić do niego różne pyszności, aby przyspieszyć gotowanie przed świętami? Warto wobec tego rozejrzeć się za szybkowarem, który będzie miał kilka ciekawych rozwiązań technologicznych i różnych funkcji. Dzięki nim można bowiem znacznie usprawnić gotowanie. Co powiesz na szybkowar z podziałką w środku? W takim urządzeniu będziesz mógł odmierzać ilość wody, a także innych płynów, które wlewasz do szybkowaru. Przyda się też specjalne pokrętło do ustawiania ciśnienia, aby gotować w garnku na różnych poziomach – dostosowując temperaturę do przyrządzanego obiadu. Warto zadbać również o to, aby w sprzęcie znalazła się wkładka do gotowania na parze. Dzięki niej przyrządzisz np. ryby, mięso i warzywa na parze, nie zanurzając ich w wodzie. Szybkowar nie ma takiej w zestawie? Bez obaw! Wkładkę można kupić jako osobny gadżet, po czym umieścić ją w urządzeniu tuż przed gotowaniem.
Kolejnym ciekawym gadżetem jest termometr, który powinien być obowiązkowym dodatkiem do każdego szybkowaru. Dlaczego? Otóż w urządzeniu nie można podnieść pokrywki, aby sprawdzać, czy woda się już gotuje. Od tego jest więc termometr, dzięki któremu można dowiedzieć się o stanie zagotowania wody lub wysokości temperatury w garnku. Jeśli woda się zagotuje, wówczas lepiej będzie można oszacować czas gotowania potrawy. Zwróć też uwagę na szybkowar z timerem, dzięki któremu można ustawić czas konieczny do przygotowania wybranego posiłku. Dobrze sprawdza się również automatyczny program gotowania, zwłaszcza dla osób rozpoczynających przygodę z przyrządzaniem dań w szybkowarze. Wówczas łatwiej będzie dobrać odpowiednie parametry pod wybraną potrawę. Aby zwiększyć komfort użytkowania urządzenia, koniecznie wybierz szybkowar dostosowany do mycia w zmywarce. Z takim urządzeniem będzie o wiele prościej w kuchni.
Na pewno zadajesz sobie teraz pytanie. Czy warto kupić szybkowar? Oczywiście! Właśnie z tym urządzeniem jesteś w stanie przygotować bowiem obiad dla całej rodziny w zaledwie pół godziny. To najlepszy sprzęt przyspieszający gotowanie posiłków, jednocześnie zachowujący ich właściwości odżywcze, substancje mineralne i cenne witaminy. Zawsze dobieraj jednak odpowiednią pojemność szybkowaru oraz jego funkcje, dopasowując wszystko pod swoje potrzeby i wymagania. Nigdy nie kieruj się ceną, a dobrą jakością urządzenia. Koniecznie opanuj też techniki gotowania potraw w szybkowarze, używając go według instrukcji załączonej przez producenta. Wówczas nie będziesz musiał obawiać i przejmować się, że gotujący szybkowar w jakikolwiek sposób będzie zagrażać ci lub któremuś z domowników.