Jak odświeżyć chleb - zobacz najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo
W naszej kulturze chleba nie powinno się wyrzucać. Od wieków chleb uważany był za święty, a wyrzucanie go do śmietnika to po prostu grzech. Poza tym marnowanie jedzenia to też marnowanie pieniędzy. Co jednak zrobić, jeśli zostało nam suche, twarde, czerstwe pieczywo, które jest już niesmaczne? Co zrobić, jeśli po imprezie mamy mnóstwo ciasta, które się zeschło? Czy można odświeżyć pieczywo lub wyroby cukiernicze? Doradzimy, jak to najlepiej zrobić, aby chlebek znów smakował jak z piekarni. Podpowiemy też, jak w łatwy i prosty sposób przechowywać pieczywo na później.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z poradami kuchennymi.
Z tego artykułu dowiesz się:
Odświeżanie chleba
Jak przechowywać świeży chlebek
Najsmaczniejszy chlebek jest świeży i chrupiący, szczególnie jeśli możemy kupić jeszcze ciepły chleb w piekarni. Niestety już następnego dnia pieczywo traci swoje walory smakowe. Rozwiązaniem jest codzienne kupowanie pieczywa. Jednak nie każdy ma czas, aby codziennie rano biegać do sklepu po świeży chlebek i bułeczki. Dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać pieczywo, aby przetrwało jak najdłużej oraz jak odświeżyć chleb.
Pieczywo pozostawione na stole wyschnie bardzo szybko. Z kolei zawinięte w foliową torbę i pozostawione na dłużej będzie pleśniało. Lepszym rozwiązaniem jest przechowywanie pieczywa w lnianym woreczku, który pozwoli mu oddychać.
Pieczywo należy przechowywać w pojemniku z drewna, metalu, ceramiki lub tworzywa sztucznego. Chlebak ustawiamy w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu pojemnik na chleb warto przewietrzyć oraz przetrzeć octem i pozostawić do wyschnięcia. Dzięki temu unikamy psucia się i pleśnienia pieczywa.
Nie warto wkładać pieczywa do lodówki, gdyż w tych warunkach dużo szybciej czerstwieje. Nadmiar kupnego pieczywa możemy również zamrozić i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby.
Czy odświeżanie chleba jest możliwe
Według naszej tradycji, pieczywa nie należy wyrzucać. Czerstwe pieczywo uważane jest za zdrowsze dla żołądka niż świeżutkie i chrupiące. Nie jest jednak tak smaczne. Po paru dniach, jeśli nie zdążymy go zjeść, chleb staje się twardy i mocno niesmaczny. Czy istnieje sposób, aby odświeżyć czerstwe pieczywo?
W takim przypadku nasze babcie zalecały, aby bochenek chleba namoczyć w wodzie, a następnie zapiekać go w piekarniku. Metoda ta dawała dobre rezultaty. Miąższ chleba stawał się z powrotem miękki i smaczny, za to skórka stawała się gruba i twarda i trzeba było ją odkroić. Jakie obecnie mamy sposoby na odświeżenie chleba. A może szukasz pomysłów na coś do chleba? Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić masło czosnkowe.
Najlepsze metody jak odświeżyć chleb
Jak odświeżyć chleb w mikrofali
Chleb i bułki można odświeżyć w kuchence mikrofalowej. W tym celu należy owinąć chleb lub bułkę nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Inny sposób to nawilżenie chleba mlekiem przy pomocy silikonowego pędzelka. Tak przygotowany chleb umieszczamy w mikrofali, którą nastawiamy na pełną moc. Chleb trzymamy w mikrofali 10 sekund. Po wyjęciu pieczywo jest znacznie smaczniejsze.
Jest to metoda szybka, która pozwoli ci cieszyć się smaczniejszym i świeższym pieczywem na śniadanie. Metoda ta świetnie zda egzamin, gdy rano wstajesz do pracy i okazuje się, że zostało ci tylko suche, czerstwe pieczywo. W mikrofali nie uzyskasz świeżutkiego pieczywa jak prosto z piekarni, lecz będzie ono dużo smaczniejsze.
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo w piekarniku
Odświeżanie chleba w piekarniku zajmie trochę więcej czasu, lecz jest bardziej skuteczne. Ponadto, dzięki tej metodzie, chleb i bułki z piekarnika odzyskają miękki miąższ i chrupiącą skórkę oraz aromat jak z piekarni.
Aby odświeżyć czerstwe pieczywo, należy zwilżyć je wodą i owinąć w folię aluminiową. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 140-150 stopni i włóż pieczywo do gorącego piekarnika. Bochenek chleba będzie potrzebował 15-20 minut do odświeżenia. Natomiast małe bułki wystarczy trzymać w piekarniku tylko 5 minut.
Inna metoda przy użyciu piekarnika polega na umieszczeniu w piekarniku naczynia z wodą. Na niższej półce w piekarniku umieść naczynie z wodą. Następnie nagrzej piekarnik i na wyższej półce umieść pieczywo, które chcesz odświeżyć. Odświeżanie pieczywa tą metodą powinno trwać około jednej do półtorej godziny.
Odświeżanie chleba przy pomocy selera i jabłek
Okazuje się, że dobrym sposobem na odświeżenie pieczywa jest zastosowanie jabłek lub selera naciowego. Jest to dobry sposób na odświeżenie chleba pokrojonego na kromki. Aby odświeżyć kromki chleba umieszczamy je w szczelnym pojemniku na żywność. Następnie wkładamy tam kawałki obranego jabłka lub 2 łodygi selera naciowego. Pojemnik wkładamy do lodówki i trzymamy tam przez noc. Rano kromki chleba i bułki powinny być miękkie i świeższe.
Kromki chleba i bułki możemy również odświeżyć nad parą. W tym celu należy przygotować duży garnek i sitko, które można na nim zawiesić. Do garnka wlewamy wodę, tak aby sitko się w nim nie moczyło. Na sitku kładziemy kromki chleba lub bułki, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po 2-3 minutach kromki są już świeże i smaczne.
Czy można odświeżyć ciasto i wyroby piekarnicze
Często zdarza się, że po świętach lub przyjęciu zostaje nam dużo ciasta, pączków, pasztecików, kulebiaków czy słodkich rogalików. Szkoda je wyrzucać, szczególnie że wyroby te nawet po kilku dniach nadają się do odświeżenia. Warto jednak pamiętać o podstawowej zasadzie, że wyroby piekarnicze, ciasta i ciasteczka można odświeżać tylko raz. Po odświeżeniu należy je spożyć tego samego dnia.
Aby odświeżyć wyroby piekarnicze, potrzebujemy dużą blachę, którą smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nią ciasta do odświeżenia i wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Pamiętajmy o tym, aby nie odświeżać jednocześnie wyrobów wyrobów o różnych smakach. Dla przykładu, nie warto odświeżać w piekarniku razem pasztecików i słodkich ciastek, gdyż zapachy się pomieszają, a ciasteczka, które przeszły zapachem pasztetu nie będą się nadawały do jedzenia.
Jak nie marnować pieczywa
Odświeżanie pieczywa to jeden ze sposobów, aby oszczędzać jedzenie. Jest to jednak zadanie trochę pracochłonne. Znacznie lepszym sposobem dobrego gospodarowania żywnością, a co za tym idzie oszczędzania pieniędzy, jest zamrażanie. Chleb, bułki i wyroby cukiernicze doskonale nadają się do zamrażania, jeśli masz ich za dużo i chcesz je zachować na później. Należy jednak zachować kilka zasad:
- zamrażamy w szczelnej torebce bez dostępu powietrza,
- zamrażamy tylko raz,
- zamrażamy jak najszybciej, gdy pieczywo jest jeszcze świeże,
- nie trzymamy pieczywa w zamrażalniku dłużej niż kilka miesięcy.
Aby po rozmrożeniu pieczywo zachowuje swoje walory smakowe, najlepsze jest rozmrażanie chleba w piekarniku. Możemy to zrobić dwoma sposobami. Pierwszy to rozmrażanie chleba w piekarniku od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Chleb wyjmujemy z plastikowej torby i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 40 minut. Po tym czasie chleb i bułki z piekarnika będą smakowały jak świeżo upieczone.
Rozmrażanie chleba w piekarniku drugim sposobem polega na włożeniu go do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10-15 minut. Pieczywo musi być pozostawione w tej samej torebce, w której było zamrożone. Najpierw pieczywo rozmrażamy w temperaturze pokojowej, a do piekarnika wkładamy nie wyjmując z foliowej torebki. Dzięki temu chleb i bułki z piekarnika, ładnie się odświeżą i nie wysuszą.