Najlepsze źródła magnezu w jedzeniu – co wybierać?
Magnez jest w organizmie człowieka jest niezbędny do prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, wpływa na pobudliwość tkanki nerwowej i mięśniowej, kurczliwość mięśni, a także korzystnie oddziałuje na funkcje mózgowe. Jego niedobór obniża odporność, zwiększa podatność na stres i skutkuje skurczami mięśni. Gdzie występuje i jak zapobiegać jego niedoborom?
Magnez – zapotrzebowanie
Magnez jest składnikiem szeroko rozpowszechnionym w różnych produktach spożywczych. Zapotrzebowanie na magnez, różni się w zależności od:
- Wieku
- Płci
- Aktywności fizycznej
- Narażenia na stres
- Ciąża i karmienie piersią
Zazwyczaj, u dorosłych kobiet średnie dzienne zapotrzebowanie na magnez oscyluje w granicach 310 mg, natomiast u mężczyzn około 420 mg na dobę.
Magnez – występowanie w żywności
Magnez występuje w wielu produktach. Wśród tych najbardziej bogatych w magnez wymienia się:
- Pełnoziarniste produkty zbożowe
- Rośliny strączkowe
- Orzechy i nasiona
- Kakao
- Niektóre owoce i części zielone roślin
Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jajka, mięso, masło, sery, jogurty i inne produkty mleczne zawierają niewielkie ilości tego składnika. W poniższej tabeli przedstawiono produkty z największą zawartością magnezu w przeliczeniu na 100 gramów.
Produkt |
Zawartość magnezu [mg] |
Dynia pestki |
540 |
Otręby pszenne |
490 |
Mak niebieski |
458 |
Kakao 16% proszek |
420 |
Siemię lniane, nasiona |
392 |
Sezam, nasiona łuskane |
377 |
Orzechy brazylijskie |
376 |
Nasiona chia |
335 |
Słonecznik, nasiona |
325 |
Zarodki pszenne |
314 |
Migdały, łuskane |
268 |
Orzechy nerkowca |
260 |
Kasza gryczana |
218 |
Soja |
216 |
Fasola biała |
169 |
Czekolada gorzka |
165 |
Kasza bulgur |
164 |
Ryż brązowy |
143 |
Orzechy laskowe |
140 |
Płatki owsiane |
129 |
Groch |
124 |
Orzechy włoskie |
99 |
Czekolada mleczna |
97 |
Chleb żytni razowy |
64 |
Soczewica czerwona |
71 |
Banany |
33 |
Magnez – co wpływa na przyswajalność?
Warto wiedzieć, że na przyswajalność magnezu ma wpływ wiele czynników. Przede wszystkim, kiedy występuje niedobór tego składnika w organizmie, jego przyswajalność z pożywienia może wynosić nawet 80%. Przeciętnie, u zdrowych osób oscyluje w granicach 30-50%. Suplementacja niektórych składników takich jak żelazo, cynk czy wapń może zmniejszać wchłanianie magnezu. Podobnie działa duża zawartość w diecie sodu, fosforu, błonnika, szczawianów czy fitynianów. Z kolei, witamina B6, białko, a także ksylitol i sorbitol zwiększają przyswajanie magnezu.
źródło: artykuł "Magnez – jaki jest najlepiej przyswajalny? Węglan, chlorek, siarczan, tlenek czy mleczan?" z aptekaolmed.pl
Co zrobić kiedy dieta to za mało?
W niektórych przypadkach, ze względów zdrowotnych pełnoziarniste produkty zbożowe, a także orzechy czy nasiona mogą być ograniczane. Wtedy z pomocą przychodzi odpowiednia suplementacja. W aptekach dostępnych jest wiele różnych preparatów i suplementów diety z magnezem, zawierających chlorek, siarczan, cytrynian, mleczan, węglan, szczawian, tlenek magnezu. Wśród soli nieorganicznych najlepiej przyswaja się chlorek oraz siarczan magnezu, natomiast z organicznych – cytrynian. Warto wybierać preparaty zawierające dodatkowo witaminę B6, zwiększającą przyswajalność magnez. Dla osób, które mają problemy z żołądkiem najlepiej sprawdzą się tabletki powlekane. Przy wyborze należy zwrócić nie tylko uwagę na rodzaj soli magnezu, ale także ich zawartość w jednej kapsułce.
Magnez jest składnikiem występującym naturalnie w żywności, w szczególności pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach, roślinach strączkowych. Jego odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.
Przypisy
- Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
- Ciborowska H. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo PZWL, 2014.
artykuł sponsorowany