Jakie są założenia diety bezglutenowej i na jakich produktach bazuje?
Dieta bezglutenowa z roku na rok zdobywa nowych sympatyków. Często są to te osoby, które po spożyciu produktów z glutenem odczuwają dolegliwości w postaci bólów brzucha, zmian skórnych i złego samopoczucia. Jakie są założenia diety bezglutenowej i na jakich produktach ona bazuje? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.
Dieta bezglutenowa – co powinieneś o niej wiedzieć?
Dieta bezglutenowa opiera się na usunięciu z jadłospisu wszelkich dań, potraw i produktów, które w swoim składzie zawierają gluten. Może on bowiem prowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości – bólu brzucha, biegunki, przewlekłych bólów głowy. Są one typowe dla osób z nietolerancją pokarmową, cierpiących na celiakię, nadwrażliwość, alergię pokarmową. Mogą też pojawiać się u pacjentów z zespołem jelita drażliwego czy zespołem nieszczelnego jelita. W tego typu sytuacjach eliminacja produktów szkodliwych może doprowadzić do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.
Lista produktów obfitujących w gluten
Pszenica, jęczmień, żyto i owies – to podstawowe zboża, które zawierają gluten, a przez to mogą być potencjalnie niekorzystne dla zdrowia osób nietolerujących tej substancji. Jeśli odczuwasz konkretne dolegliwości po spożyciu potraw mających w swoim składzie gluten, czas rozważyć ich eliminację. Warto odstawić posiłki złożone z makaronów, płatków owsianych, kawy zbożowej, pierogów, pizzy, klusek. Należy też unikać spożywania piwa, ciast, czekolad czy cukierków. Niestety również wyroby mięsne, ale też śmietana czy jogurt mogą zawierać gluten. Dlatego istotne jest przed włożeniem ich do koszyka sprawdzenie, czy w składzie nie znajduje się mąka.
Najlepsze zamienniki produktów glutenowych
Jeśli nie wyobrażasz sobie raz na jakiś czas nie zjeść spaghetti czy zupy pomidorowej z makaronem, mamy dla Ciebie dobrą informację. W sklepach znajdziesz bez problemu szeroką gamę makaronów bezglutenowych, przygotowanych na bazie tapioki, zielonego groszku, amarantusa, ciecierzycy czy ryżu. Nie powodują one przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a potrafią być równie smaczne co tradycyjne. Również fani pieczywa będą ukontentowani, mogąc sięgać po wafle ryżowe.
Jakie produkty są wolne od glutenu?
Glutenu nie uświadczysz w orzechach, dlatego do codziennej diety możesz włączyć między innymi masła orzechowe. Choć kaloryczne, są źródłem cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrej jakości masła i kremy orzechowe kupisz w sklepie internetowym https://www.bodypak.pl/pl/346-masla-orzechowe-i-kremy. Produkty, które możesz z powodzeniem jeść, będąc na diecie bezglutenowej, to również owoce, ale też jaja, warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza, rośliny strączkowe, amarantus, tapioka, maniok czy soja. Także produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa sprawdzą się w przypadku osób, które nie tolerują glutenu. Wybór tego rodzaju artykułów jest coraz większy, a same produkty wraz z rosnącą popularnością coraz przystępniejsze cenowo.
artykuł sponsorowany