Jaki powinien dobry i zdrowy posiłek dla dziecka

Na czym powinny opierać się przepisy na dania obiadowe dla dzieci

Rodzice mają do dyspozycji mnóstwo poradników jak karmić dzieci, a mimo to skomponowanie prawidłowej diety i prawidłowe karmienie dzieci jest nadal trudnym wyzwaniem. Dzieci mają znacznie bardziej wyostrzony zmysł smaku niż dorośli. Dlatego też tak wiele potraw im nie smakuje. Ponadto szybko się nudzą. Nie można im też przemówić do rozsądku, że jakieś danie jest po prostu zdrowe.

Dieta dla dzieci powinny być zbilansowane i zawierać odpowiednie ilości witamin, białka i węglowodanów. Obecnie uważa się, że obiad dla dziecka powinien być w co najmniej 50% warzywny, zaś pozostałe składniki powinny obejmować białka i węglowodany. Jest to ważne, gdyż dziecko znajduje się w fazie wzrostu, zaś podawanie mu słodyczy lub wysoko przetworzonej żywności, a tym bardziej fast food, nie dostarcza organizmowi odpowiedniego budulca, zarówno dla ciała jak i mózgu.

Dlaczego dzieci nie lubią warzyw

Wzmożony problem otyłości i nadwagi dotyka także dzieci. Jako ludzie mamy upodobanie do słodyczy i mięsnego smaku umami. Jest to spowodowane prawdopodobnie faktem, że takie produkty należało zdobyć dużym wysiłkiem. Natomiast proste jedzenie warzywne było łatwo dostępne i przed wiekami po prostu je znajdowano. Upodobanie to sprawia duże problemy w czasach, gdy jedzenia jest pod dostatkiem a producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i ciekawymi smakami. Kontrolowanie tego jest bardzo trudne dla dorosłych. Dzieci zaś nie rozumieją problemu. Dlatego też rodzice, którzy starają się zapewnić dziecku zbilansowaną, zdrową dietę, mają duży problem z marudzeniem przy jedzeniu.

Najlepsze pomysły, jak sprawić, aby dzieci jadły bez marudzenia:

  • tworzymy dania kolorowe i atrakcyjne wizualnie,
  • wyrabianie dobrych nawyków żywieniowych przez włączanie dzieci do wspólnego przygotowywania posiłków i nakrywania do stołu,
  • dawanie dobrego przykładu,
  • zapoznawanie dziecka z różnymi smakami,
  • pyszny i zdrowy deser po obiedzie zamiast smakołyków między posiłkami,
  • unikamy dań mocno przyprawionych, słonych,
  • unikajmy potraw twardych i trudnych do pogryzienia,
  • unikamy nadmiernego podjadania między posiłkami i nagradzania dzieci słodyczami,
  • unikamy rozpraszania dziecka przy jedzeniu.

O ile dorośli preferują dania wytrawne, to dzieci wolą potrawy słodkie. Dlatego też unikajmy mocnego solenia i przyprawiania dań. Idealnym składnikiem dań dla dziecka jest marchew, która posiada naturalną słodycz. Dobrym pomysłem są także słodkie bataty. Mięso musi być miękkie, najlepiej mielone, bez żyłek i włókien i łatwe do pogryzienia.

Jeśli chcemy, aby dzieci jadły odpowiednią ilość warzyw, należy ograniczyć te o bardzo intensywnym smaku lub o smaku nijakim, jak:

  • brukselka,
  • szpinak,
  • cebula,
  • jarmuż,
  • seler,
  • brokuł.

Dzieciom bardziej odpowiadają warzywa o delikatnym smaku lekko słodkim lub lekko umami. Do warzyw szczególnie lubianych przez dzieci należą:

  • marchew,
  • ziemniaki,
  • kalafior,
  • pomidory,
  • ogórki.

Nielubiane warzywa można bardzo łatwo przemycić w zupie krem, o tak skomponowanych składnikach, że ogólny smak jest delikatny i lekko słodkawy lub mięsny. Warto, aby zupa nie zawierała mocnych przypraw, które “drapią w gardle” oraz kawałków warzyw, które dziecko zostawi.

Najlepsze przepisy na zdrowe i smaczne dania dla przedszkolaka i dla niejadka

Przygotowanie obiadu dla przedszkolaka jest trudne, gdyż dzieci w tym wieku bardzo marudzą przy jedzeniu i odmawiają przyjmowania pokarmów, które im nie smakują. Szczególnie duże problemy sprawia jedzenie warzyw. Dzieci nie lubią także potraw słonych, mocno przyprawionych, twardych i trudnych do pogryzienia.

Właśnie w okresie między 2 a 5 rokiem życia następuje spowolnienie wzrostu w stosunku do wieku niemowlęcego. Dlatego też mniejsza chęć do jedzenia jest zjawiskiem normalnym. W tym okresie rodzice starają się przestawić dziecko na normalne jedzenie jak dla dorosłych, co stwarza duże trudności. Dzieci buntują się przeciw nowym, nieznamy smakom, szczególnie wyrazistym. Irytacja rodziców, zmuszanie do jedzenia tylko powiększa problem. Problem niejadków może wynikać także z dużej ilości przekąsek między posiłkami i drobnych nagród jakie dzieci dostają w formie słodyczy.

Zupy krem są dobrym sposobem na przemycenie warzyw w diecie dziecka. Zmiksowaną zupę łatwiej zjeść. Nie ma ona kawałków, które dziecko będzie odrzucać. Zupa krem to także prosty sposób na szybki obiad, gdyż przepisy zawierają mało składników. Aby zupa była bardziej pożywna dodajemy do niej makaron, najlepiej w różnych kształtach lubianych przez dzieci. Możemy także dodać pokrojone parówki, kawałki ugotowanego kurczaka, pulpeciki mięsne, grzanki lub kawałki polenty, czy też miękkie kluseczki.

Świetnym daniem dla przedszkolaków lub dzieci szkolnych są dania z miękkiego mięsa. Najlepiej sprawdzi się miękkie i łatwe do przygotowania mięso z kurczaka. Idealne są pulpeciki z mięsa mielonego, które podajemy z sosem, zaś jako dodatek można podać makaron, ryż, kluseczki lub ziemniaki. Sprawdź także ten artykuł: 10 pomysłów na szybki obiad - proste i błyskawiczne przepisy.

Prosty i łatwy pomysł na obiad dla dzieci szkolnych

Obiad dla dzieci szkolnych powinien być energetyczny, tak aby dziecko miało siłę i energię do odrabiania lekcji i nie było senne. Dzieci bardzo lubią węglowodany i dania z makaronem. Nie należy jednak podawać węglowodanów w nadmiarze, gdyż mogą powodować senność i dziecko znudzi się przy odrabianiu lekcji. Zdrowy obiad powinien być w połowie warzywny i zawierać porcję mięsa i węglowodanów. Pamiętajmy, aby dania nie były mocno przyprawione, gdyż dzieci wolą delikatne smaki.

Dobry pomysł na obiad dla dzieci:

  • pulpety z mięsa mielonego,
  • dania z makaronem z sosem,
  • kluski leniwe na słodko,
  • naleśniki, placki, pierogi czy omlety na słodko,
  • surówki z przewagą słodkiej marchewki i jabłka.

Obiad dla dziecka powinien zawierać słodki deser na koniec. Dzięki czemu dziecko szybko zje pierwsze i drugie danie, aby otrzymać deser. Najlepszym rozwiązaniem jest podawanie słodkich owoców, sałatek owocowych lub koktajli mlecznych z owocami.

Pomysł na obiad dla dzieci - najciekawsze przepisy na szybki, prosty i zdrowy obiad dla przedszkolaka, dzieci szkolnych i dla niejadka

Pulpety dla dziecka

Pulpety i różnego rodzaju miękkie kotleciki z sosem są idealnym daniem dla dziecka, gdyż są miękkie, łatwe do pogryzienia i smaczne.

Składniki dla 4 porcji:

  • Mięso mielone z indyka 320 g,
  • Cebula 120 g,
  • Bułka pszenna 40 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Mleko 3,2% 80 ml,
  • Pomidory w puszce 160 g,
  • Serek śmietankowy 80 g,
  • Masło 40 g,
  • Koperek ogrodowy świeży 12 g,
  • Natka pietruszki 12 g.

Bułkę pszenną zalej mlekiem i zblenduj na gładką masę. Do masy dodaj mięso, jajko i rozpuszczone masło. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dodaj utartą cebulę i wymieszaj masę na pulpety. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego i odrobiny octu. Formuj kotleciki i wrzucaj na gorącą wodę. Gotuj 15 minut. Zrób sos z pomidorów z puszki i serka śmietankowego. Podawaj pulpety polane sosem.

Kluski leniwe dla dzieci

Kluski leniwe stanowią fajną propozycję na danie na słodko, które zawiera również cenne białko.

Składniki na 6 porcji:

  • Ser twarogowy chudy 120 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Mąka pszenna typ 500 36 g,
  • Cukier 6 g.

Twaróg wymieszaj z jajkiem. Dodaj mąkę i wymieszaj całość na gładką masę. Na desce wysypanej mąką uformuj wałek i pokrój go ukośnie na paski. Ugotuj wodę. Wrzucaj kluseczki na gotującą wodę i wyjmuj, gdy wypłyną.

Makaron ze szpinakiem dla dzieci

Szpinak należy do warzyw o mdłym smaku, którego dzieci nie lubią. Jednak przemycony w daniu z makaronem, będzie doskonałą propozycją, także dla niejadka.

Składniki dla 4 porcji:

  • Makaron kolorowy penne 267 g,
  • Szpinak mrożony 300 g,
  • Cebula 67 g,
  • Jogurt grecki pełnotłusty 200 g,
  • Czosnek 3 g,
  • Masło klarowane 7 g,
  • Ser gouda 27 g.

Na patelni zeszklij utartą cebulę i czosnek. Zagotuj w garnku szpinak mrożony. Dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną cebulę. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość. Podawaj posypany tartym serem.

Potrawka z kurczaka dla dzieci

Potrawka jest świetnym daniem dla dziecka, gdyż zawiera miękkie mięso, warzywa, delikatne przyprawy.

Składniki dla 4 porcji:

  • Piersi kurczaka bez skóry 600 g 3 sztuki,
  • Marchewka mrożona 150 g,
  • Groszek zielony mrożony 150 g,
  • Masło klarowane 30 g 3 łyżki,
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 20 g 2 łyżki,
  • Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki.

Mięso i warzywa ugotuj do miękkości w wodzie. Na patelni zrób zasmażkę z masła klarowanego i mąki. Dodaj bulion oraz ugotowane mięso i warzywa. Krótko podsmaż, aby płyn się zredukował. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Placki ziemniaczane dla dzieci

Dzieci uwielbiają różnego rodzaju placki. Placki ziemniaczane na wytrawnie są dobrym sposobem unikania potraw na słodko i sypania cukru.

Składniki dla 4 porcji:

  • Ziemniaki późne 600 g 3 duże sztuki,
  • Cebula 200 g 1 duża sztuka,
  • Bataty 400 g,
  • Płatki owsiane 200 g,
  • Jajko 4 szt.

Ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj cebulę. Płatki owsiane namocz w wodzie. Wymieszaj składniki, dodaj sól do smaku. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenie wyłóż placki. Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej