Dania z Ukrainy – co jedzą sąsiedzi ze wschodu?

Jak powstała kuchnia ukraińska? Czym charakteryzują się wschodnie potrawy?

Kuchnia ukraińska powstała dzięki mocnemu wpływowi otaczających Ukrainę państw, a także ich kultur. W smakach ukraińskich można wyczuć wiele różnych wpływów kulinarnych, zwłaszcza rosyjskich, tatarskich, żydowskich, rumuńskich, ormiańskich, a nawet polskich. Dlaczego? Otóż historia kuchni ukraińskiej powiązana jest z historią polityczną Ukrainy. Charakterystyczna kuchnia związana jest też z narodem ukraińskim, zbudowanym z ludzi o wielu różnych kulturach. Raczej na próżno szukać w tym państwie jednej słusznej tradycji kulinarnej. Ukraina charakteryzuje się bowiem podziałem na regiony, z których każdy ma swoją osobną tradycję kulinarną i przypisane do niej potrawy. Spróbujmy uschematyzować kilka ukraińskich regionów według tego, co się w nich przygotowuje i spożywa.

  1. Bukowina Północna – w tej historycznej części Ukrainy najwięcej jest wpływów rumuńskich. Właśnie tam jada się mamałygę, która jest gotowaną na gęsto kaszą kukurydzianą. Co ciekawe, mamałygę powinno się kroić nitką.
  2. Lwów – tam doszukać się można przede wszystkim wpływów żydowskich, ormiańskich i polskich.
  3. Krym – gdy jeszcze należał do Ukrainy, znaleźć można było tam wpływy wielu kultur, w tym rosyjskiej i tatarskiej. Właśnie tam jedzono najwięcej baraniny. Na Krymie narodził się też płow, a więc słynny ryż z mięsem oraz warzywami.

Czy kuchnia ukraińska jest zdrowa?

W porównaniu do wielu rarytasów pochodzących z innych kuchni ukraińskie przysmaki są bardzo wartościowe i zdrowe. Większość z nich jest naturalna, ponieważ na Ukrainie używa się niewielu dodatków czy konserwantów. Na próżno szukać w ukraińskich przysmakach chemii, jaką znaleźć można np. w niektórych przekąskach z zachodu. Sporo ukraińskich smakołyków robionych jest własnoręcznie, zatem z naturalnych składników. Są one dostępne dla wszystkich, ponieważ produkty sprzedaje się na lokalnych targach – często naprawdę ogromnych i bogato wyposażonych.

Warto przynajmniej raz wybrać się na jeden z ukraińskich targów, aby upolować tam zdrowe i wartościowe produkty. Jeśli jednak nie ma się takiej możliwości, ukraińskie przysmaki kupić można w sklepie internetowym Foodex24.pl. Znaleźć tam można wiele produktów spożywczych ze wschodu, np. słoninę, kawior, zaprawy do barszczu, kwasy chlebowe czy słynne ukraińskie słodycze.

Dania kuchni ukraińskiej – które z nich warto spróbować?

Niepowtarzalne smaki wschodu, czyli ukraińskie specjały

Dania ukraińskie są niepowtarzalne, aromatyczne i bardzo pożywne. W potrawach doszukać można się przede wszystkim świeżych składników z lokalnych ryneczków. Ukraińska kuchnia bazuje na mące, ale też warzywach i kaszach. Na Ukrainie jada się również mięso oraz ryby, które sprzedawane są na największych targowiskach (np. Privoz Market w Odessie). Co ważne, ukraińskie dania są proste w przygotowaniu i jest to ich ogromna zaleta. Raz, że nie ma problemu z dostępnością produktów, aby potrawę przyrządzić. A dwa, że dzięki swej prostocie dania te są zdrowe i pożywne. Oto kilka specjałów, które naprawdę warto spróbować, będąc na Ukrainie:

  • Barszcz ukraiński – w zupie rządzą buraki z jarzynami, koniecznie z dużą ilością czosnku i śmietany. Oprócz czerwonego barszczu na Ukrainie zjeść można też barszcz zielony, przygotowywany ze szczawiu na zimno.
  • Kapuśniak zaporoski – dawniej było to jedno z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Zupę z kiszonej kapusty powinno robić się na wędzonym boczku.
  • Pielmieni – pierożki z mięsnym farszem, które mają nietypowy okrągły kształt.
  • Czebureki – duże pierogi z farszem, w którym znajduje się drobniutko pokrojone, często dość tłuste mięso.
  • Deruny – placki ziemniaczane, podawane zwykle z gęstą śmietaną.

Wśród przysmaków ukraińskich ciężko nie wymienić też sało, a więc słoniny. Niektórzy Ukraińcy uznają ją wręcz za… narodowy przysmak. Popularne są również słodycze, najczęściej tworzone z połączenia maku, bakalii oraz miodu. Wśród ukraińskich napojów wyróżnia się z kolei kwas chlebowy, który w ukraińskich gospodarstwach domowych wytwarzany jest od setek lat. Często można kupić go na ulicy, sprzedawanego bezpośrednio z beczki. Kwas chlebowy wręcz idealnie gasi pragnienie w upalne dni.

Warto wiedzieć…

Kuchnia ukraińska, którą znamy dziś, zaczęła wykształcać się tak naprawdę dopiero ok. XVIII / XIX wieku. Właśnie wtedy formować zaczęła się bowiem narodowość mieszkańców Ukrainy – co nie zmienia faktu, że wcześniejsze wydarzenia historyczne również mocno wpłynęły na kulinaria tego państwa. Za kluczową uznać można uprawę żyta, które na Ukrainie do dziś jest podstawą przy wypiekaniu pieczywa. Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Skąd wzięła się miłość Ukraińców do tłustych mięs? Otóż jest ona pozostałością po wielu latach głodu, kiedy to jedzenie musiało przede wszystkim posilić całą rodzinę i sprawić, aby przetrwali. Tłuste mięsa dostarczały ludziom zarówno kalorii, jak i energii na cały dzień – właśnie stąd takie, a nie inne upodobania kulinarne na Ukrainie.

Artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny