Pomidorówka - klasyczna zupa kuchni polskiej

Zupa pomidorowa w kuchni polskiej

Pomirodówka należy do kanonu zup w kuchni polskiej. Można powiedzieć, że jest to jedna z najbardziej lubianych i popularnych zup. Pyszna, domowa zupa pomidorowa podawana przez nasze babcie, niegdyś robiona była z rosołu. Według tradycji na uroczysty niedzielny obiad podawano rosół. Natomiast w pozostałe dni tygodnia z rosołu tego robiono inne zupy, jak pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, krupnik i wiele innych. Obecnie preferujemy bardziej dietetyczne i lekkie sposoby gotowania.

Pomidor jest rośliną jednoroczną, którą od wieków uprawiano w Ameryce Południowej. Pochodzi z Peru, zaś do Europy przywieziono go po odkryciach geograficznych. Bardzo szybko zadomowił się, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, gdyż ma nieco mięsny smak i szerokie zastosowanie. Pomidory pozwalają na wyrób sosów o różnej gęstości, przecierów, koncentratów i przetworów, które idealnie nadają się do zup.

Do Polski uprawa pomidorów i zastosowanie ich w kuchni dotarły późno, bo dopiero w XIX wieku. Zaś prawdziwą karierę zrobiły dopiero w XX wieku. W Polsce znalazły świetnie warunki uprawy, jednak z uwagi na krótki okres wegetacyjny muszą być uprawiane z rozsady. Ich uprawa jest jednak tak łatwa, że można je z powodzeniem hodować w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie.

Czy domowa pomidorówka jest zdrowa

Nikogo nie trzeba przekonywać, że pomidory są bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy A, E i C. Wystarczy zjeść 2 pomidory, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Szczególnie wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Warto wiedzieć, że likopen nie traci wartości pod wpływem obróbki cieplnej. W gotowanych potrawach i przetworach jest ich nawet więcej. Dlatego też zupa pomidorowa dostarcza nam sporą dawkę cennego likopenu.

Niestety masowo produkowane pomidory są znacznie uboższe w wartości odżywcze, szczególnie że w celu dłuższego przechowywania rozwój pomidorów jest sztucznie wstrzymywany. W skutek licznych krzyżówek pomidory zatraciły swój smak i aromat. Dlatego też w miarę możliwości należy zaopatrywać się w pomidory lokalne, dojrzewające w słońcu.

Gotując zupę pomidorową warto wybierać jak najbardziej naturalne i świeże składniki, unikając gotowych zup z puszki, produktów przetworzonych, jak pomidory z puszki czy kostki rosołowe. Wykonanie zupy pomidorowej nawet wegetariańskiej lub wegańskiej jest dość łatwe i można ją dość szybko zrobić samemu w domu ze świeżych produktów.

Jak zrobić zupę pomidorową - składniki i przepis

Na czym ugotować dobrą, domową zupę pomidorową - podstawowe składniki

Klasyczną zupę pomidorową robiło się z rosołu, który pozostał z niedzielnego obiadu. Rosół lub bulion mięsny stanowi najlepszą bazę do wszelkiego rodzaju zup. Ale nie jest to jedyna baza. Ugotowanie rosołu lub bulionu mięsnego lub warzywnego jest dość czasochłonne, dlatego też wybieramy czasami inne rodzaje bazy do zupy.

Podstawą zupy jest bulion lub jakikolwiek tłuszcz, gdyż niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Ponadto do zupy potrzebne będą pomidory pod różnymi postaciami oraz przyprawy. Na koniec zupę zabielamy śmietaną lub, w wersji wegetariańskiej, mlekiem kokosowym.

Na czym można ugotować zupę pomidorową:

  • na rosole, bulionie mięsnym lub warzywnym,
  • na maśle,
  • na kostce rosołowej,
  • na żeberkach,
  • na kurczaku lub mięsie wołowym.

Podstawą zupy pomidorowej są oczywiście pomidory. Do zupy możemy użyć:

  • świeże pomidory,
  • passata pomidorowa,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pomidory z puszki,
  • sok pomidorowy,
  • domowy przecier pomidorowy.

Zupę pomidorową z reguły podajemy z ryżem, ale możliwe są także inne dodatki do obiadu jak:

  • zupa pomidorowa z ryżem,
  • zupa pomidorowa z makaronem,
  • zupa pomidorowa z soczewicą,
  • zupa pomidorowa z mozzarellą,
  • zupa pomidorowa z ziemniakami.

Przepis na pyszną zupę pomidorową na mięsie według klasycznego przepisu

Jak zrobić zupę pomidorową według klasycznego przepisu? Klasycznym przykładem jest przepis na zupę pomidorową na żeberkach. Zupa wymaga ugotowania mięsa. Możemy wykorzystać też gotowy rosół mięsny lub bulion warzywny.

Zupa pomidorowa, a także jak zrobić zupę pomidorową i krem z pomirodów
Sposoby i przepisy, jak zrobić zupę pomidorową oraz najlepsze przepisy na pomidorówkę

Składniki na zupę dla 4 osób:

  • Pomidory w puszce 400 g - 1 puszka
  • Przecier pomidorowy bez soli 250 g - 0,5 opakowania,
  • Marchewka 90 g - 2 sztuki,
  • Cebula 100 g - 1 szt,
Pietruszka 60 g - 1 szt,
  • Seler korzeniowy mrożony 60 g - 1 duży plaster,
  • Makaron bezjajeczny 300 g - 3/4 opakowania,
  • Żeberka wieprzowe 500 g,
  • Śmietana 18% 150 g - 3/4 opakowania.

Zaczynamy od ugotowania żeberek. Do mięsa wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki warzywa i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki oraz przyprawy i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Do małej miseczki wlewamy trochę zupy i dodajemy śmietaną. Mieszamy i dopiero tym zabielamy zupę. Podajemy z osobno ugotowanym makaronem.

Dobrą zupę pomidorową można ugotować także na innym mięsie. Szczególnie nadaje się do tego wołowina i kurczak. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej dietetyczna gotujemy ją po prostu na maśle. Zaś wegetarianie wybierają bulion warzywny. Sprawdź także ten artykuł: Jak zagęścić zupę? Oto 5 najlepszych metod na zaprawienie zupy.

Czy można ugotować wegańską zupę pomidorową

Pomidorowa jest typową zupą na mięsie. Jak sobie zatem radzą weganie? Najlepszy przepis na wegańską zupę pomidorową wygląda następująco.

Składniki:

  • Bulion warzywny 1000 ml,
  • Pomidory w puszce 250 g,
  • Cebula 50 g,
  • Mleczko kokosowe 100 ml,
  • Marchewka 25 g,
  • Olej rzepakowy 10 ml,
  • Koncentrat pomidorowy 75 g.

W garnku podsmaż cebulę na oleju, dodaj czosnek przetarty przez praskę oraz pokrojoną marchewkę. Całość podsmaż. Zalej bulionem warzywnym, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj dopóki marchewka nie będzie miękka. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodaj również mleko kokosowe i całość zblenduj. Dopraw do smaku i podawaj z makaronem lub ryżem.

ikona podziel się Przekaż dalej