Pasteryzacja słoików w piekarniku krok po kroku – poradnik praktyczny

Pasteryzacja słoików w piekarniku może odbywać się na różne sposoby. Obojętnie, na jaki z nich się zdecydujesz, zasada jest jedna – ustawiaj słoiki zakrętkami ku… górze. Pamiętaj, że tylko prawidłowe wekowanie słoików zapewni osiągnięcie pożądanego efektu końcowego i wyborny smak przetworów. Jak powinna wyglądać pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem? Ile stopni powinno się ustawić w tym urządzeniu AGD? O tym wszystkim dowiesz się poniżej!

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Pasteryzacja słoików w piekarniku krok po kroku – poradnik praktyczny

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzacja słoików – na czym polega?

Jak pasteryzować przetwory? Pasteryzowanie żywności w piekarniku jest to inaczej ich pasteryzacja na sucho. Istnieje jeszcze metoda pasteryzowania „na mokro”, jednak ona dotyczy gotowania słoików z domowymi pysznościami w garnkach. W piekarniku możesz przygotowywać większość z posiadanych warzyw czy owoców. W szczególności sprawdza się pasteryzowanie słoików z ogórkami, śliwkami, gruszkami, grzybami czy pełnymi jabłek, kiszonej kapusty albo innych kiszonych warzyw. Nie ma również żadnych przeciwwskazań co do pasteryzowania w piekarniku dżemów bądź konfitur wszelakiej maści.

Warto wspomnieć, że pasteryzacja słoików jest niezbędnym wręcz elementem przygotowywania domowych pyszności – dzięki takiej obróbce termicznej przysmaki będą bowiem chronione przed ewentualnym… zepsuciem się. Sam proces pasteryzowania polega na podgrzewaniu przygotowanych przetworów domowych (a raczej słoików) w temperaturze zazwyczaj ok. 130 st. C. Proces ogrzewania ma za zadanie zniszczyć znajdujące się w produktach bakterie i inne drobnoustroje – właśnie one przyczyniają się w największym stopniu do psucia się smakołyków. Mało tego, pasteryzacja zachowuje właściwy smak oraz wszelakie wartości odżywcze domowych przetworów.

Jeżeli chodzi o czas pasteryzowania, to jest on zróżnicowany – wpływają na to głównie produkty, jakie poddaje się owemu procesowi. Pamiętaj, że wekowanie słoików jest bardzo istotnym procesem, ponieważ bez niego wysiłek włożony w przygotowanie np. przetworów na zimę może zwyczajnie pójść na… marne. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?

Pasteryzowanie przetworów – ale… w czym?

Zanim zdecydujesz się na konkretny sposób pasteryzacji swoich domowych przetworów, wybierz również rodzaj słoików – to do nich należy bowiem przełożyć domowe wyroby. Do wyboru posiadasz kilka rodzajów szklanych pojemników. Są to m.in.:

  • słoje z zakrętkami w typie twist-off,
  • słoje z gumkami w typie weck,
  • butelki ze szkła (idealne do pasteryzowania soków z jabłek, kompotów z wiśni czy nawet… ketchupu).

Polecane akcesoria do sprzątania domu

Pasteryzacja słoików w piekarniku krok po kroku – poradnik praktyczny

Nie zapomnij jednak, że metoda wekowania słoików w piekarniku sprawdzi się jedynie w przypadku słoików pierwszego typu, czyli „twist”. Pasteryzacja w piekarniku nie będzie dobrym rozwiązaniem w przypadku „wecków”, ponieważ wysoka temperatura na pewno w mniejszym lub większym stopniu naruszy delikatną strukturę gumy. Takie słoje lepiej jest więc gotować!

Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem

Pasteryzacja na sucho krok po kroku

Jak pasteryzować przetwory w piekarniku z termoobiegiem? Warto już na wstępie zaznaczyć, że jest to jedna z najłatwiejszych metod obróbki termalnej słoików z domowymi przetworami. Oczywiście możesz przejść do niej wyłącznie wówczas, jeśli posiadasz:

  • przestronny piekarnik,
  • dobrej jakości blachę,
  • wyparzone uprzednio słoiki o sporej pojemności.

Zanim przejdziesz do procesu pasteryzacji, wyłóż koniecznie blachę papierem do pieczenia. Następnie wstaw słoje do zimnego piekarnika tak, by nie stykały się ze sobą ściankami (mogą wówczas dobrze się nie zawekować). Dopilnuj również tego, żeby pokrywki słoików nie były dokręcone „na siłę” – a już najlepiej, jeżeli pozostaną lekko niedokręcone. Jak pasteryzować słoiki krok po kroku?


  1. Nastaw swój piekarnik na ok. 120 st. C i zacznij pasteryzować zgodnie z instrukcją, jaka podana jest w opisie danego piekarnika.
  2. Nie posiadasz wyznaczonej konkretnej długości czasu pasteryzowania? Wystarczy więc ok. kwadrans, aby tego dokonać.
  3. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki urządzenia.
  4. Kiedy słoje już nieco ostygną, należy dokręcić je już maksymalnie i ustawić dnem do góry – muszą wówczas całkowicie wystygnąć.
  5. Możesz również zdecydować się na pasteryzowanie słojów na blasze, jednak z niewielką ilością zimnej… wody! Ile stopni powinien posiadać wówczas piekarnik? Najlepiej pasteryzować w temperaturze 130 st. C, a sam proces pasteryzacji trwał ok. 30 minut (maksymalnie do 40 min.). Podczas procesu pasteryzacji nagrzeje się zarówno sam piekarnik, jak i zawartość słoików.
  6. Wyłącz piekarnik, otwórz go i zostaw słoje do wystygnięcia (na kolejne 30-40 minut).
  7. Pamiętaj, że słoikom nie zaszkodzi, gdy ustawisz je delikatnie na blacie kuchennym – wieczkami do dołu. W ten sposób na pewno się zassają.
  8. Po wystygnięciu koniecznie zanieś słoiki do spiżarni, piwnicy bądź w inne, chłodne i ciemne miejsce.

Pamiętaj, że…

Przed włożeniem słoików do piekarnika musisz poddać je sterylizacji! W tym dokładnie wyszoruj słoje i pokrywki, a następnie wyparz w gorącej wodzie i pozostaw do wyschnięcia. Możesz także włożyć słoiki do nagrzanego piekarnika (100 st. C) i wyprażać je ok. 30 minut. Proste, prawda?

Ocena: 4,4/5 (głosów 12)
, aktualizacja 9 października 2019
Komentarze (8)
  • 14 lipca 2019 08:07 - ~Adam napisał(a) ocena: 4 głosowało: 12

    P. Aniu, radzę wypróbować opisywane porady samemu i dopiero po udanej próbie polecać innym. Po 30 min. podgrzewaniu w temp. 130 stopni otwarcie piekarnika powoduje pękanie słoików z wielkim hukiem i bałagan w całej kuchni. Sprawdziłem, dlatego przekazuję innym.

  • 31 lipca 2019 11:07 - ~Mateusz napisał(a) ocena: 0 głosowało: 6

    Zawsze używam tej metody i nigdy żadnego bałaganu a tym bardziej pękania słoików nie mialem, a zwariowałem w ten sposób kilka tysięcy słoików. Jest to najprostsze metoda pasteryzacji.

  • 08 sierpnia 2019 05:08 - ~boga napisał(a) ocena: 1 głosowało: 5

    Moja sąsiadka pasteryzuje gruszki w słoikach w temp. 190 stopni; góra - dół przez 30 min i też żaden słoik jej nie pękł. Nie rozumiem więc jak P. Adamowi popękały słoiki w tak niskiej temp.

  • 22 sierpnia 2019 11:08 - ~Anna napisał(a) ocena: -4 głosowało: 4

    Pewnie za mocno P. Adam zakrecil słoiki i ciśnienie spowodowało pęknięcie sloikow

  • 26 sierpnia 2019 07:08 - ~Rafał napisał(a) ocena: -2 głosowało: 2

    Pasteryzuje na sucho wszelakie przetwory i nigdy nie zdarzyło się aby popękały słoje(nawet gdy przegapiłem czas i temperaturę). Adam chyba coś Ci się pomyliło...

  • 13 września 2019 01:09 - ~Krzysztof napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Witam a zakrętki mogą być pomalowane nie spali się farba z nich?

  • 08 października 2019 11:10 - ~Gosia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 2

    Mi również pekły słoiki po otworzeniu piekarnika, zdecydowanie słoiki powinny zostać nadal w zamkniętym piekarniku na ok 40 min i potem można uchylić drzwiczki piekarnika

  • 14 października 2019 09:10 - ~ASIA K napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Dlaczego zupa bulgocze w sloiku mimo że od jego wyciagniecia z piekarnika minęło dobre 2h?

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij