Co mówią statystyki

Jako profesjonalna firma sprzątająca, jaką jest www.cleaner.com.pl, bacznie śledzimy statystyki w kwestii utrzymywania porządku i w tej kwestii ze statystyk wynika, że około 40% urządzeń chłodzących czyszczonych jest sukcesywnie raz w miesiącu, 50% dwa razy w roku, a 10% raz na rok.

Najważniejsze jest, aby nie czekać aż z lodówki zacznie wydobywać się nieprzyjemny zapach. Półki, na których przetrzymujemy mięso, wędlinę i warzywa są najbardziej narażone na rozmnażanie się bakterii i należy myć je bardzo często i dokładnie.

Jak umyć lodówkę?

Nie czyśćmy urządzenia kiedy jest bardzo gorąco, wyjęte na czas mycia lodówki produkty mogą stać się niezdatne do spożycia, a zamrożone produkty ulegną rozmrożeniu i będziemy musieli od razu spożytkować. Zazwyczaj mycie lodówki odbywa się spontanicznie, ale dobrze jest wcześniej zamrozimy sobie kilka wkładów, które na czas wyjęcia produktów, będą je chroniły przed ciepłem. Jeśli jesteśmy posiadaczami lodówki turystycznej, skorzystajmy z niej w tej sytuacji.

Od czego rozpoczynamy mycie lodówki

  • Zorganizujmy pojemnik na żywność, którą będziemy wyjmować z lodówki i zamrażarki. Pamiętajmy żeby nie mieszać produktów z tych dwóch lokalizacji, każda z nich ma inną temperaturę i inne bakterie,
  • Odłączmy urządzenie od prądu,
  • Wyjmijmy wszystkie produkty do pojemnika/ lodówki turystycznej,
  • Myjemy całe wnętrze lodówki: ścianki, uchwyty na półki, drzwi od wewnątrz, miejsca w których możemy umieszczać pochłaniacz zapachów, uszczelki. Ruchome elementy takie jak: półki, szuflady, pojemniki możemy umyć np. w wannie, czy pod prysznicem. Uwaga: Pamiętajmy o dokładnym umyciu podstawki/ pojemnika na jajka,
  • Podczas mycia zamrażarki (jeśli nie posiada funkcji automatycznego odmrażania) nie usuwajmy nagromadzonego lodu na siłę. Jeśli lodu/szronu jest dużo, możemy ustawić miskę z bardzo ciepłą wodą we wnętrzu otwartej zamrażarki i pozwolić, aby para z wody rozluźniła lód. Możemy również wykorzystać zwykły wentylator (skierować nawiew na wnętrze zamrażarki, zadziała podobnie jak woda w misce, tylko trochę dłużej to potrwa). Należy pamiętać, by przygotować naczynie do odprowadzania spływającej wody, by nie zmoczyć podłogi,
  • Jeśli nasza lodówka nie posiada systemu No Frost, zapewne posiada otwór do odprowadzania wody połączony z wężykiem, który należy przeczyścić (jeśli jest zapchany można wykorzystać zwykłą długą opaskę kablową tzw. „trytytkę” do jego udrożnienia),
  • Wnętrze lodówki i zamrażarki myjemy wybranym przez siebie sposobem przy użyciu środków myjących/ odtłuszczających/ dezynfekujących,
  • Dobrze jest osuszyć wnętrze lodówki/ zamrażarki papierowymi ręcznikami,
  • Umyte urządzenie włączamy do prądu i układamy nasze produkty w lodówce i zamrażarce,
  • Dobrze jest uruchomić pustą lodówkę/zamrażarkę na około 60 minut w celu jej schłodzenia, wówczas nasze produkty trafią bezpośrednio do zimnej przestrzeni. Jeśli nie mamy takiej opcji, to po ułożeniu produktów zmniejszmy nieco temperaturę w lodówce, by szybciej się schłodziła. W przypadku zamrażarki, ułożenie zamrożonych produktów spowoduje, że „oddadzą trochę swojego zimna” i zamrażarka szybciej osiągnie wymaganą temperaturę,
  • Możemy teraz umyć lodówkę z zewnątrz, używając delikatnych detergentów/ wody z płynem do naczyń, płynu do mycia szyb, płynu nabłyszczającego do stali nierdzewnej np. Clinex Shine Steel.

Czym myć lodówkę?

Jeśli jesteśmy zwolennikiem stosowania środków ekologicznych, możemy wykorzystać najprostszy sposób ocet z wodą. Oprócz umycia powierzchni, zależy nam, aby powierzchnia była zdezynfekowana a ocet wykazuje właśnie silne działanie dezynfekujące. Wystarczy zmieszać go z wodą w równych proporcjach, a później szmatką nasączoną tym roztworem umyć dokładnie wnętrze lodówki. Jeśli w lodówce doszło do pojawienia się pleśni, możemy w tym miejscu położyć gazik/wacik nasączony nierozcieńczonym octem na kilka minut. Zarówno pleśń jak i plama po pleśni powinny całkowicie zniknąć po kilku minutach.

Na rynku jest wiele gotowych środków chemicznych z których korzystają profesjonalne firmy porządkowe, i które są już dostępne dla wszystkich (Clinex Barren, P3 Alcodes – preparat do dezynfekcji powierzchni, które mają kontakt z żywnością).

    Sami musimy zdecydować, która metoda mycie jest dla nas właściwa, skuteczna i oszczędza nasz czas. Pamiętajmy o zasadzie nie przetrzymywania produktów z lodówki i zamrażarki razem podczas sprzątania lodówki. Układajmy produkty w umytym i suchym urządzeniu.

    Czyszczenie lodówek w biurach, magazynach, powierzchniach wynajmowanych należy często do obowiązków firmy sprzątającej. Naszą pełną ofertę można znaleźć na www.cleaner.com.pl/uslugi.

    „Twój los zależy od twoich nawyków.” – Bryan Tracey

    artykuł sposnsorowany

    ikona podziel się Przekaż dalej