Jak suszyć grzyby? Najlepsze sposoby, które zrealizujesz we własnym domu

Mimo że grzyby nie posiadają wyszukanych wartości odżywczych, my i tak nie wyobrażamy sobie bez nich chociażby wigilijnych potraw. Właśnie do ich stworzenia najchętniej wykorzystujemy nasze jesienne zbiory. Jak suszyć grzyby, by mogły posłużyć jeszcze przez dłuższy czas? A może nie wiesz, jakie będzie najbardziej odpowiednie przechowywanie suszonych grzybów? Dowiedz się, jak wysuszyć grzyby w domu!

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z praktycznymi poradami.

Jak suszyć grzyby? Najlepsze sposoby, które zrealizujesz we własnym domu

Jak suszyć grzyby? Sposoby suszenia grzybów

Jak szybko wysuszyć grzyby na słońcu?

Nie da się ukryć, że suszenie grzybów na słońcu to zdecydowanie najtańsza opcja – wymaga ona jednak słonecznej pogody przez cały okres suszenia. Jak najlepiej przygotować grzyby do takiego procesu?

  1. Ułóż grzyby na sicie i wystaw na pełne słońce.
  2. Przykryj je dodatkowo gazą – to zabezpieczy suszone grzyby przed grasowaniem robali albo zanieczyszczeniem.
  3. Susz swoje okazy przez cały dzień – wskazane będzie również przewracanie ich na drugą stronę.
  4. Nigdy nie wystawiaj grzybów wtedy, gdy jest duża wilgotność powietrza (np. po opadach deszczu).
  5. Zawsze susz grzyby przynajmniej przez kilka dni. Kiedy suszone grzyby będą gotowe? Wówczas, gdy będą giętkie oraz twarde.

Jak suszyć grzyby na kaloryferze?

Jak zrobić suszone grzyby na kaloryferze? Jest to tradycyjny sposób, który zna większość z nas. Trzeba jednak pamiętać, że układanie grzybów na kaloryferze kosztuje najwięcej czasu, a także wymaga sporego nakładu pracy. Co trzeba zrobić?

  1. Rozłóż papier śniadaniowy i poprzekłuwaj go wykałaczkami – musisz zrobić w ten sposób małe dziurki. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat domowych sposobów?
  2. Połóż grzyby na papierze – istotne jest zachowanie odpowiedniej odległości między nimi. Grzyby nie mogą się ze sobą sklejać.
  3. Przykryj okazy gazą, żeby uchronić je od owadów czy zanieczyszczeń.
  4. Możesz również nawlec je na… nitkę. Pamiętaj, żeby nie suszyć zbyt małych kawałków – bo spadną. Idealne będą ok. 2, 3 cm paski.
  5. Po nawleczeniu przywiąż oba końce nitki tak, żeby rozciągnąć ją wzdłuż grzejnika.

Suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem

Chcesz wiedzieć, jak szybko wysuszyć grzyby w piekarniku? Będziesz musiał się przyłożyć i przypilnować, by grzyby leżały w odpowiedniej temperaturze i się… nie spaliły. W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Najlepiej między 50 a 60 st. C – oczywiście przy włączonej funkcji termoobiegu. Jak tego dokonać?

  1. Ułóż grzyby na blaszce, którą uprzednio wyłożysz papierem do pieczenia. Zastosowanie papieru zapewni nieprzyklejanie się do siebie okazów.
  2. Równomiernie rozmieść grzyby – powietrze piekarnika musi owiewać każdy ich fragment.
  3. Zostaw lekko uchylone drzwiczki w piekarniku. Z grzybów odparowywać będzie bowiem wilgoć, która musi jakoś wydostać się na zewnątrz.
  4. Susz je przez kilka godzin – w przypadku niedosuszenia możesz powtórzyć proces kolejnego dnia.

Pamiętaj, żeby zwiększać stopniowo temperaturę. Już wiesz, w jakiej temperaturze suszyć grzyby – jednak staraj się je również trochę przewracać. Lepiej się nie spieszyć, żeby grzyby zostały dobrze wysuszone. Pamiętaj, że suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem wymaga czasu – niedosuszone okazy mogą bowiem pokryć się… pleśnią. Nie możesz jednak też przesuszyć grzybów, bo zaczną się kruszyć!

Jak suszyć grzyby? Najlepsze sposoby, które zrealizujesz we własnym domu

Jak wysuszyć grzyby w domu?

A może… suszarka do grzybów?

Suszenie grzybów w suszarce to najlepszy i niezawodny pomysł. Najlepiej będzie zakupić piętrowe urządzenie, które przyspieszy cały proces i znacznie go uprości. Wystarczy wówczas jedynie ułożyć pokrojone grzyby na suszarce i załączyć nawiew. Grzyby przekręcać możesz także na drugą stronę zwłaszcza, gdy okazy są spore. Sam proces suszenia trwa ok. 6 godzin. Mało tego, oprócz grzybów możesz suszyć również w urządzeniu owoce, mięso, zioła, ryby czy warzywa!

W suszarce proces suszenia odbywa się zdecydowanie najszybciej. Cena suszarek nie jest już zbyt wysoka – dobrej jakości urządzenie to cena oscylująca między 100 a 150 zł. Porównajmy dla przykładu dwie popularne suszarki do grzybów, które chętnie kupują klienci Media Expert.

Porównanie suszarek do grzybów

Suszarka do grzybów SENCOR SFD 790WH

Suszarka do grzybów ELDOM SG110S Rina

Moc

250 W

240 W

Liczba sit do suszenia

5

5

Średnica sita

23 cm

25 cm

Cena

140 zł

125 zł

W czym przechowywać suszone grzyby?

Ususzone już grzyby dość szybko pochłaniają wilgoć czy przesiąkają zapachami – musisz więc odpowiednio je przechowywać. Najlepsze będzie przełożenie ich do metalowej puszki albo do szklanego słoika – oczywiście, przechowywanie suszonych grzybów musi mieć miejsce z dala od miejsc wystawionych na działanie promieni słonecznych. Oprócz tego, grzyby możesz przechowywać również w płóciennych bądź papierowych woreczkach – foliowe będą niedobre, ponieważ grzyby łatwo mogą w nich… zapleśnieć.

Jesteś ciekaw, jeszcze w czym przechowywać suszone grzyby? Pamiętaj, że niezbyt korzystnym rozwiązaniem są również pudełka plastikowe – opakowania na pewno przejdą intensywnym aromatem suszonych okazów z lasu. Postaraj się ustawić grzyby w możliwie suchym i przewiewnym miejscu. Suszone grzyby zachowają swoje walory smakowe oraz konsystencję przez ok. 3 lata.

Jak suszyć grzyby – ważne wskazówki suszenia

  1. Nigdy nie myj grzybów przed suszeniem, żeby nie nasiąknęły wodą!
  2. Wyczyść grzyby przed suszeniem, aby usunąć zanieczyszczenia (możesz to zrobić za pomocą odpowiedniego pędzelka)!
  3. Jeżeli chcesz suszyć zebrane grzyby, przeznacz do tego wyłącznie jędrne i świeże okazy – nie mogą one mieć żadnych robaków!
  4. Po wyczyszczeniu grzybów dokładnie przejrzyj swoje okazy, w celu stwierdzenia ich przydatności do procesu suszenia!
  5. Sprawdź, czy grzyby nie mają zgniłych części!
  6. Najlepiej przygotować grzyby do procesu suszenia jeszcze w ten sam dzień, kiedy je zebrałeś.
  7. Nie wyrzucaj nóżek – one również są świetne do suszenia. Pamiętaj jednak, że są dość twarde!
  8. Susz małe grzyby w całości, ewentualnie pokrojone na pół. Większe kapelusze możesz również suszyć całe bądź skroić je w plasterki!
  9. Większe okazy leśnych grzybów pokrój w plastry (najlepiej między 2 a 3 cm grubości)!
  10. Kiedy poznasz, że grzyb jest dobrze ususzony? Otóż wówczas, gdy złamie się po mocnym… naciśnięciu na niego. Oczywiście, nie przesadź z użyciem siły!
Ocena: 4,7/5 (głosów 22)
, aktualizacja 26 lutego 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij