Poznaj pomysły na pyszne wiosenne zupy
Nadchodzi wiosna, a wraz z nią coraz dłuższe i cieplejsze dni, wypełnione ptasim śpiewem i wspaniałym zapachem różnorodnych kwiatów. W tym czasie warto zmienić swoje menu z zimowego na wiosenne, które jest lekkie, kolorowe i pełne aromatycznych, młodych warzyw. Sprawdź, które pyszne zupy najlepiej smakują na wiosnę.
Wiosenne zupy jarzynowe
Jak powinna wyglądać prawdziwie wiosenna zupa? Na pewno nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw – kalarepki, cebulki, kalafiora, fasolki, zielonego groszku, odrobiny młodej kapusty, pietruszki i marchwi. Krótko obsmażone na pachnącym maśle, a potem gotowane z dodatkiem natki pietruszki albo lubczyku nabierają miękkości i wyjątkowego smaku. Wiosenna zupa jarzynowa stanie się jeszcze bardziej syta, gdy dodamy do niej niewielkie klopsiki z fileta drobiowego i odrobinę kwaśnej śmietany, a gotowe danie posypiemy drobno skrojonymi, młodziutkimi listkami koperku.
Pysznie kwaśny szczaw
Szczaw jest jednym z pierwszych warzyw, czyli nowalijek, pojawiających się na straganach już w połowie kwietnia. Z młodych listków przygotujemy znakomitą zupę szczawiową, zachwycającą kwaskowatym, świetnie orzeźwiającym smakiem. Jeżeli zamiast na bulionie warzywnym ugotujemy ją na wędzonych żeberkach, zyska dodatkowo wyśmienity aromat, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Zupę szczawiową należy podawać ze śmietaną i ugotowanymi na twardo jajkami, które skutecznie neutralizują działanie szczawianów na organizm.
Wyśmienite szparagi
Wczesna wiosna to czas, kiedy z ziemi zaczynają wyrastać przysmaki niejednego miłośnika sztuki kulinarnej – szparagi. Zarówno białe, jak i zielone należą do tego samego gatunku, lecz różnią się sposobem uprawy. Pędy szparagów są białe, gdy podczas wyrastania zostaną przysypane ziemią, a zielone robią się po wychyleniu główek na światło słoneczne. Gotowane szparagi z delikatnym sosem holenderskim lub cienkimi plasterkami wędzonego boczku to świetny przysmak! Z krótko pieczonych szparagów możemy przygotować znakomitą zupę krem groszkowo-porowy o radośnie wiosennym kolorze jasnej zieleni.
Wiosenny burak czerwony
Na młode liście buraka można się natknąć w warzywniaku już na początku kwietnia. Niejeden wielbiciel zup czeka z utęsknieniem na nadejście wiosny i możliwość przyrządzenia genialnej w smaku zupy z botwinki. Przepis na jej przygotowanie jest niezwykle prosty, a wyśmienitego smaku nadają nie tylko buraki i ich liście, lecz także bulion, na którym jest przygotowywana cała potrawa (np. sprawdzony w tym przepisie Bulion drobiowy WINIARY). Pyszna zupę z botwinki podajemy po zagęszczeniu śmietaną, z gotowanymi na twardo jajkami i dużą ilością świeżo posiekanego koperku, który nadaje potrawie wyśmienitego aromatu.
Pachnący wiosną koperek
Wprawdzie koperek traktowany jest częściej jako przyprawa dodawana do potraw tuż przed podaniem na stół, jednak z młodych, postrzępionych listków można przygotować także znakomite pierwsze danie. Zupa koperkowa na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna i delikatna w smaku – po prostu idealna na wiosnę. Grubo starta marchew, seler i pietruszka oraz pokrojone w kostkę ziemniaki nadają zupie gęstości, a łyżka śmietany – idealnie kremowej konsystencji. Na koniec sypiemy dużo siekanego koperku i wyśmienita zupa jest gotowa do serwowania.
Szpinak – idealny na wiosnę
Bogaty w witaminy szpinak jest jednym z warzyw, które najlepiej chronią nas przed przesileniem wiosennym, dostarczając organizmowi niezbędne mikro- i makroelementy. Młode liście świetnie smakują w sałatkach lub jako dodatek do zapiekanek warzywnych czy farszów. Jeśli chcemy czuć się świetnie na wiosnę, warto przyrządzić zupę krem brokułowo-szpinakową, pełną różnorodnych warzyw i aromatycznych przypraw. By krem zaskakiwał nie tylko wyśmienitym smakiem, lecz także wiosennym sposobem podania, jego wierzch można obsypać jadalnymi kwiatami, np. wielokolorowymi bratkami. Po prostu wiosna na talerzu!
artykuł sponsorowany