Wiosenne zupy jarzynowe

Jak powinna wyglądać prawdziwie wiosenna zupa? Na pewno nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw – kalarepki, cebulki, kalafiora, fasolki, zielonego groszku, odrobiny młodej kapusty, pietruszki i marchwi. Krótko obsmażone na pachnącym maśle, a potem gotowane z dodatkiem natki pietruszki albo lubczyku nabierają miękkości i wyjątkowego smaku. Wiosenna zupa jarzynowa stanie się jeszcze bardziej syta, gdy dodamy do niej niewielkie klopsiki z fileta drobiowego i odrobinę kwaśnej śmietany, a gotowe danie posypiemy drobno skrojonymi, młodziutkimi listkami koperku.

Pysznie kwaśny szczaw

Szczaw jest jednym z pierwszych warzyw, czyli nowalijek, pojawiających się na straganach już w połowie kwietnia. Z młodych listków przygotujemy znakomitą zupę szczawiową, zachwycającą kwaskowatym, świetnie orzeźwiającym smakiem. Jeżeli zamiast na bulionie warzywnym ugotujemy ją na wędzonych żeberkach, zyska dodatkowo wyśmienity aromat, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Zupę szczawiową należy podawać ze śmietaną i ugotowanymi na twardo jajkami, które skutecznie neutralizują działanie szczawianów na organizm.

Wyśmienite szparagi

Wczesna wiosna to czas, kiedy z ziemi zaczynają wyrastać przysmaki niejednego miłośnika sztuki kulinarnej – szparagi. Zarówno białe, jak i zielone należą do tego samego gatunku, lecz różnią się sposobem uprawy. Pędy szparagów są białe, gdy podczas wyrastania zostaną przysypane ziemią, a zielone robią się po wychyleniu główek na światło słoneczne. Gotowane szparagi z delikatnym sosem holenderskim lub cienkimi plasterkami wędzonego boczku to świetny przysmak! Z krótko pieczonych szparagów możemy przygotować znakomitą zupę krem groszkowo-porowy o radośnie wiosennym kolorze jasnej zieleni.

Wiosenny burak czerwony

Na młode liście buraka można się natknąć w warzywniaku już na początku kwietnia. Niejeden wielbiciel zup czeka z utęsknieniem na nadejście wiosny i możliwość przyrządzenia genialnej w smaku zupy z botwinki. Przepis na jej przygotowanie jest niezwykle prosty, a wyśmienitego smaku nadają nie tylko buraki i ich liście, lecz także bulion, na którym jest przygotowywana cała potrawa (np. sprawdzony w tym przepisie Bulion drobiowy WINIARY). Pyszna zupę z botwinki podajemy po zagęszczeniu śmietaną, z gotowanymi na twardo jajkami i dużą ilością świeżo posiekanego koperku, który nadaje potrawie wyśmienitego aromatu.

Pachnący wiosną koperek

Wprawdzie koperek traktowany jest częściej jako przyprawa dodawana do potraw tuż przed podaniem na stół, jednak z młodych, postrzępionych listków można przygotować także znakomite pierwsze danie. Zupa koperkowa na skrzydełkach jest lekka, aromatyczna i delikatna w smaku – po prostu idealna na wiosnę. Grubo starta marchew, seler i pietruszka oraz pokrojone w kostkę ziemniaki nadają zupie gęstości, a łyżka śmietany – idealnie kremowej konsystencji. Na koniec sypiemy dużo siekanego koperku i wyśmienita zupa jest gotowa do serwowania.

Szpinak – idealny na wiosnę

Bogaty w witaminy szpinak jest jednym z warzyw, które najlepiej chronią nas przed przesileniem wiosennym, dostarczając organizmowi niezbędne mikro- i makroelementy. Młode liście świetnie smakują w sałatkach lub jako dodatek do zapiekanek warzywnych czy farszów. Jeśli chcemy czuć się świetnie na wiosnę, warto przyrządzić zupę krem brokułowo-szpinakową, pełną różnorodnych warzyw i aromatycznych przypraw. By krem zaskakiwał nie tylko wyśmienitym smakiem, lecz także wiosennym sposobem podania, jego wierzch można obsypać jadalnymi kwiatami, np. wielokolorowymi bratkami. Po prostu wiosna na talerzu!

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny